Foto: Jolien van Gaalen

Zelf boodschappen scannen

  Column

door Nanne Bouwman

Onlangs werd ik in de winkel van de grootgrutter aangeklampt door een medewerkster. Zij wilde (of moest?) mij leren hoe ik boodschappen kon scannen. Je krijgt dan een apparaat dat lijkt op de vroegere koelkasttelefoon met een handvat, waarmee je met een rood lampje moet mikken op de streepjescode van het gewenste artikel. Als ie 'bliep' zegt kun je het product meteen in de boodschappentas doen. Aan het eind van de rit wordt dan de koelkast gelezen door een apparaat. Vervolgens komt er een aankoopbon en kun je pinnen.

De aankoopbon wordt bij de uitgangspoort weer gescand die dan open flapt. Makkelijk hé! Hoef je je boodschappen niet meer uit- en in te pakken. Hoef je niet meer in de rij te staan.

Zoekplaatje
Ik stond mij ondertussen af te vragen wat ik zou moeten doen als ik per ongeluk een artikel twee keer zou 'bliepen'. Het scannen van losse broodjes was overigens nog een zoekplaatje. Een foutje is zo gemaakt.Hetzelfde geldt voor los fruit. Dat moet je nu weer ouderwets afwegen en dan scannen. Doen ze normaal gewoon bij de kassa. Hoe zou het gaan met lieden die 'vergeten' producten te scannen en toch in de tas stoppen? Ik ben benieuwd hoe dat gaat werken.Al met al neemt door al het gezoek met losse producten voor mijn gevoel een bezoek aan de supermarkt zeker niet minder tijd in beslag.

Onpersoonlijk
Dankzij deze supermarkt ontkomen wij niet aan 'digitale vooruitgang' en stoomt Wierden verder op in de vaart der volkeren, want deze onpersoonlijke Ikea-toestand valt natuurlijk nooit meer te keren.

Praatje
Toch zal ik het missen: het praatje met degene die bij de kassa voor of achter je staat. Of de opmerking van iemand met een volle kar voor je: 'Ga maar even voor.' En tenslotte de meestal goedgemutste kassamedewerker, die me vraagt: 'Hoe is het?' Jammer, voor die medewerkers die vol enthousiasme proberen mij enthousiast te maken voor het nieuwe scansysteem, dat ze op termijn niet meer nodig blijken te zijn. Jammer van de verschraling van de sociale functie van het normaal aan de kassa afrekenen.

Dovendiscussie
Vond u november ook zo'n grijsgrauwe akelige maand? Ik werd toch een beetje ziek van die zinloze 'Zwarte Pietendiscussie', alsof je met witte pieten het racisme Nederland uit helpt! Dan zou ik er onmiddellijk voor zijn. Het trieste is dat het er alleen maar erger door wordt. Met windmolens gaat het dezelfde kant op. Dat wordt ook een dovendiscussie.

Meer berichten