Op de Facebookpagina Coronahulp WierdenDoet! worden vraag en aanbod samengebracht. (Foto: Van Gaalen Media)
Op de Facebookpagina Coronahulp WierdenDoet! worden vraag en aanbod samengebracht. (Foto: Van Gaalen Media) (Foto: Jolien_van_Gaalen / Van Gaalen Media)

'Ontzettend veel mensen willen helpen'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

Op de Facebookpagina Coronahulp WierdenDoet! van Stichting De Welle wordt volop hulp aangeboden. “Mijn collega Saskia Schreurs heeft dit eerst opgezet in Hellendoorn en vervolgens in Wierden”, vertelt Marijke Grutterink van Stichting De Welle. “Hiermee willen we het noaberschap, het er voor elkaar zijn en iets voor elkaar betekenen benadrukken. Zo kunnen we vraag en aanbod op één plek bij samenbrengen.”

WIERDEN – “Het doel is dat hulpvragen zo snel mogelijk worden behandeld, zodat vrager en aanbieder elkaar snel kunnen vinden. Als iemand bijvoorbeeld boodschappen nodig heeft, is het belangrijk dat er snel wordt gereageerd.”

Hoog in het vaandel
Marijke is tevreden over de Facebookpagina. “Ik zie ontzettend veel mensen die willen helpen. Hulpvragen worden snel opgepakt, vanuit De Welle hoeven we er bijna niet tussen te komen. Het mooiste is dat er in zo’n korte tijd ontzettend veel mensen opstaan die iets voor een ander willen doen. Soms heb je het idee dat mensen tegenwoordig vooral individueel in het leven staan, maar hierbij merk ik dat noaberschap en elkaar helpen hoog in het vaandel staan. Prachtig om te zien mensen hun acties delen op de pagina: ze plaatsen foto's van maaltijden die ze hebben gemaakt voor anderen of van kaarten die ze rond gaan brengen. Dat is inspirerend.”

Iedereen bereiken
Er zijn ook mensen met hulpvragen die niet altijd een Facebookaccount hebben, zoals ouderen.“Voor mensen die niet op sociale media als Facebook zitten zijn er flyers en posters gedrukt. Deze hangen op verschillende plekken in de gemeente, zodat we iedereen kunnen bereiken. Mensen kunnen op werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur contact opnemen met de Praatjeslijn, ook voor eventuele hulpvragen. Als hulpvragen niet meteen gekoppeld kunnen worden aan een vrijwilliger zetten we dit uit op de Facebookpagina Coronahulp WierdenDoet! Daar wordt ook snel op gereageerd.”

Thuis werken
De medewerkers van Stichting De Welle werken nu ook zoveel mogelijk vanuit huis of met zijn tweeën op kantoor. “Ik heb het idee dat er iedereen er snel aan gewend is. Maar het is wel gek: normaal gesproken zitten we met z’n tienen op kantoor, nu met slechts twee personen in aparte ruimtes. Dat is wel een beetje eenzaam, maar door telefoontjes van mensen met vragen hebben we toch mooie sociale contacten. Voor het jongerenwerk zijn we volop aan het bedenken hoe dit in te richten. We hebben al wat creatieve ideeën bedacht, zoals iedere donderdag op de koffie gaan op 1,5 meter afstand. Dan brengen wij wat lekkers mee.”

Lid worden
De groep op Facebook is makkelijk te vinden: zoek op Coronahulp WierdenDoet! en word lid.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden