Rien Mol: "We hebben out of the box gedacht: zo hebben we een online pubquiz en een pannenkoekendrive op touw gezet." (Foto: Van Gaalen Media)
Rien Mol: "We hebben out of the box gedacht: zo hebben we een online pubquiz en een pannenkoekendrive op touw gezet." (Foto: Van Gaalen Media)

'Het was wel echt een rollercoaster'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

"Je kijkt elke weer hoe het virus zich gedraagt, welke maatregelen er komen vanuit de overheid en de Veiligheidsregio", vertelt Rien Mol van Het Rheins in Enter. "Aanvankelijk zijn de maatregelen strikt. Voor ons is heel april is weggevallen door het op slot zetten van vakantieparken en campings. Daarna werd het versoepeld. Dat was toch wel even een juichmomentje, maar aan de andere kant ben je ook kritisch, want dit is voor ons net niet genoeg. Dus het was wel echt een rollercoaster: je maakt een bocht naar links, vervolgens een scherpe bocht naar rechts en daarna een looping."

ENTER - “In mei kregen we veel afzeggingen voor de groepsaccomodaties, eerst mocht het gewoon niet en daarna werd het afgeraden. We hadden het geluk dat de 16-persoonsaccomodatie een koppeling is van een 10- en 6-persoonsvakantiewoning. Dus we konden op een gegeven moment hier wel weer gezinnen welkom heten.” Om in de tussentijd op de radar te blijven zijn er diverse activiteiten bedacht. “Gekeken naar de horeca en daaromheen hebben we out of the box gedacht. We waren de eerste van Nederland met een online pubquiz. Daarnaast hebben we een pannenkoekendrive op touw gezet, waren er lunch- en aspergeboxen. Zo hebben we toch omzet kunnen maken. En nog steeds proberen we activiteiten met 1.5 meter afstand te bedenken. Zo hebben voor 270 medewerkers van Cogas een barbecuequiz bedacht, waarbij zij allemaal een barbecuepakket krijgen thuisbezorgd.”

"Bij Het Rheins is de hygiëne sowieso al goed, maar nu wordt er extra opgelet. We zorgen dat alles netjes voor elkaar is. Natuurlijk is de basis in orde, zoals 1.5 meter afstand en desinfectiemiddelen. Ook kunnen gasten nu elektronisch inchecken. We hebben allemaal verschillende protocollen gehad: vanuit de horecabranche, vakantieparkenbranche, evenementenbranche en trouwbranche. Deze hebben we doorgenomen en daar een eigen invulling aan gegeven. Het merendeel van de gasten is begripvol. Mensen zijn zeker niet onwelwillend, maar soms vergeten ze even dat ze 1.5 meter afstand moeten houden. Als je met iemand staat te kletsen, ga je ongemerkt dichterbij staan. Daar herinneren we ze dan even aan. En laatst was er iemand die de handen niet wilde desinfecteren. Toen hebben we wel moeten zeggen dat de gast niet geholpen als hij de handen niet had gedesinfecteerd. Uiteindelijk heeft hij dat schoorvoetend gedaan. De lijn van gastvrijheid en autoritair optreden wat nu soms moet botst een beetje, dat gaat in de gastvrijheidsindustrie eigenlijk niet samen.”

“Dat dit een verloren jaar is hebben we geaccepteerd. Ik hoop dat er in de winter een vaccin is zodat volgend jaar alles weer normaal is. Het consumentenvertrouwen moet weer terugkomen. Maar ik denk wel dat er mensen minder snel naar het buitenland gaan, dus ik verwacht meer binnenlandse boekingen. En ik verwacht als Nederland weer wordt gezien als een veilig land komen er ook meer boekingen uit het buitenland, bijvoorbeeld uit Scandinavië. Normaal gesproken gaan mensen iets meer zuidelijker op de vakantie en blijven denk ik nu meer in het midden.”

Meer informatie
Kijk voor meer informatie en de maatregelen op de website van Landgoed Het Rheins.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden