Ingrid Eidhof van het Vastenactiecomité, Betsy Winkel en Jeanet Berkhof van Stichting Kapande Namibië. Op de foto ook artikelen die voor dit project zijn gemaakt door cliënten van zorgboerderij de Koningshoeve Vriezenveen. (Foto: Van Gaalen Media)
Ingrid Eidhof van het Vastenactiecomité, Betsy Winkel en Jeanet Berkhof van Stichting Kapande Namibië. Op de foto ook artikelen die voor dit project zijn gemaakt door cliënten van zorgboerderij de Koningshoeve Vriezenveen. (Foto: Van Gaalen Media)

'Voor hen is dit een mega-stap'

 door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media 

Stichting Kapande Namibië is dit jaar het goede doel van de Vastenactie van de gezamenlijke kerken. “We zoeken altijd een goed doel dat een link heeft met de gemeente Wierden”, vertelt Ingrid Eidhof van het Vastenactiecomité. “Dit heeft als voordeel dat het makkelijker is om te terug te koppelen: we kunnen vertellen hoe het gaat en hoe het geld wordt besteed. Dat maakt het concreet. Het is belangrijk dat mensen weten dat er geen geld aan de strijkstok blijft hangen.”

 WIERDEN  - Betsy Winkel en Jeanet Berkhof vinden het geweldig dat hun Stichting Kapande Namibië het goede doel is van de vastenactie 2020. “Dat geeft het een enorme boost”, vertelt Betsy. “Voor mijn gevoel willen veel meer mensen nu wat doen voor Namibië en is meer belangstelling. Het is lastig om geld te vragen voor de stichting, maar nu komt het vanzelf.”

Jennieke Kafuka-Bolier komt oorspronkelijk uit Wierden, maar werkt al veertien jaar als vrijwilliger voor de allerarmste mensen in Namibië. Betsy en Jeanet zijn al vanaf het begin betrokken bij stichting Kapande Namibië. “Jennieke is mijn dochter, dus toen ze veertien jaar geleden vertrok hebben we de thuisfrontcommissie opgezet om haar financieel te ondersteunen", laat Betsy weten. "In 2018 is de commissie een stichting geworden, waardoor we nu ook meer kunnen doen.”

Ontzettende passie
Jeanet: “Vanuit baptistengemeente Westerhaar is Jennieke destijds uitgezonden naar Namibië, met het idee daar drie maanden te blijven. In deze kerk heb ik Jennieke leren kennen, hier gingen we destijds allebei wekelijks naar toe vanuit Wierden. Ze heeft een ontzettende passie voor wat ze doet en bedenkt altijd nieuwe initiatieven. Namibië is haar thuis geworden, want ze is inmiddels getrouwd met Patrick en zij hebben samen drie kinderen: Mayenga, Fumu en Sanaa, die op 2 februari is geboren.” Patrick komt uit de armste regio van Namibië. “Hij is daar weggehaald omdat hij polio heeft, er zijn daar geen voorzieningen. Patrick is meegenomen in een ambulance en kwam in het ziekenhuis in Windhoek te liggen, dat was een rit van ongeveer tien uur. Daar is hij gebleven. Studeren is daar gratis, dus hij is naar de universiteit gegaan. Doordat hij ziek was hij veel meer kansen gekregen dan zijn familie, waarvan nu helaas niemand meer leeft.” Betsy voegt toe: “Daarom wil hij dit graag doen, om anderen dezelfde kansen te bieden.”

Trainingscentrum
De stichting is al anderhalf jaar bezig met het voorbereiden van een reis naar Namibië. Twintig mensen gaan in mei naar Afrika om vervangende golfplaten-huisjes te bouwen samen met en voor de allerarmste bevolking. De deelnemers betalen zelf de reis en verblijfkosten.

Maar samen met het Vastenactiecomité hebben we besloten dat de opbrengst gaat naar het project trainingscentrum Rundu”, zegt Betsy. In mei 2018 is er een stuk grond gekocht met daarop een huis in Rundu (hoofdstad van Kavando, red.), in het uiterste noorden van Namibië. Het is de bedoeling dat dit huis een trainingsbasis wordt. Daarvoor wordt een wijkcentrum gebouwd. 

“Het idee is om in dit centrum trainingen te geven, onder meer over landbouw, visteelt en tuinbouw”, aldus Jeanet. Op deze gebieden is groei mogelijk, omdat in Kavango meer regen valt dan in andere gedeeltes van het land. “Als de mogelijkheden daarvoor gecreëerd worden zullen mensen hier zeker gebruik van maken en worden gezinnen zelfvoorzienend. Maar ook op het gebied van voeding, gezond leven, opvoeden van kinderen, naaldwerk en bijbelstudies zijn er trainingen. Tevens is het plan om hier instructie te geven aan zwangere tieners. Om hiermee te kunnen beginnen moet er een muur met toegangspoort worden gebouwd, moet er een eet- en trainingsruimte komen met centrale keuken, toiletten en een klein kantoor. Voor de lange termijn zijn er plannen voor de bouw van een kleine woonruimte voor trainers en het bouwen van slaapruimtes voor studenten. Dit omdat de studenten ook uit dorpen verder weg komen. “Als stichting doen we veel meer dan alleen voedsel geven. Moeders worden bijvoorbeeld ook gestimuleerd om door te leren. De mensen daar hebben vaak een uitzichtloos bestaan, maar door gesprekken willen wij hen zelfvertrouwen geven om aan de slag te gaan. Dan komen zij veel beter tot hun recht en nemen meer de regie over hun eigen leven. Mensen hebben veel ellende meegemaakt en dat poets je niet zomaar weg. Ze zetten vaak kleine stapjes, maar voor hen is dat een mega-stap.”

Waardevol
Betsy: “Het is mooi om te zien dat de vooruitgang zichtbaar wordt, dat is mij wel bijgebleven. Voor de stichting zelf, maar natuurijk ook in Namibië. Het breidt zich steeds meer uit, als een soort olievlek. Het zou mooi zijn als deze olievlek ook in het noorden van Namibië steeds groter wordt. We willen ook aan deze mensen laten zien dat ze waardevol zijn.”

Gezamenlijk
De vastenactie is een initiatief van de gezamenlijke kerken: RK-kerk St. Jan de Doper Gereformeerde Kerk Wierden, Hervormde Kapel Wierden, Molukse Evangelische Kerk, Ichtus Vrije Baptisten Gemeente en de Hervormde Gemeente. Op het Galjoen, de Mariaschool, de Morgenster en de Driesprong Hoge Hexel wordt ook aandacht besteed aan deze actie.

Viering en maaltijd
Om de vastenactie extra luister bij te zetten is er op 15 maart om 19.00 uur een oecumenische viering bij de Taborkerk. Daarnaast is er op 18 maart om 18.00 uur een maaltijdavond in de Hervormde Kapel. Aanmelden voor de maaltijd kan tot uiterlijk zondag 15 maart om 0.00 uur via secretariaatwierden@gmail.comBetaling van de kosten (9 euro per persoon / 27 euro per gezin) is bij binnenkomst.

Stichting Kapande Namibië steunen kan ook door een gift over te maken op rekeningnummer NL60 RABO 035 48 15 857 ten name van MOV Wierden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden