Nico Griffioen van zalencentrum Het Anker en Richard Nijkamp van restaurant Anno 1987 vinden het belangrijk dat gasten zich ook in deze tijd prettig voelen.
Nico Griffioen van zalencentrum Het Anker en Richard Nijkamp van restaurant Anno 1987 vinden het belangrijk dat gasten zich ook in deze tijd prettig voelen. (Foto: Van Gaalen Media)

'Gastvrijheid blijft een speerpunt'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

Ondanks de wijzigingen aan het inpandige restaurant gaat zalencentrum Het Anker gewoon op dezelfde manier door, voor zover dat kan in deze coronatijd. Gasten zijn weer van harte welkom. Door de twee grote zalen is Het Anker heel geschikt voor bijvoorbeeld vergaderingen en cursussen. “Hier is 1.5 meter afstand houden geen probleem, er is ruimte genoeg”, vertelt Nico Griffioen. “Zo komt Harmonie Sint Jan hier met het hele orkest spelen. Ook een EHBO-cursus met vijftien deelnemers kan hier gewoon. En als De Passie hier een hele klas tegelijk les wil geven is dat eveneens mogelijk.”

WIERDEN - “Dit is een hele rare situatie voor mij”, vertelt Nico Griffioen. “Het is van fulltime werken naar het sluiten van de deuren gegaan. Dit bedrijf run ik al 33 jaar, ik ben eigenlijk altijd aan het werk: dat vind ik prima en leuk. In de eerste paar weken heb je tijd voor achterstallig onderhoud. Daarna had ik nog tijd om mijn huis te schilderen. En ik ben bezig geweest met het overdragen van het restaurant aan Richard en de administratie, dat ook nu gewoon doorgaat. Daarnaast ben ik dirigent van de koren Power en Reach Out. Er zijn geen repetities, maar ik schrijf en bestudeer nu muziek, spit het archief door en neem het repertoire nog eens onder de loep. Tot slot heb ik twee tuinen onder mijn hoede: bij Het Anker en thuis, daar ben ik ook wel even druk mee. Dus ik verveel me geen moment. Maar ondertussen ben ik ook bezig geweest met het uitdenken van mogelijkheden binnen de maatregelen van het RIVM, om toch iets te doen. Zo staat er bij de ingang een desinfectiezuil en zijn er in toiletten papieren handdoekjes."

In de watten leggen
Momenteel mogen er weer 30 mensen tegelijk binnen zijn, vanaf 1 juli worden dat er 100. “En dat is mooi, maar bij Het Anker mag eigenlijk nog niks. De meeste mensen gaan geen feestje vieren als ze 1.5 meter afstand moeten houden. Voor jaar zijn er wel reserveringen voor kleinere groepen. Voor volgend jaar is de agenda ook al weer een beetje gevuld, mensen verwachten dat het dan weer kan. Maar ik denk dat feesten en partijen pas weer worden gegeven als de 1.5 meter afstand er af is. Je mist de gezelligheid. Het leuke van dit werk vind ik het in de watten leggen van mensen en dat kan nu niet. Het contact met mensen en het iedereen naar de zin maken vind ik hartstikke leuk. Maar daarvoor moet je wel gasten hebben.”

Wel mogelijkheden
Dit alles betekent niet dat er in deze tijd geen mogelijkheden zijn. “Op dit moment is het feestgebeuren verboden voor meer dan 30 mensen. Maar een familiefeestje met diner of buffet kan wel, hoewel een diner in deze tijd beter is. Bij een buffet gebruikt iedereen namelijk hetzelfde opschepbestek. Bij zoiets kijken we dan erg goed naar de groepssamenstelling. Binnenkort is er een 45-jarig huwelijksfeest. We maken dan een inventarisatie van wie er allemaal komen. Gezinnen kunnen bij elkaar aan tafel, net als maximaal vier vrienden. Natuurlijk zetten we tafels iets verder uit elkaar. Horeca is altijd een hygiënevak geweest. Nu zijn er wat meer maatregelen in verband met de 1.5 meter afstand, maar vaak schoonmaken deden wij altijd al. Uiteraard vragen we iedereen bij binnenkomst naar de gezondheid, of ze klachten hebben en of ze uit hetzelfde gezin komen, enzovoort. Mensen die hier een verjaardagsfeestje willen vieren omdat de huiskamer te klein is, zijn hier eveneens van harte welkom. Hier is alle ruimte, ook op het terras."

Het gebouw stamt uit 1962. “In die tijd stonden sigaretten en sigaren tijdens recepties op tafel. Daardoor hebben we behoorlijke afzuigingsinstallatie. Aan de ene kant is er een motor die lucht van buiten naar binnen haalt. Aan de andere kant zit een motor voor de afzuiging van lucht uit de zaal. Luchtverversing is dit in deze tijd heel belangrijk en dit komt nu dus heel goed van pas.”

'Blijft gewoon bestaan'
Richard is in 2013 hier komen werken als chef-kok en assistent-bedrijfsleider. “Door de coronacrisis is dat allemaal op losse schroeven komen te staan, voor hem en andere medewerkers had ik geen werk meer”, aldus Nico. “In overleg met Richard heb ik besloten om te stoppen. Hij wilde een eigen restaurant beginnen, maar daar komt veel bij kijken. Je moet een gebouw hebben, de inrichting moet verzorgd worden enzovoort. Daarop heb ik voorgesteld om Het Atelier over te nemen, want dan zijn er geen aanloopkosten, alles is er. Het is voor Wierdenaren belangrijk om te weten dat er hier in het pand dus een keuken aanwezig is. Als er bijvoorbeeld hapjes nodig zijn, bestel ik deze bij het restaurant. Dat doen we al jaren zo en dat blijft gewoon bestaan, alleen de organisatie is anders."

Zichzelf zijn
Het telefoonnummer voor Het Anker en restaurant Anno 1987 is hetzelfde. Mensen kunnen 1 kiezen voor het restaurant en 2 voor het zalencentrum. "Het Anker is gewoon zeven dagen per week open. En we hebben straks iets nieuws: alleen zaalhuur is dan ook mogelijk. De gasten zorgen dan zelf voor catering en personeel. Een soort tussenvorm dus."

"Ook in deze tijd vinden we het belangrijk dat de gast zich prettig voelt en zichzelf kan zijn. Als door corona de situatie verkrampt is, doe je iets niet goed. Daarom is het belangrijk dat mensen zien dat wij het allemaal goed voor elkaar hebben. En gastvrijheid blijft natuurlijk een speerpunt.”

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op de website van Het Anker en de Facebookpagina van restaurant Anno 1987.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden