Bij Milano zijn gasten weer welkom voor een kopje koffie, lunch en diner.
Bij Milano zijn gasten weer welkom voor een kopje koffie, lunch en diner. (Foto: Van Gaalen Media)

'Je kunt weer even een praatje maken'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

Na maanden gesloten zijn te geweest mag de horeca onder voorwaarden weer open: maximaal 30 mensen binnen en er moet altijd 1,5 meter afstand gehouden worden. Hoe kijken eigenaren en medewerkers van horeca in de gemeente Wierden terug op deze periode? En hoe gaan zij om met het 'nieuwe normaal'? Welke oplossingen zijn er bedacht?

WIERDEN / ENTER - “Wij hebben ons toegelegd op bezorging en afhaal”, vertelt eigenaar Daniel Acis van Milano. “Dat deden we al, maar daar hebben we niet veel bekendheid aan gegeven. En dat ging op zich goed. Dit was ook om bezig te blijven, het personeel aan het werk te houden en iedereen scherp te houden. Anders gaat de motivatie weg, omdat er veel onduidelijkheid is. We hebben ook aan huis bediend op 1,5 meter afstand voor vaste gasten die iets te vieren hadden. Iedereen dacht met ons mee en wij dachten met gasten mee. Nu richten we ons op de komende periode. We hebben diverse maatregelen genomen om de 1,5 meter afstand te waarborgen. Dat betekent dat we 50% van het terras kwijt zijn, want door de ligging aan het drukke kruispunt zijn er geen uitwijkmogelijkheid. Voor het terras hoeft niet gereserveerd te worden, voor een plek binnen wel. Maar ik heb geleerd om te denken in mogelijkheden. Het is belangrijk om vooruit te kijken en zien hoe we het personeelsbestand in stand kunnen houden. Samen willen we de kracht van Milano weer uitstralen, waaronder gastvriendelijkheid. 

De capaciteit is minder met maximaal 30 personen binnen, maar het contact is er weer. Daar zijn we blij mee: het kan weer gezellig zijn, je kunt weer hallo zeggen en even een praatje maken. Voor mensen is de horeca soms een uitlaatklep: ze maken even een praatje met de barman, willen met vrienden gezellig wat drinken of gaan uit eten om iets te vieren. Dat willen wij blijven aanbieden. Onlangs was er nog iemand die heel blij was dat Milano weer open is, want ze had het lunchen met haar moeder zo gemist. Ondanks dat het moeilijke tijden zijn hebben we elkaar nodig. Samen moeten we eraan werken om alles op de rails te krijgen.”

Menukaart op placemat
Ook bij brasserie R-1854 in Enter zijn ze begonnen met afhaalmaaltijden en bezorging. “Na zes of zeven weken dicht te zijn geweest zijn we hiermee gestart”, vertelt chef-kok Collin Oremus. “En dat pakte heel goed uit. Van gasten hebben we complimenten gekregen. Op deze manier was de brasserie toch een beetje open. Er is veel gebruik van gemaakt. Door Enternaren, maar ook door inwoners van Rijssen en Markelo. Het is leuk dat mensen uit omliggende plaatsen ook bij ons besteld hebben. Maar het is superfijn dat de deuren nu weer open mogen. De brasserie is langere tijd gesloten geweest en dan zit je thuis. Het is mooi dat je weer iets mag doen.”

Natuurlijk zijn er maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat iedereen veilig iets kan drinken en/of eten. “Binnen hebben we het allemaal ruimer opgezet door tafels eruit te halen. En de menukaart is vervangen door placemats met daarop het menu, zodat iedereen een eigen en schone kaart heeft. Het terras hebben we groter gemaakt, er is nu plek voor 80 gasten. Ook staat er een toiletwagen buiten om te voorkomen dat het binnen te druk wordt.” Met de afhaal gaan de medewerkers gewoon door. “Daar is nog veel vraag naar, dus nu is er een pick-up point aan de zijkant. Ondertussen hebben we ook al nieuwe dingen bedacht en kijken vooruit naar de toekomst.”

Enorm opgelucht
Het vernieuwde St. Jansgebouw heeft begin januari de deuren geopend, maar moest op 15 maart noodgedwongen dicht. "We runnen hier een grand café, mensen kunnen bij ons terecht voor koffie, gebak en lunch. Een avondkaart hebben we niet, dus we hebben geen bezorging of afhaal gedaan", vertelt horecamanager Christel Esse-Westerhof. "Nu we weer in bedrijf zijn hebben we ervoor gezorgd dat iedereen op het terras en binnen op 1.5 meter afstand van elkaar kan zitten. We volgen de richtlijnen van het RIVM. Bij binnenkomst verzoeken we onze gasten om op een lijst hun naam en telefoonnummer in te vullen. Ook staan hier vragen op over hun gezondheid."

Bij de ingang staat een desinfectiezuil en op de tafels staan ook desinfectiemiddelen. "Daarnaast maken we natuurlijk vaker schoon. Als iemand naar het toilet is geweest maken we deze schoon. De deurklinken krijgen ook een poetsbeurt. De toiletten zijn ook open, maar er mogen niet te veel mensen tegelijk zijn. Dat gaat prima, gasten vragen eerst even of het mogelijk is om het toilet te gebruiken. Ik ben enorm blij en opgelucht dat de deuren weer open mochten. We hebben nog maar een korte periode kunnen draaien, maar nu kunnen we Wierden laten zien hoe het St. Jansgebouw is geworden en weer gasten verwelkomen."

Gat in de lucht

Restaurant Het Atelier, ondertussen omgedoopt tot Anno 1987, in zalencentrum Het Anker bleef helemaal gesloten.
"Voor de coronacrisis hadden we het idee om iets met afhaalmaaltijden te doen", vertelt Richard Nijkamp. "In verband met de onzekerheid van de hele situatie hebben we dan niet gedaan. Bij ons heeft alles stilgelegen. De telefoon stond wel roodgloeiend, maar alleen voor annuleringen. Zo stonden er dit jaar nog meerdere salsa-avonden met 400 man op het programma. Voor het feest- en zaalgebeuren is het pure onzekerheid, kan bijvoorbeeld het Prinsenbal nog wel doorgaan? Ik heb wel een gat in de lucht gesprongen toen ik hoorde dat de horeca weer open mocht. In het begin dacht ik nog even rust en daarna weer aan de slag, maar dat werd uiteindelijk 2.5 maand."

Er is bij Anno 1987 ruimte genoeg voor maximaal 30 gasten. "Qua capaciteit zitten we nu ongeveer op de helft. Er zijn voldoende toiletgroepen, deze worden nu ook na gebruik schoongemaakt. Ook de tafels worden vaak ontsmet met alcohol. Bij binnenkomst stellen we eerst een paar vragen, zoals of ze uit hetzelfde huishouden komen en of ze klachten hebben, enzovoort. Alle gasten moeten eerst de handen desinfecteren. De looproute leggen we uit aan bezoekers, want op de vloer staat dat niet aangegeven, dat neemt iets weg van de sfeer."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden