Logo dedriehoek.net


Voorzitter Theo de Putter: "De toekomst zien we positief in, maar deze situatie vraagt nog wel even geduld van iedereen." (Foto: Van Gaalen Media)
Voorzitter Theo de Putter: "De toekomst zien we positief in, maar deze situatie vraagt nog wel even geduld van iedereen." (Foto: Van Gaalen Media) (Foto: Van Gaalen Media)

'Aan creativiteit ontbreekt het zeker niet'

In de cultuursector vallen rake klappen door de coronacrisis. Het was lange tijd niet mogelijk voor evenementen door te laten gaan, die hier in Wierden vaak georganiseerd worden door lokale organisaties of verenigingen. Voor de Culturele Raad Wierden betekende dat er een streep ging door alle activiteiten. “Het is logisch dat alles op slot ging”, vertelt voorzitter Theo de Putter. “Maar tijdens de lockdown ben je toch constant aan het denken: wat kan weer als het versoepeld wordt?"

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

WIERDEN - "Het is nu nog erg onzeker, ik denk dat dit iets is waar alle cultuurmakers tegenaan lopen. Want als je nu artiesten contracteert voor een evenement dat over een poosje plaatsvindt, weet je niet of dit dan al mogelijk is. Dat zijn financiële risico’s die je nu niet kan nemen. We krijgen subsidie van de gemeente, in normale tijden knopen we met veel creativiteit de eindjes aan elkaar om een mooi programma op te zetten.” En die creativiteit komt ook nu goed van pas, want zo is er al een coronaproof kunstcursus bedacht. Ook wordt er een kunstfietsroute op touw gezet.

Op de rem
“Inmiddels kunnen de kindervoorstellingen weer doorgaan, want de basisscholen zijn ook weer open en dat gaat goed. Er zijn dingen die nu wel weer kunnen, maar voor andere activiteiten staan we nog op de rem, zoals de Kunstbus. Hier maken met name senioren gebruik van en de touringcar zit altijd vol, dus dat zal één van de laatste dingen zijn die van slot gaat. Je kunt wel per se weer iets willen organiseren, maar wij willen zeker weten dat het voor bezoekers, maar ook artiesten veilig is."

Bewust blijven
Theo kijkt in berusting terug op de afgelopen tijd. “Het heeft niet veel nut om je druk te maken over dingen die je toch niet kan veranderen. Ondertussen ga je wel nadenken in als-dan-termen. Als er wordt versoepeld, hoe kunnen we het dan veilig houden voor bezoekers en vrijwilligers? De Enterse werkgroep ‘Talent van eigen bodem’ is heel creatief en heeft altijd de zaal vol bij activiteiten, maar dat kan nu niet. Anderhalve meter afstand blijft voorlopig nog wel het devies. Terugkijkend ben ik verwonderd dat we vlak voor de lockdown nog een lezing hadden met Frank Krake, Hannelore van Otterloo en wijkagent Peter Withag. Daarbij waren zeker meer dan 100 mensen, maar het is goed gegaan. De stand van zaken nu is dat we activiteiten die veilig kunnen gaan doen. Voor de rest staan nog in de wachtstand. Het is fijn dat er weer meer mag en het virus enigszins is teruggedrongen, maar het is niet weg. Daarvan moeten we ons bewust zijn en blijven, dus nog geen euforie. Er kan van alles, zolang het maar veilig is.”

Coronaproof cursus
Ondertussen zijn Jeanne Bekkema en Lokke de Haan van de werkgroep Kunstlezingen bezig met de het opzetten van de cursus Kijk op Kunst. “Eigenlijk stond er een kunstlezing door kunsthistorica Frederike Upmeijer op het programma, maar dat kan in de huidige situatie niet doorgaan. Gelukkig hebben zij Frederike bereid gevonden om deze coronaproof cursus te geven. En deze activiteit slaat aan, want de cursus zit al vol, terwijl het pas in oktober is.”

Daarnaast wordt er hard gewerkt een kunstfietsroute. “Daar gaat een hoop werk inzitten. Het is perfect voor deze tijd, want dit kan op ieder willekeurig moment. En als je de route eenmaal hebt kan je het bijvoorbeeld volgend jaar en daarna nog inzetten. Het is een blijvend cultureel iets.”

In de koelkast
Inmiddels kijkt de Culturele Raad Wierden ook vooruit naar de datum van Maestro 2021. “De plannen met het thema 75 jaar bevrijding laten we wel doorgaan, dus we vieren dan 75+1 jaar vrijheid." Maar ook de financiële kant komt aan bod, hoe doe je dat verantwoordelijk in deze tijd? "Natuurlijk willen we graag weer leuke dingen organiseren, maar het moet wel veilig zijn en financieel kunnen."

Voor het winkelcabaretfestival WEIRD wordt nu nog geen actie ondernomen. "Als je dat wel doet, ben je meteen het eerste geld kwijt voor betalingen op contracten van artiesten. Omdat alles nog zo onzeker is, kunnen we dat risico nu niet nemen. Daarnaast hadden we ook plannen voor een vervolg op de Beatlesavond, maar met als thema Boudewijn de Groot. Dat stond gepland voor het najaar en zou ongetwijfeld mooi worden. Maar dat idee staat nu noodgedwongen in de koelkast. We blijven nu alleen in de denkfase in plaats van door te gaan naar de handelingsfase. Daardoor missen we wel de beloning van een enthousiast publiek. Wat ik wel merk is dat je je niet meer kunt voorstellen dat we ooit een lezing en wijnproeverij hebben gehad met Ilja Gort, waarvoor 300 mensen naar Het Anker zijn gekomen. Hoe bestond het?"

Aan de andere kant houdt het denken nooit op. "Het vernieuwde Sint Jansgebouw te klein is voor Harmonie Sint Jan en de projectontwikkelaar heeft samen met andere investeerders een bod gedaan op voormalige basisschool De Touwladder. Geweldig dat zo iemand zich moreel verantwoordelijk voelt voor een organisatie als Harmonie Sint Jan. En als het allemaal lukt, biedt dit misschien ook kansen voor de Culturele Raad Wierden, bijvoorbeeld voor onze kleinere voorstellingen."

Geduld
"De toekomst zien we positief in, maar deze situatie vraagt nog wel even geduld van iedereen. Aan creatieve ideeën en inzet ontbreekt het zeker niet bij de Culturele Raad Wierden. Op financieel gebied houden we de vingers gekruist, want er is al eens eerder een aanval geweest op subsidies van culturele organisaties. Karakteristiek voor de gemeente Wierden zijn alle organisaties die kunnen draaien met hulp van vrijwilligers. Zulke verenigingen en organisaties maken onze lokale samenleving."

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de Culturele Raad Wierden op de website.

Meer berichten