Logo dedriehoek.net


Albert Bouwmeester en Johan Katuin van Stichting Enters Erfgoed bij het Klompen- en Zompenmuseum. (Foto: Van Gaalen Media)
Albert Bouwmeester en Johan Katuin van Stichting Enters Erfgoed bij het Klompen- en Zompenmuseum. (Foto: Van Gaalen Media)

'Er is altijd wel een stipje op de horizon'

“Natuurlijk zijn we blij met de verruiming van de corona-maatregelen, maar de anderhalve meter afstand blijft", zegt voorzitter Albert Bouwmeester van Enters Erfgoed. "En dat beperkt je toch in de mogelijkheden. De rood-witte linten bij de zomerdemonstraties willen we het liefste weghalen, zodat je gasten van dichtbij kan laten zien wat je aan het doen bent. Maar bovenal zijn we blij dat we weer iets kunnen doen voor bezoekers van Enter.”

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

ENTER - "Maar we hadden ook de nodige zorgen, want hoe gaan we dat aanpakken?", vertelt coördinator Johan Katuin van het Klompen- en Zompenmuseum en de winkel. "Want het moet natuurlijk wel veilig zijn voor vrijwilligers en bezoekers.” Johan: “Je weet dat het museum op een gegeven moment weer open kan. Een paar vrijwilligers zijn vanwege gezondheidsredenen afgehaakt, dat is begrijpelijk. De meesten zijn enthousiast en zijn blij dat ze na een stilteperiode weer aan de slag kunnen. Ondertussen hebben we iedereen op de hoogte gehouden. Als je mensen goed uitlegt waarom dingen zo besloten zijn en dan snappen ze het wel.”

Overvallen
“Het coronavirus heeft ons wel overvallen, het leek eerst op een griep die op dat moment in China voorkwam”, aldus coördinator Johan. “Ik had op dat moment niet gedacht dat dit invloed zou hebben op de musea hier.” Maar dat liep helemaal anders. Albert: “Ik zal het moment van de persconferentie op 12 maart nooit vergeten. We dachten dat alleen grote musea zoals het Rijksmuseum dicht moesten. Ik dacht nog: voor die paar mensen die hier komen hoeven de musea niet dicht. Maar het werd steeds regionaler: ook het Rijksmuseum Twenthe in Enschede en De Fundatie in Zwolle sloten de deuren. Dezelfde avond hebben we besloten om de musea ook te sluiten. Je maakt een overweging met het oog op bezoekers en de vrijwilligers, waarvan er een flink aantal boven de 65 jaar zijn.”

Trots
“We werken hier alleen met vrijwilligers”, vertelt Albert. “En ik ben er best trots op dat we de club draaiende houden. Dat betekent ook dat er geen hoge salariskosten zijn die gewoon doorlopen, hoewel we wel inkomsten zijn misgelopen. Het is heel vervelend dat de deuren dicht moesten, maar we overleven het wel.” In totaal zijn er 140 vrijwilligers bij de Stichting Enters Erfgoed. Zo zijn er klompenmakers, midwinterhoornblazers, vrijwilligers voor de ganzenmarkt en circa vijftien mensen die helpen bij museum Buisjan. Voor het museum zijn er zeventien vrijwilligers die nu ingezet kunnen worden.

Collectie rijker
In de tussentijd zijn er aanpassingen gedaan in beide musea. “Zo heeft de presentatie van de geschiedenis van de zomp een prominentere plek gekregen”, zegt Johan. “Het klompenmuseum is inmiddels een collectie rijker, waarbij klompen zijn te bezichtigen van een aantal bedrijven die tegenwoordig machinaal klompen maken. Dat zijn er tien in Nederland en één in België.”

“Begin mei kregen we te horen dat vanaf 1 juni bezoekers weer welkom zijn. Daarop hebben we maatregelen genomen, zoals schermen boven de balie in de winkel”, aldus Albert. “Daarnaast hebben we een online reserveringssysteem opgezet”, voegt Johan toe. “Dat gebruiken wij nog steeds. De ruimte hier in het Klompenmuseum is relatief klein. Je kunt hier geen tien mensen neerzetten, want dan kunnen zij geen anderhalve meter afstand houden.” Per tijdslot zijn er maximaal tien mensen welkom: vijf in het Klompenmuseum en vijf in het Zompenmuseum. Zij hebben dan twee uur de tijd om rond te kijken.”

Zomerdemonstraties
Klompenmakers en spinners zijn sinds woensdag 8 juli weer te vinden voor de musea op de Hogebrink met de bekende zomerdemonstraties. Daar staan bordjes ter herinnering aan de anderhalve meter afstand en is de opstelling ruimer. Het is een voordeel dat de musea grote tenten tot hun beschikking hebben, dus alles kan in de buitenlucht, ook als het weer wat minder is. “Voor de zomerdemonstraties hebben we campings en recreatieparken aangeschreven”, aldus Johan. “Daar hebben we de afgelopen tijd contact mee gehouden en dat is maar goed ook. We verwachten dat veel mensen vakantie in eigen land gaan vieren. Er wordt weer meer omgezet en de economie gaat weer draaien.”

Kick
Albert en Johan zijn respectievelijk zes en drie jaar actief bij Enters Erfgoed. "In die tijd heeft de opleiding meer vorm gekregen, hier in Enter vind je de enige gestructureerde opleiding in Nederland", zegt Albert. "Zo is hier nu een man uit Putten die de opleiding heeft gevolgd en hier komt voor de zomerdemonstraties. Het is een kick dat je iets bij kunt dragen aan instandhouding van het erfgoed." Johan: "Van niks iets maken, dat vind ik het mooiste, vooral wat de organisatie en structuren betreft. Nadat de VVV hier weg was, moest alles opnieuw vormgegeven worden met nieuwe vrijwilligers. Nu zijn de bezoekersaantallen bijna verdubbeld, dat geeft een kick. Over het algemeen zijn we tevreden over het aantal bezoekers."

Op de rol
“Voor dit jaar hadden we een aantal dingen op de rol staan, die zijn verplaatst naar 2021”, laat Johan weten. “Daarnaast hebben we het plan opgevat om een aantal busondernemingen te enthousiasmeren om hiernaartoe te komen. Enter heeft natuurlijk wel wat te bieden.” Albert: “We hebben een arrangement met De Enterse Waarf inclusief een bezoek aan de musea en rondvaart met de zomp. Dat willen we meer gaan uitbouwen. En we hopen dat volgend jaar museum Buisjan ook weer open kan. Dit museum is nog veel kleiner, waardoor het met de anderhalve meter-maatregel niet te doen is om bezoekers te ontvangen.” “Dus we richten ons altijd wel ergens op, er is altijd wel een stipje op de horizon waar we naar toe willen. We blijven zeker niet stilzitten”, voegt Johan toe.

Praktisch
De zomerdemonstraties vinden tot en met 19 augustus elke woensdag plaats, van 13.00 tot 16.30 uur. Kijk voor meer informatie op de website van Enters Erfgoed. 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten