Logo dedriehoek.net


Roselien Slagers samen met mede-raadslid Egbert Wessels. (Foto: PPW)
Roselien Slagers samen met mede-raadslid Egbert Wessels. (Foto: PPW) (Foto: )

'Even een praatje wordt gewaardeerd'

Door het coronavirus loopt deze zomer anders dan normaal. Er zijn vele grote evenementen die niet doorgaan, zoals Lowlands. Maar ook voor ouderen gaan uitstapjes, activiteiten en reisjes niet door.

door Roselien Slagers, raadslid PPW

WIERDEN / ENTER - We hebben veel gelezen over de verpleeghuizen: het aantal besmettingen en het aantal mensen dat overleed zonder dat familie hen konden bij staan. 

Er wordt nu geëvalueerd hoe het zo mis heeft kunnen gaan, want er was geen beschermende kleding en er waren geen mondkapjes. Kortom, de verpleeghuizen zullen bij een nieuwe uitbraak niet vergeten moeten worden bij de verdeling van dit soort zaken. Want nu is er voldoende voorraad van mondkapjes en dergelijke. 

Er is echter een andere groep ouderen die ook te lijden had en nog steeds lijdt onder de gevolgen van dit nare virus. Het is de groep ouderen die nog zelfstandig woont. Soms uit vrije keuze, maar soms ook omdat hun beperkingen niet 'erg' genoeg zijn voor een plek in een verpleeghuis. Het vroegere verzorgingshuis bestaat immers niet meer.

Deze mensen, in veel gevallen alleenstaand, zijn aan huis gebonden. De activiteiten die ze doorgaans bezoeken zijn allemaal stopgezet of vinden veel minder vaak plaats. Het wekelijks samen eten, kaarten, bingoën of gym is er soms niet meer bij. Zelfs het kerkbezoek was niet meer mogelijk. Onderlinge bezoekjes worden maar mondjesmaat voortgezet uit angst voor het virus.

Mensen uit deze groep melden zich niet. Ze zijn 80 of soms 90 jaar en ouder. Met hulp van vrijwilligers redderen ze maar door, het gaat nog net wel maar soms ook net niet. Sommigen hebben thuiszorg of huishoudelijke hulp, maar dat is dan ook wel.

Als we wat voor deze groep willen doen, zal je zelf op zoek moeten naar mensen voor wie je wat kan doen om het verschil kan maken. Bel gewoon aan bij mensen waarvan je weet dat ze weinig contacten hebben. Gewoon voor een praatje onder het genot van een kopje koffie. De rest komt vanzelf. En dit wordt echt gewaardeerd. Help bijvoorbeeld met boodschappen doen, speel samen een potje Rummikub of maak samen een wandelingetje. Veel van hen kunnen dit niet meer zelfstandig. Met het mooie weer kan dit vaak prima buiten, waarbij ook de 1,5 meter afstand in acht wordt genomen.

Veilig
Veel mensen gaan nu op vakantie in eigen land of buitenland en jongeren vieren weer hun feestjes. Het is begrijpelijk dat mensen dat doen, maar het coronavirus is niet weg. Daarom is het nog steeds belangrijk dat iedereen 1,5 meter afstand houdt en de andere RIVM-maatregelen volgt. Dan worden we het virus misschien de baas. Goed voor jezelf maar ook voor de ouderen, in het verpleeghuis of hen die nog zelfstandig wonen.

Namens iedereen bij de Platform Progressief Wierden een fijne en veilige vakantie gewenst!

Kijk voor meer info over PPW op de website.

Meer berichten