Henk Bergink en Gery Schipper van de Lee-Sanghers willen na de zomer met hele koor samenkomen, als dat veilig kan. (Foto: Van Gaalen Media)
Henk Bergink en Gery Schipper van de Lee-Sanghers willen na de zomer met hele koor samenkomen, als dat veilig kan. (Foto: Van Gaalen Media)

'Repeteren is ook een sociaal gebeuren'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

"Ons streven is om na de vakantie weer te beginnen met repetities, als dat kan”, vertelt Gery Schipper, PR-man van de Enterse Lee-Sanghers. “De helft van onze leden is 70+ en zij behoren tot het gezelschap dat kwetsbaar is. Op dit moment is iedereen gezond, maar ze zijn nog steeds van mening dat we niet direct weer moeten gaan zingen. Daar hebben we respect voor.” Bestuurslid Henk Bergink:“Er zijn wel mogelijkheden met de richtlijnen vanuit het RIVM en het Koor Netwerk. Maar onze leden zeggen dat het ook draait om samen koffie drinken. Het zingen kan nu wel, maar daarna moet iedereen meteen weg. Dat vinden onze Lee-Sanghers niet zo plezierig, want het is ook een sociaal gebeuren.”

WIERDEN/ENTER – “We willen zo snel mogelijk weer gaan oefenen, als dat redelijkerwijs kan”, zegt Gery. “Dus het bestuur is in gesprek met André ten Berge van De Kröl, waar we vaker repeteren. Hij denkt goed met ons mee. In de grote zaal is het voor onze 50 leden mogelijk om anderhalve meter afstand te houden. Maar we willen graag weten hoe het zit met de ventilatie in deze ruimte. Daarnaast denken we ook na over buiten repeteren, bijvoorbeeld bij een manege.” Want het is momenteel wel saai. “We waren gewend om elke week bij elkaar te komen, te zingen en bij te praten. Dat ga je natuurlijk wel missen. Daarnaast moesten we het shantyfestival en andere optredens annuleren. Dit is uiteindelijk een sociaal gebeuren en we vinden zingen allemaal leuk, voor mij is het altijd een plezier om naar de Lee-Sanghers te gaan.” 

Bellen
Henk staat bij de Lee-Sanghers ook bekend als de man van lief en leed. “Met elk lid van de Lee-Sanghers heb ik contact gezocht, dat was in april. Op dat moment waren we al een maandje onderweg en het was erg stil. Dat vond ik een goed moment om de telefoon te pakken. En iedereen vond dit fantastisch. Ik heb gevraagd hoe het met hen en hun familie gaat. Iedereen wil zich aan de regels houden, maar de repetities worden wel erg gemist. Met het contact zoeken ben ik daarna ook doorgegaan, zo heb ik in juni weer gebeld.”

Nieuwe dirigent
Met nieuwe dirigent Niek Hoogma en nieuwe drummer Gerard Pol heeft het koor al een aantal keren gerepeteerd, voordat ze moesten stoppen. “We waren zo leuk begonnen met de nieuwe dirigent en het liep prima. Als bestuur zie je dat en wil je dat graag voortzetten, zodat het gaat bloeien. Maar nu zit het nog steeds in de knop. Het is te hopen dat er een herfstbloeier komt. Niek is bezig om het repertoire op te schonen en nieuwe liederen toe te voegen. Daarnaast zijn we bezig met de omschakeling naar zingen vanaf een beeldscherm in plaats van papier, ik denk dat dit ongeveer klaar is.” Gery: “Niek heeft ons een paar maanden meegemaakt met het oude repertoire. Straks kunnen we hopelijk nieuwe liederen instuderen. Een nieuwe dirigent zorgt voor een frisse wind.” “Maar het is van belang dat we gewoon met het hele koor kunnen oefenen in plaats van een beperkte groep”, aldus Henk. “Maar nu zijn we nog voorzichtig.”

Het doel is om na de zomer weer bij elkaar te komen. “Het kan ook zijn dat de eerste bijeenkomst zonder zingen is", legt Gery uit. Dit is dan gewoon bedoeld om even bij te praten, elkaar weer te kunnen zien na lange tijd en samen afspreken hoe we verder gaan.” Henk: "Ook hebben we nagedacht om een buitengebeuren op touw te zetten, bijvoorbeeld een fietstocht, op gepaste afstand natuurlijk. Dat kan natuurlijk prima."

Nieuwe leden gezocht
Het shantykoor kan zeker nog versterking gebruiken, met name van jongere zangers. “We willen jonge mensen die het leuk vinden om shanty’s te zingen inspireren om aan te sluiten. Voor elk koor en dus ook het onze is jonge aanwas heel belangrijk", laat Gery weten. "Zij zijn van harte welkom om eens mee te zingen en auditie te doen, als de repetities weer zijn begonnen. Als ze belangstelling hebben kunnen zij zich via de website oriënteren en contact opnemen.”

Kijk voor meer informatie over De Lee-Sanghers en/of het aanmelden als lid op de website van het shantykoor uit Enter.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden