Column Klaas van der Munt*: Wat is handel?


Foto: Van Gaalen Media

Column Klaas van der Munt*: Wat is handel?

  Column

Als je in de jaren 60 van de vorige eeuw op het gezellige Waterlooplein in Amsterdam liep, kon je steeds weer horen ‘dit is handel!’ Het oude Waterlooplein was een dagelijkse markt waar van alles te koop was.

Verplaatst
Doordat Amsterdam een metrolijn ging aanleggen werd het verplaatst naar een ander plein, maar het was nooit meer zoals het Waterlooplein. Traditie wordt heel vaak vergeten of onderschat met veranderingen. CNN heeft soms een citaat van 100-jarige bedrijven. Vooral Zwitserse en soms Nederlandse bedrijven zijn er trots op en noemen dat ook achter hun naam (Tradition sinds Jahr ….). Wij mensen doen ons best om alles te omschrijven.

Definitie
Over de definitie van de onderneming en handel zijn boeken volgeschreven. Dus wat is handel? Handel is bedrijvigheid. Dit bestaat uit het verplaatsen en overbrengen van de goederen van producent naar consument of eindverbruiker. Maar later en vooral nu worden handel en het verplaatsen van goederen gescheiden. De handel wordt gedaan door een handelaar en verplaatsen door een expediteur.

Nieuw
Tegenwoordig heeft de groothandel meestal eigen vervoersmiddelen (logistiek). Zo ontstond er weer een nieuw beroep en een nieuwe economisch belangrijke beroepsgroep, namelijk goederen en diensten. Laatstgenoemde is een heel belangrijk gegeven voor de export en import voor een land (de handelsbalans).

De handelaar, laten we hem nu koopman noemen, was steeds onderweg. Hij, de koopman, vergezelde zijn handelswaren. De reden daarvoor was dat er ook moest worden afgerekend. In de zuidelijke handelsstoom was het banksysteem al verder ontwikkeld.

Mensenkennis
Persoonlijke contacten waren misschien wel de belangrijkste reden van het meereizen. Maar de koopman moet toch wel een heel bijzonder mens zijn geweest, hij moest beschikken over handelsgeest en mensenkennis.
Uit deze tijd, de 14e eeuw, zijn onnauwkeurige boekhoudingen en koopmansboeken bewaard gebleven. Hieruit blijkt dat de koopman niet goed kon rekenen.

Structuur
Zullen we kunnen vaststellen dat er geen tijd voor was om boekhouden te kunnen leren? We weten dat de Italianen er goed in waren. Er kwam men noemt een structuur in de handel. Vaste jaarmarkten vonden plaats in bekende handelssteden, zoals Brugge, Frankfurt en Genève, om er een paar te noemen. De koopmansboeken moesten wel gemaakt worden, het was één van de vele voorschriften op de markten en per stad, waaraan de koopman zich moest houden.

*Onder dit pseudoniem verschijnt wekelijks een column in de krant over alles wat met de economie te maken heeft.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden