Voorzitter Gerrit Velten van Stichting Enterse Zomp.
Voorzitter Gerrit Velten van Stichting Enterse Zomp. (Foto: Van Gaalen Media)

'We hebben zeker plannen genoeg'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

“Normaal gesproken hebben we in juli en augustus vaste vaarten met de Enterse Zomp, waarbij mensen elk uur kunnen opstappen", zegt voorzitter Gerrit Velten van de Stichting Enterse Zomp. "Dat kan nu niet, mensen moeten zich van tevoren aanmelden via de website. Dit kan tot twee dagen voor de afspraak. Nieuw is dat we nu zes dagen in de week varen. Onze vaste kosten moeten er wel uit kunnen, anders boeren we achteruit."

ENTER - "Want we kunnen weer varen, maar met maximaal zes personen per keer in plaats van 25. Dat vind ik eigenlijk een beetje absurd, want in vliegtuigen en treinen mogen wel meer mensen, al dan niet met een mondkapje. En dat is een afgesloten ruimte. Maar wij mogen niet meer dan zes mensen tegelijk toelaten op de zomp, ook niet als zij een mondkapje op hebben. Op deze manier is het niet vol te houden, ook wat de horeca betreft. De vaste kosten lopen wel gewoon door. En dat geldt niet alleen hier, maar ook voor andere plaatsen met vaarten. Wij hebben hier nog het geluk dat we ook op de middagen kunnen varen. Mensen komen hier sowieso vaak om te wandelen of te fietsen, want de omgeving is heel mooi.”

In totaal zijn er 85 vrijwilligers actief bij de stichting, op drie locaties in Enter, Rijssen en Hellendoorn. Zij zijn bijvoorbeeld schipper, gastvrouw, bouwer of zitten in het bestuur. De meesten zijn boven de 65 jaar. “Dat betekent ook dat we extra voorzichtig zijn, want zij zitten wel in de risicogroep. Dus we hebben zeker de nodige maatregelen genomen. Daar hebben we goed over nagedacht en een protocol gemaakt. Deze is aan iedereen ter beschikking gesteld.”

Nieuwe schuur
Ondertussen is er wel van alles gebeurd. “Elk jaar is er onderhoud aan de zompen. Zo moest de motor van zomp De Vriendschap voor reparatie naar Oostenrijk worden gestuurd, omdat er visdraad in terecht was gekomen. De motor is inmiddels er weer aan de boot gezet, dus deze zomp is er weer klaar voor. In Nijverdal en Rijssen was er ook onderhoud aan de boten. Daarnaast is het boothuis in Rijssen geschilderd.” Ook is er achter de Enterse Waarf een schuur gebouwd. “Hier is ruimte voor de bouw van nieuwe zompen en voor onderhoud, maar ook voor educatie. Hoe laatstgenoemde precies vorm krijgt, wordt nog bekeken. Dat kan bijvoorbeeld een permanente tentoonstelling zijn. Aan de bovenverdieping wordt nog gewerkt. Momenteel zijn we op zoek naar krommers, waar we met de hand spanten van kunnen maken. Het plan is om in oktober te beginnen met zagen, want bij warmte lukt dat niet met eikenhout. Vervolgens moeten ze een half jaar drogen en dan kunnen deze verwerkt worden.”

Doorgaan
“Met bij de pakken neerzitten schiet je niks op, je moet wel positief blijven. Stilstand is achteruitgang, dus zolang mensen enthousiast zijn blijven we doorgaan. We maken ook toekomstplannen. Zo gaan we een nieuwe zomp voor de locatie in Rijssen bouwen. Daarnaast komt er een nieuw botenhuis in Rijssen. Dus we hebben zeker plannen genoeg.”

Reserveren|
"Alles is nu ingericht op de anderhalve meter, zowel op het terras als binnen. We kunnen nu in totaal maximaal 30 gasten tegelijk ontvangen." Aan boord van de zompen zijn ook handschoenen en mondkapjes aanwezig. "Mocht er iemand onwel worden, dan kunnen wij deze persoon toch helpen."

In deze tijd is verplicht om te reserveren voor deelname aan de vaart. Dat kan bij de diverse locaties, de contactgegevens zijn te vinden op de website van de Enterse Zomp.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden