Voorzitter Erik te Wierik van Harmonie Sint Jan. (Foto: Van Gaalen Media)
Voorzitter Erik te Wierik van Harmonie Sint Jan. (Foto: Van Gaalen Media) (Foto: Van Gaalen Media)

'Enthousiasme spat er vanaf'

door Jolien van Gaalen

Harmonie Sint Jan is op 13 juni weer begonnen met samen spelen, hoewel dit nog niet met het hele orkest kan. “Toen we groen licht kregen van de Mariaschool zijn we gaan meten, want er moet in ieder geval twee meter afstand zijn tussen de muzikanten”, zegt voorzitter Erik te Wierik. “In deze ruimte kunnen 28 mensen terecht, maar het orkest bestaat uit 60 muzikanten. Dus we hebben een scheiding gemaakt tussen koper en hout. Het is nu nog beperkt, maar de leden waren meteen enthousiast. Dit is nog niet helemaal zoals we het willen, maar het is een begin.”

WIERDEN - “Voor onze leden was het een ramp dat alles stil kwam te liggen. Wel is er via Zoom lesgegeven, maar dat is niet ideaal. Ondertussen hebben we de dirigenten doorbetaald, want dat vinden we onze verantwoordelijkheid. Zij kunnen deze uren ook besteden door digitaal lessen te geven. En dirigent Egbert van Groningen heeft een speciaal stuk geschreven ter invulling van de uren." Naast volop online aandacht voor muziek was er ook tijd voor ontspanning. "Zo was er een online bingo en een pubquiz waarbij kleine prijsjes te winnen waren. Op deze manier hebben we geprobeerd om toch een beetje reuring te houden in de vereniging. Dat heeft het jeugdbestuur goed gedaan.”

Enthousiasme
“Even hebben we de angst gehad dat leden af zouden haken, gelukkig is dat niet gebeurd. Ook zij begrepen de ernst van de situatie en waren positief over de online lessen. Maar het is toch niet hetzelfde als live lessen met de instructeur. Ik werd heel vrolijk toen ik bekend mocht maken dat we een week later weer konden beginnen met de repetities, want alle leden wilden heel graag starten. Het enthousiasme spat er vanaf. En voor een dirigent is het een must dat het orkest in de volledige bezetting er weer is."

Seizoen afgesloten
"Op dit moment kunnen we nog niet met het complete orkest repeteren in de Mariaschool. We hopen op verdere versoepelingen. Want nu speelt eerst het B-orkest drie kwartier, daarna is er een pauze van twintig minuten, want onder meer de stoelen moeten gereinigd worden. Aansluitend volgt een deel van het A-orkest, daarna andere leden van het B-orkest en tot slot de tweede groep van het A-orkest. Dit duurt nu van 12.00 tot 17.00 uur. Om het seizoen goed te kunnen afsluiten is er geregeld dat we op 4 juli met het hele orkest konden repeteren bij Het Anker. Daar was zeker ruimte genoeg voor 60 mensen die op twee meter afstand van elkaar moeten zitten. Want veiligheid en gezondheid gaat boven alles.”

Concerten
De evenementen die gepland stonden voor de zomer gaan sowieso niet door. Dat Maestro en het vijverconcert niet plaatsvinden is heel erg jammer. En het is nog maar de vraag of het najaarsconcert oftewel het noaberconcert wel door kan gaan. Dat heeft te maken of er voldoende repetitietijd is. Want de dirigent moet elke muzikant aanwijzingen kunnen geven. Dit is afhankelijk van of de overheid op 1 september weer komt met een versoepeling van de maatregelen. Inmiddels is de laatste repetitie voor de zomer achter de rug. Eind augustus starten we weer met het nieuwe muzikale seizoen, maar is dat genoeg tijd om de stukken voor het concert aan te leren?”

Wereld Muziek Concours
Harmonie Sint Jan heeft een uitnodiging gekregen voor het Wereld Muziek Concours 2022, dat in Kerkrade plaatsvindt. “Daar zijn we voor gevraagd en dat is natuurlijk heel mooi. Hiervoor wordt door Ed de Boer een speciaal muziekstuk gearrangeerd. Hij is één van de toonaangevende componisten in Nederland voor harmonieorkesten. Dat hij dit stuk kan componeren is mede mogelijk gemaakt door een subsidie die we hebben gekregen. Het bijzondere hieraan is dat we dit samen gaan doen met een balletgroep, die een stuk gaan spelen waarvoor de choreografie nog gemaakt moet worden."

Kick
Harmonie Sint Jan doet ook altijd mee aan concerten in de HRFSTWND-serie. "Afgelopen jaar was dat in het Rijssense Parkgebouw, waarbij wij samen met gebroeders Blaak, professionele pianovirtuozen uit Almelo, een concert hebben gegeven. Met zulke bijzondere optredens worden de meer ervaren muzikanten, die vaak zijn geschoold op het conservatorium, getriggerd. Het mooie hiervan is ook dat de jongeren zich hieraan optrekken. Bijkomend voordeel is dat daardoor het niveau van het orkest omhooggaat. Als ik bij optredens zie hoe gedreven en enthousiast onze muzikanten zijn, geeft mij dat een kick. En het is geweldig om mensen te zien genieten van onze concerten.”

'In mijn nopjes'
Harmonie Sint Jan was meer dan 90 jaar verbonden aan het Sint Jansgebouw. Helaas is er in het nieuwe pand geen ruimte meer voor de vereniging, waardoor er nu gezocht wordt naar een andere locatie in Wierden. "Nu vinden de repetities plaats bij de Mariaschool. We zijn heel blij dat we hier terecht kunnen, maar het is verre van ideaal." Er zijn een aantal investeerders die interesse hebben getoond in De Touwladder. "Mocht dat alles doorgaan, dan wil een van hen helpen met de huisvesting van onze harmonie in dit gebouw. Als we daar terechtkunnen zijn we wat huisvesting betreft klaar voor de toekomst en ben ik helemaal in mijn nopjes. Vanuit de gemeente is een van de eisen aan de gunning dat aan het pand een maatschappelijke invulling moet worden gegeven. En wat is er nou mooier dan een muziekvereniging die er zijn intrek neemt?”

Kijk voor meer informatie over Harmonie Sint Jan op de website. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden