Logo dedriehoek.net


De Generatietuin wordt steeds mooier

WIERDEN - Het is één en al bedrijvigheid bij de Generatietuin aan de Akkerwal op dinsdagochtend 14 juli. Onkruid wordt weggehaald, er wordt geschoffeld en groenten worden geoogst. Het regenachtige weer houdt de vrijwilligers niet tegen. Weer of geen weer: elke dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur zijn er ongeveer tien vrijwilligers te vinden op dit terrein. "Ook tijdens de zomervakantie gaan we gewoon door, onkruid neemt immers ook geen vakantie", vertelt vrijwilliger Jeanne Bekkema, die zich vooral bezighoudt met de diverse plantensoorten in de tuin.

"Over het terrein van de Generatietuin en het weiland erachter loopt een grote gastransportleiding", vertelt voorzitter Gerrit Niezink van Stichting Generatietuin. "De Gasunie heeft geconstateerd dat de laag grond op die leiding te dun was. In februari is de grondlaag vergroot. Vervolgens is in april de strook ingezaaid met een mengsel van wilde bloemen met onder meer boekweit, gierst, zonnebloemen en diverse akkerbloemen, zoals korenbloem, klaproos en kamille. Het resultaat is prachtig. De Generatietuin ziet er nu heel mooi uit, zeker in combinatie met het nieuwe schapenhek dat in juni is geplaatst. In de nazomer, als alle zaden rijp zijn, wordt deze strook een grote smultafel voor vogels, zoals patrijzen, maar ook andere dieren."

Vanaf maart heeft de Dahliavereniging Almelo, met leden uit Wierden, een stukje grond in gebruik in de generatietuin. "Vele soorten dahlia’s zijn geplant en een deel staat al volop in bloei. Verder hebben we dit voorjaar diverse groenten geplant, zoals courgettes, komkommers, snijbiet en siermais. De eerst courgettes hebben we inmiddels geoogst. Helaas is de pluktuin minder goed van de grond gekomen. De vele zaden, die zijn gezaaid, zijn slecht opgekomen. Waarschijnlijk komt dit door de lange droogte in april. Volgend jaar proberen we het opnieuw."

"Het beheer van de tuin vergt op dit moment veel aandacht van de vrijwilligers. Vooral het onkruidvrij maken van de borders, die sinds vorig najaar op het terrein zijn te vinden, kost veel tijd. Elk dinsdagmorgen komt een enthousiaste groep van ongeveer 10 vrijwilligers bijeen om in de tuin te werken. Nieuwe vrijwilligers zijn welkom in de tuin." Kijk voor meer info op de website van de Stichting Generatietuin. 

Foto's: Van Gaalen Media

Nieuwsoverzicht

Meer berichten