Gepke en Hendrik Pieter Hakvoort van  Linijn in Wierden: "Op dit moment zijn we echter niet bang voor de toekomst, want we merken dat de winkel nog steeds groeit." (Foto: Van Gaalen Media)
Gepke en Hendrik Pieter Hakvoort van Linijn in Wierden: "Op dit moment zijn we echter niet bang voor de toekomst, want we merken dat de winkel nog steeds groeit." (Foto: Van Gaalen Media)

'Deze situatie leidt tot nieuwe inzichten'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

De coronacrisis heeft ook een grote impact op lokale winkels. Voor deze lokale ondernemers zijn het ook onzekere tijden. Toch hebben zij een manier gevonden om hun klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn en kijken zij inmiddels weer met goede moed vooruit.

WIERDEN / ENTER - “In het begin was het wel spannend, want waar gaat het allemaal naartoe en kan ik mijn bedrijf wel voortzetten?”, vertelt Petra Slag van Puur Petra aan de Stationsstraat 15a in Wierden. “De winkel is toch je hart en ziel. De eerste weken na de corona-uitbraak was het rustiger. Gelukkig wisten de vaste klanten mij nog steeds te vinden voor thee. Zo heb ik thee-pakketten klaargezet in de winkel, zodat mensen deze konden afhalen. Bestellen gebeurde via mail, Whatsapp, Facebook of telefonisch. Ook hebben we bezorging opgepakt, maar het grootste deel was afhaal. Dit is een gespecialiseerde theezaak en ik heb een mooie vaste klantenkring opgebouwd."

Petra heeft in de tussentijd niet stilgezeten. “Er is verbouwd, maar dat stond al op de planning. De theekast was nodig aan vervanging toe. Bij de start van de winkel had ik 40 tot 50 theeën, nu zijn dat er bijna 100. Eerst waren er zes varianten theeblikjes, nu zijn dat er 80.”

“Ik ben blij met mijn klanten en in deze tijd ben ik erachter gekomen dat de klanten ook blij met mij zijn. Ze kwamen naar de zaak om een hart onder de riem te steken en extra aankopen te doen. Mensen kwamen vooral voor de thee, in de meimaand ook weer voor cadeautjes. Naast de winkel is dit ook een groothandel. Ik heb het importrecht op bepaalde producten en ben daarmee de enige in Nederland die bepaalde merken voert. Normaal gesproken bied ik klanten graag een kopje thee aan om te proeven, maar dat kan nu helaas niet. Er mogen maximaal twee klanten tegelijk in de zaak zijn. En natuurlijk houden we de 1.5 meter afstand. Daarnaast wordt er vaker schoongemaakt.” De toekomst ziet Petra positief in. "De winkel bestaat inmiddels zes jaar, dus dat is een bijzondere mijlpaal. In juli staat altijd het summer event op het programma, in plaats daarvan komen er leuke acties. En het wordt een prachtig najaar, daar heb ik onlangs voor ingekocht. Vol enthousiasme kijk ik weer vooruit.”

Nieuwe inzichten
“Sinds minister-president Rutte heeft gemeld dat de maatregelen versoepeld worden merken we dat klanten weer meer durven te winkelen”, vertelt directeur Paul Roetgering van Roetgerink Mode.

“De eerste tijd was het heel gericht, dan kwamen ze bijvoorbeeld echt alleen voor een broek. Nu komen klanten weer voor een hele outfit en nemen ze ook meer de tijd. Het fijn is dat de horeca ook weer open mag. Zo kunnen we met Brasserie R-1854 onze Fashion & Food-beleving weer aanbieden, en wordt een bezoek aan Roetgerink weer een uitje. Maar het is nog niet op het oude niveau. We vragen klanten om de handen te desinfecteren en een muntje mee te nemen, zo kunnen we bijhouden hoeveel mensen er binnen zijn. Ook kunnen we broeken coronaproof afspelden. Daarmee laten we zien dat we er serieus mee omgaan en klanten vinden dat prettig. De winkel is groot genoeg en we vragen klanten om zelf ook goed te letten op 1.5 meter afstand. Op het moment van de eerste toespraak door Rutte hing de voorjaarscollectie net in de rekken. De omzet liep met 85% terug, nu is het gelukkig weer op redelijk niveau. Het bedrijf is financieel gezond, dus we kunnen dit overleven.”

Een winkel runnen in deze tijd leidt tot nieuwe inzichten. “Eerst ga je compleet op de rem, want gebeurt er allemaal? Aansluitend ga je kijken wat wel en niet kan. Het is positief om daar mee aan de slag te gaan, zo kunnen we alles finetunen om de klant op een nog betere manier te helpen in deze tijd. De toekomst zien wij dus rooskleurig in, want we hebben een groot aanbod en een grote winkel. Je loopt elkaar hier niet in de weg, want er is ruimte genoeg en wij hebben een looproute aangegeven bij plaatsen als de kassa."

Lokale ondernemers steunen
Hendrik Pieter en Gepke Hakvoort van Linijn aan de Burgemeester Warnaarsstraat 4 in Wierden hebben het gevoel dat mensen meer lokaal zijn gaan winkelen. “Van klanten horen we vaak dat zij lokale ondernemers willen steunen in plaats te bestellen bij een grote webwinkel”, vertelt Hendrik Pieter. “In Wierden staat wel het een en ander leeg, daardoor beseffen mensen wel dat het goed is om meer lokaal te gaan winkelen.”

De winkel is eerst drie weken gesloten geweest.“Het was allemaal erg spannend, want je weet niet welke kant het opgaat. Mensen gingen minder winkelen”, aldus Gepke. “Om dan de winkel open te houden had niet veel zin”, vult Hendrik Pieter aan.

Dat betekent niet dat ze al die tijd hebben stilgezeten. Hendrik Pieter: “Bij bestellingen vanaf een bepaald bedrag hebben we producten bezorgd in een straal van tien tot vijftien kilometer. Op deze manier hebben we geprobeerd om met klanten in contact te blijven, de schade een beetje te beperken en zo toch nog een beetje omzet te halen. Daarna hebben we de winkel weer beperkt open gedaan. Op een gegeven moment werd het drukker in de winkel. Daarom hebben we besloten om weer hele dagen open te gaan, om zo het bezoek van klanten een beetje te kunnen verspreiden over de dag."

“Het is eigenlijk een combinatie van factoren geweest”, zegt Gepke. “Natuurlijk wil je zelf ook graag weer iets doen in de winkel, maar klanten vroegen ook wanneer de deuren weer open gingen.” Natuurlijk zijn ook hier de nodige maatregelen genomen. “Er hangt plexiglas bij de kassa, er staan desinfectiemiddelen en mogen er maximaal twee klanten per keer in de winkel."

“In deze tijd is het wel lastiger om keuzes te maken, want we hebben eigenlijk te weinig ruimte", zegt Gepke. “Het is afwachten en dat maakt het wat onzeker. Op dit moment zijn we echter niet bang voor de toekomst, want we merken dat de winkel nog steeds groeit”, aldus Hendrik Pieter.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden