Begin deze maand heeft NPO Nieuwsuur ook opnames gemaakt bij een vrijwilliger van de Praatjeslijn. (Eigen foto)
Begin deze maand heeft NPO Nieuwsuur ook opnames gemaakt bij een vrijwilliger van de Praatjeslijn. (Eigen foto)

'Dit geeft ons positieve energie'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

WIERDEN – Met de Praatjeslijn bellen vrijwilligers van Stichting De Welle naar mensen die door de coronacrisis in een isolement dreigen te raken. "Er zijn veel activiteiten weggevallen”, vertelt coördinator Kayra Rodijk. “Daarom zijn we op zoek gegaan naar alternatieven om toch in contact te blijven met mensen die we normaal gesproken regelmatig zien. Diensten en activiteiten vinden bijvoorbeeld elke week of elke veertien dagen plaats. Op basis daarvan hebben we een schifting gemaakt welke mensen we kunnen bellen. Dat doen we met de hulp van ongeveer 50 vrijwilligers in Wierden en Hellendoorn. Deze mensen waren al actief als vrijwilliger of hebben zich in deze tijd aangemeld. Dat worden er steeds meer, we zijn ook bezig om de jongere doelgroep in te zetten. Voor hen hebben we een handleiding gemaakt waarin alles staat over het maken van een praatje. Zo is het bedoeling dat vrijwilligers altijd informeren of er een hulpvraag is, zoals boodschappen doen of verzorgen van warme maaltijden. "

Zelf bellen
In principe bellen we mensen op basis van contactgegevens die al in het systeem staan. Maar zij kunnen ook zelf bellen om een praatje te maken. De Welle is op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 16.00 uur via 0546-57 16 93. Daarbij vragen wij of ze behoefte hebben aan vaker contact. Dan wordt deze persoon gekoppeld aan een vrijwilliger.”

Veel gebeld wordt er nog niet. “Via de gemeente komen wel aanvragen binnen. We merken wel dat het enorm wordt gewaardeerd als wij bellen, ze zijn er ontzettend blij mee. Want na een half uur praten is er toch weer een half uur van de dag voorbij. Je ziet dat eenzaamheid een grotere rol speelt, veel normale zaken gaan niet meer door. Zo dreigen mensen in een isolement te raken. Dit betreft vaak mensen in risicogroepen, met name ouderen. Soms komt op afstand één van de kinderen langs, maar het is toch anders dan het normale dagelijkse leven waarin zij van alles ondernemen. Als zij gebeld worden vinden ze het fijn dat ze hun verhaal kwijt kunnen. Maar zelf initiatief nemen om te bellen blijkt lastig. Door te bellen hopen we meer in beeld te komen waardoor de drempel lager wordt."

Groot succes
"In Wierden en Hellendoorn doen er veel mensen mee aan de activiteiten, waarvan we er 700 proberen te bereiken. Daarvan hebben we nu 510 mensen gesproken, 258 daarvan willen vaker gebeld worden. Het is een groot succes, want we horen alleen maar positieve verhalen. Dit geeft positieve energie voor vrijwilligers, coördinatoren en mensen die gebeld worden."

'Aandacht voor deze groep'
"Door mensen te bellen kunnen we in deze situatie toch aandacht besteden aan de groep die door de coronacrisis in een isolement dreigt te raken. Een groot aantal van hen redt zich nog goed. Zij kunnen nog zelf boodschappen halen of laten dit door familie of kennissen doen en hebben nog voldoende aanspraak. Maar daarbij zit ook een groep die eenzaamheid ervaart. Per dienst of activiteit is het heel verschillend hoe vaak deze plaatsvindt. Dat kan wekelijks of dagelijks zijn, maar ook één keer in de veertien dagen. Er zijn ook activiteiten die structureel plaatsvinden, maar niet in een vaste tijdsperiode. Door de coronacrisis zijn deze bijeenkomsten weggevallen. Om toch in contact te blijven is de Praatjeslijn in het leven geroepen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden