Saskia Schreurs geeft workshops en cursussen in haar keuken, maar ook bij ouders thuis als daar behoefte aan is. (Eigen foto)
Saskia Schreurs geeft workshops en cursussen in haar keuken, maar ook bij ouders thuis als daar behoefte aan is. (Eigen foto) (Foto: )

'Online cursussen zijn blijvertjes'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

De coronacrisis heeft ook gevolgen voor lokale ondernemers. In deze rubriek komt een lokale ondernemer aan het woord over het runnen van een bedrijf in deze bijzondere tijd. Deze keer ook Babygebaren Twente en MiniTolk met cursussen voor gezinnen in heel Twente, waaronder Wierden.

WIERDEN – Saskia Schreurs traint ouders, gastouders en professionals die met jonge kinderen werken om babygebaren aan hun kind te leren en verschillende soorten babyhuiltjes te (h)erkennen. “Door de coronacrisis konden een aantal maatwerktrajecten en geplande cursussen voor onder meer gastouderbureaus, kinderopvangorganisaties ineens niet doorgaan. Sommige mensen geven de voorkeur aan fysiek contact in plaats van online en dat snap ik ook. Met de cursussen heb ik inmiddels toch de slag gemaakt naar online. Het moeilijkste daarbij is dat de cursussen heel interactief zijn met onder meer spelvormen en een grote rol voor de cursist. Ik vond het een uitdaging om dat over te zetten naar online, daar heb ik wel tegenaan gehikt. Uiteindelijk ben ik dit gewoon gaan proberen en het is gelukt om het heel interactief te houden. Het gaat prima zo. Ik denk dat ik de online cursussen blijvertjes zijn, naast de fysieke cursussen. Dat is wel een positief iets, want zonder de coronacrisis was ik daar niet achter gekomen. Want er zijn ook mensen die liever vanuit huis leren, door het online mogelijkheden kan ik hen nu ook bedienen.”

Enthousiast
“Het ontstaan van het bedrijf is gefaseerd verlopen. Bij mijn zoontje zijn wij babygebaren gaan gebruiken. En daar waren wij heel enthousiast over. Hij kon nog niet praten, maar wel communiceren met de gebaren die wij hem hebben aangeleerd. En dat was heel waardevol. Op een gegeven moment was er een oproep van de landelijke organisatie Baby- en Kindergebaar voor een docent in de regio Twente. Daar heb ik me voor aangemeld, de opleiding gedaan en ben sinds 2016 gecertificeerd docent. Vol enthousiasme ben ik cursussen gaan geven, dat was de eerste stap."

Babyhuiltjes
"En ik blijf geïnteresseerd in communiceren met baby’s, dat is erg belangrijk voor begrip en hechting. Daarom ben ik me bezig gaan houden met Dunstan-babytaal. Dit is voor baby’s vanaf zes maanden.
Waar je Babygebaren kunt inzetten vanaf ongeveer zes maanden gebruik je Dunstan-babytaal in de allereerste weken, de newbornfase. Deze klanken komen voort uit bepaalde reflexen, die vanaf de geboorte aanwezig zijn. Toen ik gecertificeerd was voor Dunstan- babytaal en hier cursussen voor aan ging bieden, kon dit niet onder de vlag van want het is een aparte tak. Daarom ben ik met mijn bedrijf MiniTolk begonnen."

Meer dan slapen
"Momenteel volg ik een opleiding tot Droomritmecoach. Dit is een liefdevolle en holistische methode die echt zonder huilen is. Hierbij wordt naar meer dan alleen het slapen gekeken om in de basis aan een blije baby te werken.”

Specifiek advies
Ook geeft Saskia cursussen bij mensen thuis. “Als daar behoefte aan is, kan dat. Normaal gesproken vindt de workshop in een groep plaats, die zijn wat algemener. Bij een individuele sessie wordt er ingezoomd op jouw kindje. Ouders kunnen specifiek advies krijgen en vragen stellen. Dat doe ik ook vaak in Wierden, daarnaast haken ouders uit deze gemeente ook aan bij de babygebaren-training.”

Taalontwikkeling
“Babygebaren zijn belangrijk omdat kinderen pas kunnen leren praten als ze gemiddeld 1,5 jaar oud zijn. Het produceren van woorden is fijne motoriek en kinderen kunnen dat nog niet eerder. Ouders kunnen denken dat hun kind hen niet snapt, maar voordat ze zes maanden zijn kunnen ze dingen al begrijpen. Vanaf zes maanden kunnen zij gebaren leren. Gaat papa bijvoorbeeld naar zijn werk, dan wordt er gezwaaid. In feite is dit ook al een gebaar, waartoe een kleintje dus al heel vroeg in staat is. Hij koppelt het zwaaien aan het weggaan van een persoon. Als je maar vaak genoeg het gebaar voor eten maakt - tegelijkertijd met het uitspreken van het woord eten en het uitvoeren van de daadwerkelijke handeling van het eten - leert een kind dat dit gebaar bij de actie hoort. Als het kind honger heeft, kan het dat gebaar gaan maken. En zo weet jij dat je kindje graag eten wil, terwijl hij dit nog niet kan zeggen. Met babygebaren overbrug je die periode, dat is belangrijk voor de taalontwikkeling. En het is een groot voordeel als je elkaar al kunt begrijpen.”

Weer beginnen
Nu er weer iets meer mag, is Saskia aan het kijken hoe zij weer kan beginnen met de cursus. “Aan huis heb ik een ruimte waar ik de cursus geef, daar kunnen normaal gesproken ongeveer dertien mensen zitten. Door de 1,5 meter afstand kunnen in de ruimte slechts vier mensen per keer zijn. De keuken maakt het huiselijk en intiem. Een andere optie is het huren van een locatie waar grotere groepen terecht kunnen. In elk geval wordt gekeken naar de beste optie die voldoet aan de richtlijnen van het RIVM.”

Workshops
Op 10 juni is er een online kennismakingsworkshop baby- en kindergebaren. "Mensen kunnen zich ook die dag nog wel opgeven voor die avond", aldus Saskia. En op maandag 29 juni is er dezelfde online kennismakingsworkshop. Deze maakt onderdeel uit van een serie, maar is ook los daarvan te volgen. Aanmelden via saskia.schreurs@babygebaar.nl..

Kijk voor meer informatie op de website van Baby- en Kindergebaar en MiniTolk

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden