Diny Nijhuis, Volkert Broertjes en Edwin van Hal bij het Akkerhus in Ypelo. (Foto: Van Gaalen Media)
Diny Nijhuis, Volkert Broertjes en Edwin van Hal bij het Akkerhus in Ypelo. (Foto: Van Gaalen Media)

'Je wilt toch wel weer graag aan de slag'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

Vanuit het Kulturhus Het Akkerhus aan de Ypeloschoolweg 2B zijn er een aantal dingen gedaan om de doelgroep van met name ouderen te bereiken. “Zo hebben onze vrijwilligers bonbons met een beweeggids rondgebracht, zijn de Akkerhus-kranten rondgestuurd en zijn gasten gebeld", vertelt voorzitter Edwin van Hal. Dat wij in deze tijd ook aandacht hebben voor hen wordt gewaardeerd.” Het Akkerhus blijft in ieder geval tot 1 september gesloten, behalve voor kleine vergaderingen en leerlingen van basisschool De Akkerwal hiernaast. Vanuit gezondheidsoogpunt willen we ook nog niet volledig open.”

YPELO – “We hadden veel plannen en wilden veel doen, maar dat ging allemaal niet door. Veel activiteiten zijn uitgesteld”, aldus Edwin. De laatste activiteit vond plaats op 11 maart samen met de kulturhusen van Notter en Hoge Hexel.

“Zo is de Hemelvaartsdagfietstocht niet doorgegaan. Ook Muziek aan het Water kan helaas niet plaatsvinden”, vertelt vrijwilliger Volkert Broertjes. “En dat is echt voor de hele buurt, ook mensen die niet betrokken zijn bij Het Akkerhus komen hier altijd naartoe,” vult vrijwilliger Diny Nijhuis aan.

Toch hebben zij niet helemaal stilgezeten. “De expositie over de oorlog en 75 jaar bevrijding kon ook niet doorgaan. Daarom hebben we dit in boekvorm uitgebracht, zo dat er toch nog aandacht voor was.” Volkert: “Normaal gesproken hangen de muren vol met werken die bij een expositie horen. Nu is het wel kaal zo. De werken voor de expositie 75 jaar bevrijding liggen op zolder en dat is zonde.” “We hopen dat de expositie volgend jaar in mei wel doorgang kan vinden”, voegt Diny toe.

Plannen
Dat Het Akkerhus nu dicht zit betekent niet dat er geen plannen worden gemaakt. Het idee is sowieso om activiteiten naar buiten te verplaatsen. “Zo kunnen we het bewegen voor ouderen buiten doen, dat gebeurt in Wierden al”, aldus Volkert. “Misschien kunnen we buiten wat stoelen neerzitten voor een terras”, voegt Edwin toe. Met het jeugdhonk kan ook weer gestart worden, want de jeugd mag ook samenkomen op scholen. Eind augustus komen we in ieder geval weer samen om te kijken wat dan kan.”

Missen
Wat alle drie de vrijwilligers missen zijn de gesprekken met gasten. “De sociale contacten mis ik nu wel. Normaal gesproken kun je even met iemand een praatje maken over hoe het met hen gaat. Zo krijgen we een beeld hoe het gaat met de buurtbewoners”, laat Diny weten. “Natuurlijk mis ik de contacten ook, maar aan de andere kant vond ik het ook wel fijn dat het een periode wat rustiger was", legt Edwin uit. Je gaat altijd met de stroom mee, doet overal aan mee en maakt van veel zaken deel uit, dat gaat als vanzelf op een gegeven moment. Maar nu er was even rust, dus wat dat betreft heeft de coronaperiode ook wel voordeel gebracht." Daar herkent Volkert zich in. “De eerste paar weken was het fijn dat je even niets te doen hebt, ook bij het andere vrijwilligerswerk. Maar daarna wilde ik toch wel weer graag aan de slag bij onder meer Het Akkerhus en Het Reggedal.” Diny: “Je vult je tijd nu anders in en dat blijft straks misschien ook wel zo.”

In totaal zijn er tussen de 20 en 25 vrijwilligers actief bij Het Akkerhus. Er zijn mensen die bezig zijn met onderhoud, beheer, inkoop en het organiseren van activiteiten als de ouderenmiddagen.
“Zij moeten voor zichzelf bepalen of ze het prettig vinden om in deze tijd hier te werken of liever niet. Natuurlijk nemen we wel voorzorgsmaatregelen, maar de keuze is aan hen. We willen ons meer richten op buitenactiviteiten, zeker als het mooi weer is. Dat is van twee dingen afhankelijk: of de vrijwilligers het aandurven en of mensen in deze tijd wel willen komen.”

De toekomst zien ze desondanks zonnig in. Edwin: “Op financieel vlak redden we het prima. Ik verwacht in 2021 een vaccin, vanaf dat moment kunnen we zeker weer opstarten met de activiteiten. Er is hier een kleine gemeenschap. Dat we elkaar minder zien, betekent niet dat we elkaar niet spreken. Dat gebeurt regelmatig. Dus als er wat is, wordt er gebeld. Ook hebben we een mooie website waar alle informatie op staat en maken samen met basisschool De Akkerwal de schoolkrant. Daarnaast zijn er online nieuwsbrieven waarin telkens drie of vier thema’s aan bod komen. Dus als we weer beginnen met de fietstochten kunnen we snel een nieuwsbrief de deur uit doen. Voor nu gaan we lekker genieten van onze vakantie en komen eind augustus bij elkaar.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden