Logo dedriehoek.net


Met behulp van een vlaggenstok is het eerste exemplaar overhandigd. Inzet: wethouder Eric Braamhaar. (Foto's: Van Gaalen Media)
Met behulp van een vlaggenstok is het eerste exemplaar overhandigd. Inzet: wethouder Eric Braamhaar. (Foto's: Van Gaalen Media) (Foto: Van Gaalen Media)

Eerste bevrijdingsbeker ludiek uitgereikt

Bij basisschool De Roerganger in Enter is op donderdag 14 mei het eerste exemplaar van de speciale bevrijdingsbeker uitgereikt aan wethouder Eric Braamhaar. “We vieren vrijheid nu op een andere manier, maar de gedachte is hetzelfde. We zijn met onze gedachten bij vrijheid, want wat betekent dat? Vrijheid betekent dat je mag zeggen wat je wil en doen wat je wil. Wat dat betreft is Nederland één van de prachtigste landen om te wonen.” Alle basisschoolleerlingen in de gemeente Wierden hebben de vrijheidsbeker inmiddels gekregen als aandenken aan 75 jaar vrijheid.

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

ENTER -“Bij mensen die daarvoor hebben gevochten en tijdens die oorlogen zijn gesneuveld daar moeten we elk jaar weer bij stilstaan", aldus de wethouder. "We mogen niet vergeten wat er is gebeurd. (…) Ik hoop dat de beker ook een symbool is voor later. Als je deze weer tevoorschijn haalt, dat je dan weer denkt aan Nederland 75 jaar bevrijd in een bijzondere tijd.nDit initiatief van de gezamenlijke basisscholen in de gemeente Wierden hebben we dan ook omarmd. Ook wij als gemeente vinden het prachtig dat basisscholen kwamen met het idee om iets te doen met 75 jaar bevrijding. Het is geweldig dat alle leerlingen uit de gemeente de beker hebben gekregen.”

Aandenken
“Als directeuren van de basisscholen in de gemeente komen we regelmatig bij elkaar, zo ook in januari”, vertelt directeur Martin van Zelm van De Roerganger. “Het leek mij wel een leuk idee om alle basisschoolleerlingen een aandenken te geven aan 75 jaar bevrijding. Dat heb ik zelf ook nog, bijvoorbeeld van bruiloften, en dat vind ik mooi. De gemeente Wierden heb ik gevraagd of zij hieraan mee wilden werken. Daar kreeg ik een positieve reactie op en de gemeente heeft het ook medegefinancierd. Op de voorkant van de beker staat het logo van 75 jaar vrijheid, op de achterkant het gemeentewapen.”

Roet in het eten
Begin april zijn de vrijheidsbekers geleverd. “De beker zou in de tweede week van april worden uitgereikt aan alle basisschoolleerlingen, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Daar hadden we leuke activiteiten bij bedacht, zoals lessen over vrijheid, de voertuigen van Keep Them Rolling zouden naar de school komen en er was een Wierdense Kwis voor leerlingen."

"Om hier toch even bij stil te staan heb ik een ludieke manier bedacht om de eerste bevrijdingsbeker uit te reiken aan wethouder Braamhaar met behulp van een vlaggenstok, dit in verband met de 1.5 meter afstand. Uit elke groep was er één leerling hierbij aanwezig.”

2800 bekers
Alle leerlingen in het basisonderwijs in de gemeente hebben de bekers inmiddels gekregen. “In totaal zijn er circa 2800 bekers gemaakt. Ook basisschoolleerlingen uit de gemeente die naar speciaal onderwijs gaan, ontvangen een exemplaar van deze bijzondere beker.”

Nieuwsoverzicht

Meer berichten