Logo dedriehoek.net


Nienke Hegeman werkt normaal gesproken in de horeca, maar helpt vanwege drukte bij de receptie van Bungalowpark Hoge Hexel. (Foto: Van Gaalen Media)
Nienke Hegeman werkt normaal gesproken in de horeca, maar helpt vanwege drukte bij de receptie van Bungalowpark Hoge Hexel. (Foto: Van Gaalen Media)

'We gaan weer knallen met z'n allen'

De toerisme- en recreatiesector in deze gemeente zijn veelal weer in bedrijf. Wat betekent het nieuwe normaal voor hen en hoe kijken zij terug op de afgelopen periode?

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

HOGE HEXEL - Egbert Jan van Bel van De Tolplas kijkt terug op een leerzame periode. “Ik denk dat we in andere wereld zijn terechtgekomen, waarbij duurzaamheid, online en lokaal steeds belangrijker worden. Waar ik wel van geschrokken ben is dat veel bedrijven vrij snel in de paniekmodus terechtkwamen, maar aan de andere kant heb ik ook veerkracht gezien. Door de lockdown is alles vrij snel gesloten. Er waren geen vakantiegangers en we moesten alles afzeggen. Voor de boekingen werken we samen met Roompot, die honderden parken onder zijn hoede heeft, en het was een gekkenhuis, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Gelukkig hebben we het merendeel van de klanten tevreden kunnen stellen met onder meer vouchers. We hebben twee hele mooie weekenden moeten missen: Pasen en Pinksteren. Toen het weer mocht begon het snel te lopen: mensen die bellen om bijvoorbeeld te boeken voor de zomer.” 

In de tussentijd is er wel wat gebeurd op het park. “We hebben de tijd gebruikt om zaken op te knappen waar we anders niet zo snel aan toekomen. Daarnaast hebben de communicatie met eigenaren en gasten in stand gehouden. Maar de horeca, die hier ook zit, heeft een veel hardere klap gekregen.” 

Het park was niet helemaal gesloten. “Een aantal mensen mocht blijven, bijvoorbeeld degenen met cruciale beroepen. Na ongeveer drie maanden dicht te zijn geweest kunnen anderen hier ook weer terecht. Daarbij volgen we uiteraard de regels van de overheid. Zo hebben we de zwemvijver aangepast zodat er op het strand altijd 1.5 meter afstand kan worden gehouden. Bij de receptie staan pijlen voor de looprichting en is het personeel goed geïnstrueerd.” 

De openstelling gaat in fases. Eerst waren gezinnen weer welkom, daarna mensen in kleine groepen. In de horeca mogen ondertussen maximaal 30 mensen aanwezig zijn. “Vanaf 1 juli mogen er 100 mensen tegelijk zijn, dus dan kan de groepsaccommodatie ook weer open. Ik denk dat in de toekomst de toeristische regio's in Nederland zeer gewild worden. Er zijn ongetwijfeld nog mensen die in het vliegtuig stappen, maar dat voorlopig niet doen. Daar gaat de toeristische sector in Nederland van profiteren: mensen gaan vaker op kortere vakanties en willen daarbij meer entertainment, service, hulp en advies. Zij willen ontzorgd worden. Daar gaan we meer op inrichten, zodat we ook hen goed kunnen bedienen."

Het restaurant is ongeveer een maand gesloten geweest. “Het was verschrikkelijk om de deuren te moeten sluiten, maar de gezondheid van mensen gaat natuurlijk voor", vertelt Winy Spoor van het restaurant. "Op het moment dat het park weer open was zijn we begonnen met afhaal, eerst in het weekend. Daar is veel gebruik van gemaakt, dus dat werd gewaardeerd. Het was geweldig om te horen dat de horeca weer open mocht op 1 juni, want alle medewerkers hadden er weer zin in. Vol enthousiasme hebben we weer gasten ontvangen. Op de eerste dag heb ik veel blije gezichten gezien. En daar doe je dit voor.” 

Ook hier zijn de basismaatregelen op orde, zoals voldoende afstand tussen tafels en desinfectiemiddelen. “Mensen zeggen soms wel dat er meer tafels bij kunnen gezien de ruimte, maar voorlopig vind ik dit prima. Het is ook belangrijk dat gasten zich veilig voelen.” 

De toekomst ziet Winy rooskleurig in. “Positief blijven vind ik het allerbelangrijkste, we gaan weer knallen met z’n allen. Samen willen we ervoor zorgen dat gasten met een goed en blij gevoel naar huis gaan. Veel mensen gaan nu in eigen land op vakantie. Het is ook tenslotte ook een promotie van Nederland als vakantieland.”

Zin om aan de slag te gaan
“Het was een hectische en rare periode”, vertelt Gerri van Gerner-Weelink van Bungalowpark Hoge Hexel. “Elke vijf dagen leken de regels wel te veranderen, vanuit de overheid of de veiligheidsregio. Je had bij wijze van spreken net iedereen gebeld dat de vakantie niet door kon gaan en vervolgens kon je weer bellen om te vertellen dat ze toch konden komen. Ook waren er mensen die niet kwamen opdagen, omdat ze dachten dat het niet mocht. Dat maakte het voor ons als bedrijf pittig. Dan hadden we de protocollen op basis van nieuwe regels klaar en werd vervolgens de regelgeving weer veranderd. Maar dat snelle schakelen maakt het ook een uitdaging. Je wordt gedwongen om alles opnieuw te bekijken: dat deden we altijd zo, maar kan het niet anders? We hebben ook besluiten genomen die we niet meer terug gaan draaien. Zo is er nu een webshop en app voor het bestellen van meeneemmaaltijden en snacks. En die blijft. Voor mensen uit de buurt en gasten op het bungalowpark is het makkelijk om zo eten te bestellen. Zij kunnen dit op een gekozen tijdstip afhalen. Daarmee wordt ook weer voorkomen dat er te veel mensen tegelijk in het gebouw zijn.”

Ondertussen is het park elf accommodaties rijker. “Met deze beachhouses en lodges zijn we het afgelopen jaar druk geweest. Een paar kleine dingen zijn nog tijdens de coronacrisis afgewerkt. Inmiddels worden deze vakantiehuizen al veel verhuurd.” 

Eind april mocht het bungalowpark weer open. “Daar waren we allemaal heel blij mee. Je krijgt er zo’n energie van dat je bedrijf weer mogelijkheden krijgt. Medewerkers hebben na het thuiszitten ook weer zin om aan de slag te gaan. Inmiddels is het weer druk. Mensen willen nog steeds van alles weten over de situatie en de mogelijkheden. Er worden vooral veel vakanties op korte termijn geboekt. Omdat er nog onzekerheid is over de dan geldende maatregelen, kijken ze het eerst even aan en boeken dan. Over het algemeen zijn mensen blij om er weer uit zijn, al zitten daar nu wel wat haken en ogen aan, zoals reserveren voor een museumbezoek. Op onze website staat een overzicht van uitjes die weer mogen. Fietsen en wandelen worden echt herontdekt.” Over de toekomst durft Gerri nog niet veel te zeggen. "De zomer zie ik zonnig in, mensen willen graag weg in eigen land. Daarna is het afwachten of er een tweede golf komt en welke maatregelen er dan worden genomen."

Meer berichten