Anna en Josien Wegink van Kaas & Smaak merken dat mensen in deze tijd bewust kiezen voor lokale winkels. (Foto: Van Gaalen Media)
Anna en Josien Wegink van Kaas & Smaak merken dat mensen in deze tijd bewust kiezen voor lokale winkels. (Foto: Van Gaalen Media)

'Mensen doen bewuster boodschappen'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

De coronacrisis heeft ook gevolgen voor lokale ondernemers. In deze rubriek komt een lokale ondernemer aan het woord over het runnen van een bedrijf in deze bijzondere tijd. Deze keer: Kaas & Smaak aan Burgemeester J.C. Van den Bergplein 14 in hartje Wierden.

WIERDEN - “In het begin had ik zoiets van: waar gaat dit heen met de winkel? Maar aan de andere kant is er ook een positieve kant: mensen gaan bewuster boodschappen doen om zo lokale ondernemers te ondersteunen”, vertelt eigenaresse José Wegink. “We hopen dat deze trend zich door blijft zetten. In het begin liep het aantal klanten wat terug, maar nu loopt het weer normaal. Als winkelier moet je er maar het beste van maken. De webshop is al een tijdje in de lucht, we bezorgen producten bij mensen en in de winkel hebben we ook maatregelen genomen.” Zo mogen er maximaal twee klanten tegelijk binnen zijn. “Op deze manier kunnen mensen even rondlopen. En er zijn desinfectiemiddelen aanwezig. Alcoholspray gebruikten we altijd al om de toonbank schoon te maken. Als mensen toch een keer de pincode moeten intoetsen, dan kunnen zij een alcoholdoekje pakken, om de hand doen en na het intoetsen weggooien. Van klanten hoor ik dat zij dit makkelijk vinden.”

Proeven
Normaal gesproken staan in de winkels bakjes met kaas om te proeven. “Deze zijn nu weg, maar het proeven kan nog steeds. In zo’n geval krijgt elke klant een eigen proefbakje, dat wij op de toonbank zetten. Daarbij dragen we handschoenen. Boven de notenbar en kaastoonbank zijn schermen geplaatst. Op deze manier kunnen wij de regie houden, zodat mijn dochter Anna en ik de enige zijn de producten aanraken. Dit hebben wij vroeg doorgevoerd, gelijk in het begin. Mensen zijn er tevreden over en accepteren het ook. Het wordt een gewoonte: iedereen wordt zich steeds bewuster van de maatregelen. Klanten vinden de maatregelen prettig, zij kunnen rustig en veilig boodschappen doen. Soms willen mensen even een praatje maken: over hoe het met ons en met hen gaat. Dat stukje aandacht geven wij natuurlijk graag even.”

Passie
Het contact met klanten is één van de leuke dingen als zelfstandig ondernemer, vindt Josien. “Het is mooi om even een praatje te maken. Daarnaast biedt dit uitdaging en vrijheid. Dit is hartstikke leuk en ik heb er veel passie voor. Je kan gewoon lekker bezig zijn met de winkel en producten. Het is een uitdaging om wat moois neer te zetten en daar je eigen idee aan te geven.” Inmiddels bestaat Kaas & Smaak al ruim 5,5 jaar. “De tijd is heel snel voorbijgegaan, dat is een goed teken. Ik zie mijzelf zo nog staan bij de opening op 27 november 2014, dat was heel erg spannend. Nu zijn we al bijna zes jaar verder, de tijd vliegt voorbij. Dat komt door het plezier dat ik hieraan beleef.”

Pakketten
Er zijn klanten die nu niet in centrum komen. Als zij iets bestellen via de webshop, wordt het bezorgd. "Het tasje zet ik voor de deur, zij zwaaien als ze mij zien en als ik weer weg ben, pakken zij het.” De hoofdmoot blijft natuurlijk kaas, maar cadeaupakketten kunnen ook online besteld worden. Zo zijn er standaard pakketten met kaas, nootjes en worst. “Als mensen vragen of wensen hebben kunnen zij gerust even bellen. Dat onderdeel van de webshop moet nog gefinetuned worden, dit is eerst eenvoudig opgezet, want we wilden eerst even kijken hoe het loopt. Als klanten een pakket willen van 25 euro met bepaalde producten, dan maken wij er wat moois van. Dieetwensen kunnen ook via 0546-76 91 04 doorgegeven worden, zoals pakketten met zoutloze producten. Aan zulke vragen kunnen wij goed voldoen. Het is alleen wat lastiger om dit op de webshop te zetten, want dan wordt de lijst met ingrediënten zo lang.”

Vervolgens worden de pakketten thuisbezorgd. "Dat deden we voor de coronacrisis ook al. Klanten zijn zich hier nu meer bewust van. Zo hebben we het paaspakket ongelooflijk veel bezorgd, dat was echt een succes. Mensen mogen niet bij elkaar komen, daarom hebben we bij bijvoorbeeld ouders wat lekkers gebracht. Daarmee gaan we mooi door. Ook rondom Moederdag liep het prima. Dat geeft de burger moed. Voor Vaderdag komen er ook weer speciale pakketten. Misschien mogen mensen nog geen bezoek ontvangen omdat zij in de risicogroep zitten. Dan kunnen wij als verrassing een Vaderdagpakket aan de deur brengen.”

Kijk voor meer informatie op de website van Kaas & Smaak. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden