Foto: JuliantienFotografie

Visie voor de lange termijn

  Column

Ik ben geen pessimist, maar de geschiedenis leert dat ook voor de bouwwereld eens weer minder florissante tijden zullen aanbreken. Ons kantoor bestaat inmiddels 80 jaar, het kende goede en slechte tijden.

Momenteel reiken de bomen tot in de bouwhemel. Dat heeft gevolgen. Een bouwer uit deze regio vertelde mij in het oosten geen bouwwerken meer aan te nemen. "Ik zou een dief van mijn eigen portemonnee zijn. In het westen liggen de prijzen stukken hoger."

Afspraken
Van onze particuliere klanten hoor ik dat het in de bouw extreem lastig is afspraken na te komen. Men belt niet terug of een stukadoor verschuift zijn werkzaamheden zonder overleg zomaar een week. Er zijn legio voorbeelden te noemen. En dat in een bouwwereld waar het allemaal niet op kan.

Extreem kort
Het getuigt van een extreem korte termijnvisie als een bouwer alleen maar in het westen wil werken. Hij zal zijn best moeten doen zijn personeel niet kwijt te raken. En voor een ambachtsman die afspraken niet nakomt, wordt het lastig om zakelijke relaties in stand te houden. Terwijl personeel en zakelijke relaties van groot belang zijn als de tijden weer veranderen.

Vijf jaar geleden wisten we het zo goed: 'de klant centraal' en als we na de crisis maar niet terugvallen in oude gewoontes. De praktijk lijkt ons in te halen. En dat terwijl één van de oudste economische modellen ter wereld al aantoonde dat investeringen tijdens zeven goede jaren ons in deze zeven magere jaren daarna gaan behoeden voor gebrek.

Tijd voor wat reflectie lijkt me!

Geert Nijhoff is architect in Wierden en schrijft maandelijks columns voor deze krant.

 

Meer berichten