Column Klaas van der Munt* - Het begin van alles: ontstaan van communicatie


Foto: Van Gaalen Media

Column Klaas van der Munt* - Het begin van alles: ontstaan van communicatie

  Column

Voor nu laten wij de economie even voor wat het is. We beschrijven het tijdperk ‘de tachtigjarige oorlog.’ Al eerder heb ik geschreven dat dit een zeer merkwaardige oorlog was. Want tijdens deze oorlog hebben ook staatskundige ontwikkelingen plaatsgevonden.
Ook door Karel de Vijfde is het geldwezen (krediet) en de post (brieven schrijven) van de grond gekomen.


Het postverkeer, berichtgeving in kranten en geschriften werden steeds belangrijker. Maarten Luther bracht zijn gedachten door middel van geschriften door ze in 1517 op de deur van de Slotkapel in Wittenberg te spijkeren. Er ontstond communicatie.

Het overbrengen van een boodschap gebeurde ook door het luiden van kerkklokken. In een kerktoren hangen verschillende bellen met klanken van zwaar diepe tot hoge tonen. Het luiden van bellen is wat anders een carillon bespelen.

We hebben nu te maken met de avondklok. Dat bestond in de vroege middeleeuwen ook al. Een bepaalde klank van bel en ritme betekende dat je niet meer van huis moest gaan. Want de stadswachten sloten de poort: je kont er niet meer uit of in. Kortom: een avondklok is niks nieuws.

Kerktorens
Nog steeds luidt een kerk als dat mogelijk is de bel, meestal een zware, als teken van diepe rouw en de overledene wordt uitgedragen na de kerkdienst. Die kerktorens waren zo belangrijk dat Napoleon besloot, dat de plaatselijke overheden, tot op heden, verantwoordelijk zijn voor behoud en onderhoud van de kerktorens.

Nu naar de staatskundige ontwikkeling. Waarom besteed ik nu even aandacht aan staatskunde? Heel simpel: in de naoorlogse tijd (Tweede Wereldoorlog) heeft de staat (dus overheid) veel invloed op de verdeling van de welvaart (inkomen en verdiensten is winst). En vele andere instellingen en organisaties hebben invloed op het verloop van de economie. Nu, tijdens de coronapandemie, is dit heel duidelijk zicht- en merkbaar.

Karel de Vijfde en later Filips de Tweede gaven de noordelijke laaglanden zeer beperkte inspraak in bestuurlijke zaken. Het begon met een college van ‘Groot Privilege’. Omdat dit geschiedschrijving is, maak ik nu hele grote stappen. Wat over is zijn twee belangrijke staatsorganen, namelijk de Staten-Generaal, nog steeds het allerbelangrijkste in ons staatsbestel en de Raad van State.

*Onder dit pseudoniem verschijnt wekelijks een column in de krant over alles wat met de economie te maken heeft.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden