Logo dedriehoek.net


Marlies van Seumeren: Twintig naaisters elke dag

  Column

Het zal bijna niemand zijn ontgaan. Het theaterspektakel Het Verzet Kraakt in Almelo is van start gegaan.
Als nieuwkomer heb ik met verbazing gelezen over dit evenement. Sowieso het onderwerp de grootste bankroof aller tijden. Hoe is het mogelijk dat dit zo weinig bekend is? Zoveel jonge helden die hun leven hebben gewaagd.

Maar ook hoe nu dit grootse evenement op het Indiëterrein wordt opgepakt. Iedere dag werken er naast de professionals maar liefst 300 en soms wel meer vrijwilligers mee en dat iedere voorstelling. Als toeschouwer realiseer je het je niet maar het is niet alleen de muziek, de zang, het podium, de verlichting maar heb je ook wel eens gedacht aan de kleding van de acteurs? Het waargebeurde verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Assistent kostuumontwerper Sasja Polder vertelt me hoe de kleding maar ook accessoires voor de voorstelling worden gevonden. Het is een hele zoektocht maar via internet is er gelukkig veel te vinden. Alleen al de hoofdspelers hebben 33 verschillende ensembles nodig Sasja overlegt met de kostuumontwerper Joris van Veldhoven en de regisseur of de kleding passend is voor de voorstelling. Want het plaatje moet natuurlijk wel kloppen. Alleen al de zeven hoofdspelers hebben 33 verschillende ensembles nodig." Het gaat natuurlijk niet alleen om een jurk of een broek maar ook de trui, jas, de petten en hoeden èn niet te vergeten de schoenen en de hoofddeksels horen erbij. Vooral die schoenen is een klus. Want de acteurs moeten er soms hele afstanden mee kunnen lopen".

Sasja werkt nu dagelijks met maar liefst 20 naaisters om de kleding goed passend te krijgen. Tijdens de voorstelling zijn er vijf naaisters die de spelers helpen. Het kan natuurlijk gebeuren dat iemand uit een broek scheurt en dat moet dan meteen worden gerepareerd. Ook helpen ze mee met omkleden. Zoals zovelen kende Sasja, hoewel ze geboren en getogen is in Twente, het verhaal van de spectaculaire bankroof niet. Ze hoort nu veel verhalen van familie van de mannen die hebben meegedaan. Veel vrijwilligers zijn op een of andere manier verwant aan de jonge verzetsstrijders.

Het Verzet Kraakt belooft een voorstelling te worden die zich kan meten met de Soldaat van Oranje.

Voor meer info
www.hetverzetkraakt.nl

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox