Foto:

'Samen ben je de Reggestreek'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

Bij Het Mölke aan de Molendijk 107 in Zuna zijn ze opgelucht dat het vakantiepark en camping weer open mochten. "We zijn ongelooflijk blij dat het park weer open is en er weer mensen rondlopen", vertelt Rutger van de Maat. "En we zijn nu extra tevreden met de omschakeling naar slow living, dat wordt nu heel erg gewaardeerd."

ZUNA - "Vanaf maart was het eigenlijk tegenvaller na tegenvaller. Op een gegeven moment moest het park helemaal dicht. En dan ga je wel nadenken: hoe ga je dat doen? Maar de eerste prioriteit was het zo goed mogelijk helpen van de gasten, zodat iedereen die dat wilde hun vakantie kon annuleren. Daarnaast was er de voucherregeling, waarmee gasten op een later moment alsnog op vakantie kunnen. Mensen waren aanvankelijk beduusd en verrast, maar begrepen het wel. Daarna hebben we vooruitgekeken. Vrij snel hebben we een webpagina gemaakt met alle informatie voor gasten. Ook hebben we medewerkers telkens weer ingelicht over de ontwikkelingen. Maar het veranderde allemaal heel snel. Als er een persconferentie was geweest, begon de telefoon weer te rinkelen. Toen Het Mölke helemaal dicht zat, werd de sfeer een beetje negatiever. De sluiting was natuurlijk zuur, vooral voor onze medewerkers, want we zijn de hele winter druk geweest met aanpassingen aan het park. Zo is er een landschapswinkel bij gekomen en is de ingang verlegd. Op het moment dat we klaar waren voor het nieuwe seizoen moest alles dicht. Maar uiteindelijk hebben we knop omgezet en gekeken wat wel kan. Zo zijn we op het idee gekomen voor de drive-in streekmarkt. Daarnaast zijn we meteen aan de slag gegaan om het park coronaproof te maken. We hebben telkens instructies gegeven aan medewerkers, protocollen opgesteld, gekeken naar hoe het wel kan in de horeca en tafels op het terras zo neergezet dat er voldoende afstand is."

Juichen
"Het was mooi om te horen dat alles weer open mocht, want ik zat thuis. Ik juichte net zoals ik doe als 'mijn' club FC Twente wint. Het was een opluchting. Het Mölke is natuurlijk een seizoensbedrijf en het is belangrijk dat er gasten komen, omdat we veel geïnvesteerd hebben in de nieuwe uitgang en landschapswinkel. Toen het nieuws van de versoepelingen voor vakantieparken en campings kwam hebben we met z’n allen gejuicht."

Slow living
"We hebben het geluk dat we veel verhuuraccommodaties hebben met genoeg ruimte en ligging aan de Regge. Afgelopen jaren zijn we bezig geweest om ons concept te veranderen naar meer rust en natuur. Het zogenaamde slow living hebben we in sneltreinvaart uitgerold. En dat spreekt mensen aan. Na de eerste versoepelingen kwam er een run op deze vakantiehuizen. Ook de kampeerplekken met privé-sanitair konden weer verhuurd worden. Mensen willen er toch even tussenuit. Het begint er weer goed uit te zien, want binnen twee à drie weken was alles volgeboekt voor de zomer, echt bizar."

Hygiëne als service
Natuurlijk zijn er bij Het Mölke maatregelen genomen. “Zo hebben we desinfectiezuilen laten maken. Ook wordt het bedlinnen heter gewassen en natuurlijk worden de vakantiewoningen grondig schoongemaakt. We bieden hygiëne als service aan. De een wil graag alles zelf nog even ontsmetten voor gebruik, de ander niet. Daar geven we iedereen de mogelijkheden voor. Daarnaast proberen we zelf het goede voorbeeld te geven. Medewerkers nemen op verschillende tijden en op verschillende plekken pauze. Vanaf het begin hebben we ook in teams gewerkt, ook om te voorkomen dat iedereen tegelijk ziek zou zijn. Bij het zwembad is er continu toezicht en wordt er continu schoongemaakt."

Ook andere activiteiten hebben een iets andere invulling gekregen. "We hebben hier veel gasten met kinderen en daarvoor wil je toch ook iets doen. Boswachter Co en Jo van de camping hebben verschillende punten met hun wonderkar bezocht, om te voorkomen dat er te veel mensen op één plek zijn."

Trots op medewerkers
Tot nu loopt het allemaal op rolletjes. “We zijn ongelooflijk blij dat het park weer open is en er weer mensen rondlopen. En we zijn nu heel blij met de transformatie naar slow living, dat wordt nu heel erg gewaardeerd. Daarnaast stimuleren we onze gasten om in de regio iets te gaan doen. Zo is het mogelijk om naar een wijnproeverij bij de Wijnmakers te gaan. We willen iedereen een zo’n fijn mogelijke tijd bieden en dat alles coronaproof. Het zou fijn als we in september en oktober wat van de verloren weekenden in het voorjaar kunnen inhalen. Mensen zich gedragen goed. En ik ben trots op onze medewerkers, die zich in deze tijd erg flexibel hebben opgesteld. Eerst was het druk met annuleringen en nu weer met boekingen."

Mooie beleving
De toekomst ziet Rutger positief in. "Ik denk dat meer mensen in eigen land op vakantie gaan. Wel bekijken we het nu nog van maand tot maand. Corona heeft ons gebracht dat we niet alleen maar druk hoeven te zijn, maar dat tijd om te kunnen genieten van rust en natuur ook belangrijk is. Het concept slow living en op pad gaan in de Reggestreek valt goed bij mensen. En gasten willen natuurlijk ook wat doen in de regio. Het zou eigenlijk wel mooi zijn als er meer bedrijven bijkomen, want samen ben je de regio. Door nieuwe bedrijven wordt de Reggestreek als toeristisch cluster alleen maar beter. Wij werken nu met veel plezier samen met onder meer Zunakaas en de Wijnmakers. Mensen kunnen daarheen om rond te kijken en vinden vervolgens de producten ook terug in onze landschapswinkel. Samen kun je een mooie beleving creëren."

Kijk voor meer informatie over Het Mölke op de website

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden