Van links naar rechts: toetsenist Daan van der Zee, gitarist Jens van Berkum, drummer Peter Weissink, titelverdediger Finn Mulder (14) en gitarist Peter Schilmöller. (Foto: Van Gaalen Media)
Van links naar rechts: toetsenist Daan van der Zee, gitarist Jens van Berkum, drummer Peter Weissink, titelverdediger Finn Mulder (14) en gitarist Peter Schilmöller. (Foto: Van Gaalen Media)

'Uiteindelijk moet je dit gewoon doen'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

“Wat me is bijgebleven van 25 jaar The Voice of Pius X is dat veel deelnemers na de middelbare school naar opleiding artiest of het Conservatorium zijn gegaan”, vertelt muziekdocent Ton Annink, die destijds samen met inmiddels oud-collega Ben Jansen het initiatief heeft genomen. “Het doel is nog steeds om leerlingen een extra ontwikkelingstimulans mee te geven. Zij presenteren zich bij deze zangwedsrijd voor de klas, school en uiteindelijk misschien ook in het theater.”

RIJSSEN - “In het schooljaar 1995/1996 is de wedstrijd begonnen onder de naam Soundmixshow. Vervolgens kreeg het de naam Idols en nu is het al een jaar of tien The Voice." Mede-grondlegger Ben Jansen is nu hoofd opleiding artiest bij het ROC. “In die tijd was hij muziekdocent bij de vestiging in Almelo, ik in Rijssen en Almelo. We hebben dit samen opgepakt. Vanuit de muziekles worden leerlingen gestimuleerd om mee te doen. Het is goed voor ontwikkeling en zelfvertrouwen; ook ondervangen we hiermee faalangst. En het leert scholieren om stevig in hun schoenen te staan.” Van de tot nu toe 24 winnaars komen er dertien van Pius X Rijssen. “Chiel Kamphuis uit Enter heeft de zangwedstrijd ook een keer gewonnen en heeft na de middelbare school de opleiding artiest gedaan en daarna theatertechniek gestudeerd. Nu verzorgt hij het licht en geluid voor The Voice of Pius X in het Parkgebouw. Ook Loes Haverkort uit Wierden heeft meegedaan aan dit soort projecten. Dat is me wel bijgebleven, dat veel deelnemers naar de artiestenopleiding of zelfs het Conservatorium zijn gegaan. Rijssen is de kleinste locatie van Pius X, toch doen er jaarlijks tussen de 25 en 30 leerlingen mee. Dat begint al in de brugklas: telkens staan er nieuwe talenten op. Het is geweldig om te zien dat een kind van 12 jaar, nog maar net van de basisschool, op het podium staat. De finale halen ze misschien niet, maar dan hebben ze wel in de klas en op school opgetreden en dat is een belangrijke ervaring. Na 25 jaar krijg ik nog steeds energie van de reacties van leerlingen en hun ouders. Zij zien dat hun kind zich positief ontwikkelt en zijn blij verrast als hun kind op het podium staat.”

Gewoon doen
Op woensdag 4 maart om 19.30 uur is de jubileumeditie waarbij dertien leerlingen van alle vestigingen strijden om de felbegeerde titel. Tessa Kraan (16) is inmiddels een bekende kandidaat bij de zangwedstrijd, want de vierdeklasser doet voor de derde keer mee. "Ik vind het leuk om op het podium te staan en deze extra ervaring op te doen." Met het nummer You Say van Lauren Daigle treedt zij straks op in het Parkgebouw. "Om me voor te bereiden heb ik een paar zanglessen gehad. Thuis oefen ik natuurlijk ook veel en luister dit terug. Ik vind het nu nog niet spannend, maar vlak voordat ik het podium op moet wel." De 13-jarige Amber Bosschers brengt op 4 maart het nummer Memories van Maroon 5 ten gehore. "Zingen vind ik heel leuk, daarom lijkt het me mooi om dit een keer te proberen." In aanloop naar de finale oefent ze het liedje uiteraard wel. "Maar uiteindelijk moet je dit gewoon doen en er niet te veel over nadenken."

Grote finale
In dezelfde week zijn de finales van alle Almelose middelbare scholen. Daaruit komen drie winnaars die ook doorgaan naar de grote finale van The Voice of Almelo op 15 april in het Theaterhotel.

Special guest
Kaarten voor The Voice of Pius kosten 2,50 euro en zijn verkrijgbaar aan de zaal bij het Parkgebouw aan de Oosterhofweg 49. Bij de finale van deze jubileumeditie is er een special guest. Finalist Emma Boertien van The Voice of Holland treedt woensdag 4 maart ook op in het Parkgebouw.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden