Henri en Everdien bij de hygiënezuil voor hun winkel. (Foto: Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media)
Henri en Everdien bij de hygiënezuil voor hun winkel. (Foto: Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media) (Foto: Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media)

'Deze situatie maakt je wel creatief'

De coronacrisis heeft ook gevolgen voor lokale ondernemers. In deze rubriek komt een lokale winkelier aan het woord over het runnen van een bedrijf in deze bijzondere tijd. Deze keer: Engberts & Olthuis / Home Sweet Home aan de Nijverdalsestraat 34.

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

WIERDEN -“Nadat bekend was wat de gevolgen waren voor diverse branches en iedereen meer thuis moest blijven, was het de eerste weken heel rustig”, vertelt Everdien Companje-Olthuis. “Dat zag je in het straatbeeld en merkten we ook bij ons in de winkel. Vooral bij Home Sweet Home was dat het geval. Er zijn minder verjaardagsfeestjes of andere gelegenheden om een cadeau te geven. Alles valt een beetje weg. Bij Engberts & Olthuis draait het om praktische zaken, dus dat liep redelijk door. Mensen kwamen naar de winkel voor batterijen of stofzuigerzakken. Ook vriezers zijn tijdens de hamsterperiode meer verkocht. Later was er vraag naar koortsthermometers, die overigens snel uitverkocht waren. Tondeuses waren de laatste paar weken in trek." Nu worden er duurdere aankopen gedaan. "Mensen die niet op vakantie gaan, schaffen onder meer tv's, airco's en Quookers aan."

Service
Engberts & Olthuis is de normale service blijven bieden. "Kapotte koelkasten en wasmachines zijn gewoon gerepareerd. Dat is natuurlijk ook belangrijk. Gerald heeft zich hierbij netjes aan de regels gehouden, zoals 1,5 meter afstand en hij doet bij elk adres nieuwe handschoenen aan. Vooraf is er goed overleg met de klant. Dat gaat eigenlijk prima. Over het algemeen ben ik tevreden dat we gewoon door konden gaan en toch klanten hebben kunnen helpen."

Hygiënezuil
“Natuurlijk hebben we ook aanpassingen gedaan. Eerst hadden we een zeeppompje met desinfecteermiddel voor de deur staan. Deze is inmiddels vervangen door een hygiënezuil met no-touch functie. Mensen kunnen hun handen schoonmaken zonder iets aan te raken. Daar wordt heel positief op gereageerd, de klant waardeert dit enorm! Collega-winkeliers kunnen ook zo'n zuil bij ons bestellen.”

Cadeautjes bezorgen
Op een gegeven moment kwam er vraag naar cadeautjes, die wij hebben bezorgd. De klanten krijgen dan een Tikkie voor betaling. “Het gaat om producten als een hartje of een lepeltje met een tekst. Een mooie manier om iemand een hart onder de riem te steken. Het cadeautje hing ik aan de deurklink of zette het voor de deur en belde aan. Het bezorgen was leuk, want er kwamen veel spontane en leuke reacties. Zo kan je toch iets betekenen voor klanten, dat is het mooie hieraan.”

Openingstijden
Bij Engberts & Olthuis / Home Sweet Home zijn de openingstijden in deze tijd hetzelfde gebleven. “Dat is een bewuste keuze, we wilden toch dezelfde service blijven bieden, ondanks dat het minder druk is. Als een klant toch overdag werkt, kan hij of zij toch op vrijdagavond komen.”

Sinds Pasen is het weer iets drukker. “In de aanloop naar Moederdag merkten we dat ook. Maar mensen houden nog steeds 1.5 meter afstand, zij houden zich daar goed aan. We hebben een grote winkel, dus mensen kunnen zich goed verspreiden. Ik ben blij dat het weer iets drukker wordt, ook voor mijn collega’s.”

Bingo
“Onlangs hebben we een online bingo gehouden. Normaal gesproken doen we dat altijd bij een speciale koopavond, met hapjes en drankjes erbij. Voor de coronacrisis hadden we al bedacht dit ook in het voorjaar te doen. Dat kan nu niet, in plaats daarvan zijn we live gegaan op Facebook. Voor de bingo hadden we een mooie prijzenpot. Veel mensen hebben meegedaan. Dit was zo leuk om te doen, het geeft je echt een boost. Deze situatie maakt je wel creatief. Mensen hebben het op deze vrijdagavond gezellig gemaakt met een hapje en drankje erbij. In juni willen we dit weer doen. Het is een mooi alternatief en we hebben zelf ook een hele leuke avond gehad. En dit is een manier om toch even onder de aandacht te komen.”

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over Engberts & Olthuis en Home Sweet Home op de Facebookpagina's. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden