Bestuursleden van de Oranjevereniging met de Wierdense kleurplaat, gemaakt door cartoonist Remko. (Foto: Henk Steen)
Bestuursleden van de Oranjevereniging met de Wierdense kleurplaat, gemaakt door cartoonist Remko. (Foto: Henk Steen) (Foto: Henk Steen )

'We schuiven bijna alles door naar 2021'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

Koningsdag in Wierden zag er dit heel jaar anders uit. In plaats van een levendig Binnenhof met spelletjes, optredens en shows bleef het plein leeg. Door de coronacrisis heeft de Oranjevereniging Wierden moeten besluiten om alle activiteiten af te lasten. “Voor mij was het op dat moment een hele moeilijke beslissing, ik had er gewoon buikpijn van”, vertelt bestuurslid Ellen Maat. “Maar na een paar weken – als je ziet en hoort wat voor vreselijks er gebeurt, dan valt dat allemaal in het niet. Mensen overlijden, bedrijven gaan failliet en mensen raken hun baan kwijt: dan is Koningsdag helemaal niet belangrijk.”

WIERDEN – “In de voorbereidingen gaat flink wat tijd zitten. Gelijk na Koningsdag 2019 zijn we gaan evalueren. En dan beginnen we ook alweer ideeën te roepen. De band hebben we vorig jaar juli al geboekt. Gedurende het jaar komen er plannen bij, zoals de cartoonist. Vorig jaar hadden we een Photobooth en dat was een groot succes. Dus hoe leuk is het als je getekend wordt door een sneltekenaar? Dat hadden we ook vrij vroeg geregeld. En het programma was op tijd rond en de vergunningen waren ingediend. Gelukkig kunnen we bijna het complete programma doorschuiven naar volgend jaar. Zo komt Remko de sneltekenaar en voor de feestavond zijn de Twentse Toppers al geboekt. Voor kinderen hadden we een interactief spel bedacht, waarbij hun reactievermogen wordt getest. In 2021 kunnen zij dat spel alsnog doen. Daarnaast kunnen zij dan genieten van een kindershow. We blijven positief en gaan er gewoon vanuit dat het volgend jaar wel doorgaat.”

Om toch wat vertier te bieden heeft de Oranjevereniging de kleurenplatenactie bedacht. Sneltekenaar Remko heeft speciaal hiervoor een Wierdense kleurplaat gemaakt. Kinderen kunnen deze inkleuren en een leuke tekst in het ballonnetje zetten. Vervolgens kunnen zij deze geven aan iemand die wel een opkikkertje kan gebruiken. Maar niet voordat er een foto is gemaakt van het kunstwerk en op Facebook is gedeeld. “De reacties zijn heel leuk, ook winkeliers zijn enthousiast. Op Facebook heb ik verschillende foto’s van ingekleurde tekeningen voorbij zien komen. Het maakt niet uit aan wie de kleurplaat wordt gegeven. Zo hebben een juf van de peuterspeelzaal, een tante en iemand die een baby verwacht al een tekening gekregen. Het is tweeledig: kinderen hebben even wat te doen en de ontvangers zijn blij met de tekening.”

Donateurs
“Ook in deze tijd zijn donateurs van harte welkom. Dertien jaar geleden zijn we daar mee begonnen. Het jaarbedrag is destijds op 10 euro per gezin gezet. En dat is nog steeds zo. Nu krijgen we vooral steun vanuit winkels en bedrijven, maar het zou mooi zijn als particulieren ons ook steunen. Alle aangeboden activiteiten op Koningsdag zijn gratis. Dat is het tientje per jaar echt wel waard.” Aanmelden als donateur kan via de website.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden