Foto: Van Gaalen Media

Enterse duofiets voor alle inwoners

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

Dirkje Scholten mocht samen met begeleider Everdien de Lange als eerste een ritje maken met de elektrische duofiets die nu voor alle Enternaren beschikbaar is. En door de meegeleverde spatschermen kan dat coronaproof.

ENTER - Dit particuliere initiatief is opgezet door enthousiaste vrijwilligers Truus Lentelink, Gerallien Vollenbroek, Roselien Slagers-Bekhuis en Everdien de Lange. Ook Kayra Rodijk van Stichting De Welle is hierbij betrokken. Dankzij een gulle gift van een sponsor was het mogelijk om deze fiets aan te schaffen.

“Het idee is ontstaan op het moment dat er een duofiets vrij kwam bij het Reggedal, want zij hebben een nieuwe gekocht”, vertelt Truus Lentelink. “Bij ons initiatief hebben we vervolgens ook Gerallien Vollenbroek van Fysiotherapie en Roselien Slagers-Bekhuis (PPW) bij betrokken. We hebben dit gedaan, omdat inwoners van Enter mogen geen gebruikmaken van de duofiets van het Reggedal, want deze is alleen bestemd voor bewoners.” De fiets staat gestald bij Smit Fietsen aan de Dorpsstraat 116a. Jordy Smit verzorgt ook belangeloos het onderhoud aan deze fiets.

Vrijwilligers gezocht
Voor mensen die niet meer kunnen fietsen is het mogelijk om samen met een familielid of een begeleider een ritje te maken. Hiervoor worden nog vrijwilligers gezocht. “Deze begeleiders krijgen eerst een instructie en leren goed met de duofiets om te gaan. Zij doen onder meer een hellingproef en bochten naar links en rechts. Want het rijden op een duofiets is wel even wennen, dat is echt wat anders.”

Geluksgevoel
Gerallien is werkzaam bij de fysiotherapie- en geriatriepraktijk in het Gezondheidscentrum aan het Dorpsplein. " Als je fietst zet je niet alleen je lichaam in beweging, maar ook je hersenen. Fietsen bevordert de bloedtoevoer naar onze hersenen, waardoor er meer zuurstof in ons brein terechtkomt. Het is goed voor de spieren en longen. Het helpt tegen lichamelijke ongemakken en gebreken. Tijdens het fietsen maak je bepaalde stofjes aan zoals endorfine en serotonine. Deze stofjes geven een geluksgevoel. Lekker buiten bewegen komt de nachtrust ten goede."

Praktisch
Enternaren die niet zelfstandig kunnen fietsen, maar wel een fietstochtje willen maken kunnen gebruik maken van de elektrische duofiets. Hiervoor kan contact worden opgenomen met Roselien Slagers via 06-34 36 16 36 of enterduofiets@gmail.com.

In verband met coronavirus wordt geadviseerd met een huisgenoot op te pad gaan. Als men geen begeleider heeft wordt er een spatmasker gedragen. Na opgave krijgen passagiers de vraag of zij een huisgenoot hebben die mee kan fietsen. Deze persoon krijgt dan eerst een instructie van ongeveer 30 minuten over het omgaan met de elektrische duofiets. Fietsliefhebbers die geen begeleider hebben worden in contact gebracht met een vrijwilliger.

Aan het gebruik van de fiets zijn geen kosten verbonden, maar een vrije gift wordt gewaardeerd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden