Eigenaar Frank Lichtenberg: "Ook nu het allemaal wat afstandelijker is, blijft gastvrijheid echt een speerpunt." (Foto: Van Gaalen Media)
Eigenaar Frank Lichtenberg: "Ook nu het allemaal wat afstandelijker is, blijft gastvrijheid echt een speerpunt." (Foto: Van Gaalen Media)

'Ook nu blijven we een sociaal bedrijf'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

De coronacrisis heeft ook gevolgen voor lokale ondernemers. In deze rubriek komt een lokale ondernemer aan het woord over het runnen van een bedrijf in deze bijzondere tijd. Deze keer autobedrijf Lichtenberg, die als erkende Mazda-reparateur ook klanten uit Wierden heeft.

RIJSSEN / WIERDEN – “Het was de afgelopen periode wel wat rustiger, ook met de verkoop van auto's,” vertelt eigenaar Frank Lichtenberg. “Mensen werkten thuis en sommige mensen hadden vooral in het begin angst om pad te gaan. Zij gingen niet weg als het niet hoefde. Bij de werkplaats merkten we dat klanten in de risicogroep afspraken voor onderhoud voor zich uit schoven. En ik snap die angst ook wel. Daarom hebben wij een haal- en brengservice aangeboden, waarbij we voor en na de tijd de auto desinfecteren, waaronder natuurlijk het stuur en andere contactoppervlakken. Van deze service wordt af en toe nog gebruik van gemaakt, want de risicogroepen blijven natuurlijk gewoon bestaan. Als we alle veiligheidsvoorschriften en maatregelen goed uitleggen, zijn mensen gerustgesteld. Nu trekt het ook weer iets aan, er komen weer meer klanten.”

Minder brandstofverbruik
Ondertussen heeft autobedrijf Lichtenberg iets nieuws opgezet. Met Chiptuning Oost is het bedrijf officieel op 1 mei begonnen, midden in de coronacrisis. “Dit zat er al wel een tijdje aan te komen, op de achtergrond werkten we hieraan. Voordat het woord corona überhaupt is gevallen, waren wij hier al mee bezig. Nu staat dit meer op de voorgrond, we praten er vaker met klanten over.”

Bij chiptuning wordt de software aangepast, waardoor er meer vermogen wordt gerealiseerd. “Het brandstofverbruik wordt met 10 tot 15% verminderd, mits er op dezelfde wijze mee wordt gereden, natuurlijk. De auto is afgesteld voor een gemiddeld klimaat, maar Nederland heeft een ideaal klimaat voor de auto. Daardoor kan uit dit voertuig veel meer gehaald worden. Dit is zowel voor de zakelijke als particuliere markt. En het begint al goed te lopen.”

Proefritten
Daarnaast blijft de basis gewoon bestaan, namelijk onderhoud, verkoop met een stukje maatwerk. “Zo kunnen wij op zoek gaan naar de gewenste uitvoering voor de klant. We begeleiden het hele proces: als een auto aan vervanging toe is gaan we samen met de klant kijken in onze voorraad. Als daar geen geschikte auto tussen staat gaan we op zoek naar een alternatief. Auto’s halen we uit heel Europa. De auto kunnen ze hier kopen met de bijbehorende garanties. We regelen dit van A tot Z. Een proefrit maken kan nog steeds. Als klanten een stukje willen rijden in een auto worden de contactoppervlakken vooraf natuurlijk goed gedesinfecteerd. Naderhand doen we dat ook."

Op gepaste afstand
Bij binnenkomst wordt klanten gevraagd om de handen te desinfecteren. “Normaal gesproken mag iedereen gewoon binnen komen lopen, dat past bij dit bedrijf. Maar in deze tijd hebben de klanten geen toegang meer tot de werkplaats. Als auto’s gebracht worden voor onderhoud wordt de sleutel bij de balie op gepaste afstand aangenomen. Alle voertuigen worden voor- en achteraf grondig schoongemaakt om te voorkomen dat er besmetting plaatsvindt via contactoppervlakken."

Sociaal bedrijf
Het familiebedrijf bestaat sinds 1977 en heeft altijd op dezelfde locatie gezeten, aan de Wattstraat 19 in Rijssen. In 1998 is er een nieuw gebouw gekomen. Duurzaamheid is ook belangrijk en daarom liggen er zonnepanelen op het dak. Frank heeft in 2016 het autobedrijf overgenomen van zijn vader. “Belangrijk bij de omgang met klanten vind ik laagdrempeligheid en vertrouwen. We hebben een mooie vertrouwensband opgebouwd met klanten, dat is één van de redenen dat het bedrijf al zo lang bestaat. We zijn een sociaal bedrijf, waar gastvrijheid en deskundigheid belangrijk zijn, ook in deze tijd. Nu het allemaal wat afstandelijker is, blijft dit echt een speerpunt."

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over chiptuning op de website van Chiptuning Oost of de Facebookpagina van autobedrijf Lichtenberg.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden