Karin Hannink bij haar nieuwe cursuslocatie: "Het is een fijne plek, ook omdat dit in de buurt van het station ligt."
Karin Hannink bij haar nieuwe cursuslocatie: "Het is een fijne plek, ook omdat dit in de buurt van het station ligt." (Foto: Van Gaalen Media)

'Vol goede moed ga ik weer vooruit'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

Karin Hannink maakte in september 1994 van haar passie haar beroep en begon met modevakschool Karin. Al die tijd gaf ze cursussen in een leslokaal bij huis. Sinds half maart zijn er geen lessen door de coronacrisis. “Omdat het niet mogelijk is om hier voldoende afstand te houden, ben ik op zoek gegaan naar aanvankelijk een tijdelijke ruimte. Maar hoe meer ik erover nadacht, hoe meer zin ik kreeg in deze nieuwe uitdaging. Dus ik heb besloten om deze volgende stap te nemen en hiervan mijn vaste lesruimte te maken.”

WIERDEN – Karin heeft voor deze plek aan de Nijverheidsstraat 1 gekozen om uiteenlopende redenen. “Er zijn cursisten die met de trein komen en dit ligt in de buurt van het station, dat speelde ook mee. Wat dat betreft is dit een fijne plek. En het is dichtbij huis, dus ik kan hier op de fiets naartoe.”

Uitdagen
“Het is fantastisch om mensen iets te leren en te enthousiasmeren, dat is het mooiste aan lesgeven. Je ziet mensen groeien. Een echte beginneling kan vaak na een half jaar les zelfstandig een kledingstuk maken. Daarnaast wil ik mensen graag uitdagen. Sommigen naaien al jaren, het is leuk om hen te triggeren iets moeilijkers of anders te doen, zoals een aparte zak op een kledingstuk. Ook het omgaan met mensen is geweldig, er zijn cursisten van begin 20 tot ruim 70 jaar.” Nu de lessen niet doorgaan, is het wel stil. “Ik mis vooral de contacten met cursisten en het lesgeven.”

Kennis vergroten
Karin geeft naailessen, patroontekenlessen, lingeriecursussen en een cursus naaitechnieken. “Voor laatstgenoemde, die in augustus of september begint, zijn nog enkele plekken vrij. Daarnaast verzorg ik opleidingen met één lesdag per maand. Cursisten beginnen met kleermakerspraktijk en costumière, gevolgd door twee gedeeltes coupeuse. Dit kan afgerond worden met haute couture (bruids- en avondkleding). De opleidingen lopen op qua moeilijkheidsgraad, zowel teken- als naaitechnisch. Bij coupeuse ben je zo vergevorderd, dat je op hoog niveau kleding op maat kunt tekenen en vervaardigen voor dames, heren en kinderen. Het is heel leuk om hier je beroep van te maken als coupeuse in een atelier, met je eigen kledinglijn of het aanpassen van bestaande kleding. Maar dit is natuurlijk ook om je eigen kennis te vergroten."

Jubileum
De modevakschool bestond in 2019 25 jaar. "Wat me is bijgebleven is dat bij examens van de leerlingen ik daar telkens sta als trotse juf. Daarnaast zijn er leerlingen die inmiddels de leraressenopleiding hebben afgerond en nu collega's zijn geworden, dat is heel mooi. Tevens geef ik elke vijf jaar modeshows. Daar krijg ik altijd leuke reacties op."

Vaker schoonmaken
Vanaf 3 augustus kunnen cursisten bij de nieuwe cursusruimte terecht. “In verband met de anderhalve meter-maatregel zijn maximaal zes cursisten tegelijk welkom. De desinfectiemiddelen staan al klaar. Daarnaast wordt er vaker schoongemaakt. Looproutes vind ik niet nodig, want het is heel ruim opgezet. De cursisten hebben meestal zelf materialen bij zich. Sommigen gebruiken de naaimachines, die achteraf natuurlijk goed worden gereinigd.”

Inspelen op wensen
Inmiddels heeft Karin zin om weer aan de slag te gaan. “De toekomst zie ik rooskleurig in en ga vol goede moed weer vooruit. Ik ga gewoon lekker door met het lesgeven.”

Ook workshops staan regelmatig op de planning, zoals het maken van een theemuts. “De thema’s zijn wisselend, daarmee speel ik in op de wensen van cursisten. Elke keer bedenk ik weer iets nieuws. Zo wil ik beginnen met workshops tassen, stoffenmanipulatie en stoffenkennis. Daarnaast komt er een lockmachineworkshop, voor het afwerken van kleding. Tot slot is de workshop pasvormverbetering bijna klaar.”

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over modevakschool Karin op de website en/of de Facebookpagina

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden