Tonnie Kroeze en Helga Sasbrink nemen de prijs in ontvangst. (Eigen foto)
Tonnie Kroeze en Helga Sasbrink nemen de prijs in ontvangst. (Eigen foto) (Foto: Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter)

Wierdens initatief behaalt tweede plaats

De Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter heeft onlangs een tweede plaats behaald bij de Energiepitch van Natuur en Milieu Overijssel.

WIERDEN / ZWOLLE - De wedstrijd vond plaats tijdens het ‘Kennisfestival Lokale Energie Overijssel’ in Zwolle. Hieraan nemen lokale duurzame initiatieven uit Overijssel deel om kennis met elkaar te delen. Ook vertegenwoordigers van de provincie, gemeenten en Enexis waren aanwezig. De presentatie was in handen van André van der Zee, bekend van het programma ‘Het Groene Oosten’ op RTV-Oost. Op deze zender is al eerder aandacht geschonken aan het Wierdense initiatief als voorbeeld hoe een lokale vrijwilligersorganisatie kan bijdragen aan de energietransitie. Zij doen dit onder meer door informatie via het Energieloket en de opwek van groene stroom in zonnepark De Groene Weuste.

Samen met andere lokale initiatieven uit Deventer en Dalfsen was Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter genomineerd voor de Energy Pitch Award 2020. In 2016 werd de Energy Pitch gewonnen door de stichting met het plan voor de bouw van zonnepark De Groene Weuste. Dit is inmiddels gerealiseerd, het zonnepark wordt binnenkort uitgebreid met 4460 panelen. Van de initiatieven van de drie de finalisten werden filmpjes vertoond die door een vakjury werden beoordeeld. Na een vragenronde en beoordeling door de jury kreeg de Wierdense inzending een mooie tweede plaats. De eerste prijs ging naar Deventer Energie.

De vakjury prees vooral het terugvloeien van de inkomsten van het zonnepark naar de inwoners van Wierden en de toepasbaarheid van het idee in heel Nederland. Het idee van de stichting is dat iedereen in Wierden en Enter profijt moet hebben van zonneparken, die immers ook gebouwd worden in het landschap waar iedereen woont. Daarnaast vindt de stichting dat de inkomsten gebruikt moeten worden voor het bevorderen van energiebesparing en opwekking van duurzame energie. Daarom is er een nieuwe actie. Iedereen die ledlampen en/of isolatiemateriaal aanschaft ontvangt van het Energieloket een vergoeding van maximaal 50 euro. In Zwolle kreeg de stichting veel complimenten voor deze actie waarbij alle inwoners een beetje kunnen meeprofiteren van het zonnepark.

"Het leuke van deze actie is dat ook huurders kunnen profiteren", vertelt energiecoach Helga Sasbrink. "Als we met dit soort kleine en betaalbare maatregelen bewustwording teweeg kunnen brengen is dat mooi. Daarnaast is het belangrijk dat mensen dit ook merken in de portemonnee. Met ledverlichting kun je bijvoorbeeld circa 70% besparen. Ook gaan deze lampen veel langer mee." Voor maximaal 50 euro kunnen mensen bijvoorbeeld tochtstrips, waterbesparende douchekoppen, brievenbuskleppen, radiatorfolie of ledlampen kopen. "Het bedrag mag ook lager zijn, dus als iemand een ledlamp van 10 euro koopt, wordt daarvan ook 8 euro vergoed." Naast de subsidie stellen de gemeente en de stichting ook een bedrag beschikbaar hiervoor.

"Mensen gaan naar de winkel en kopen kleine duurzame artikelen. Daarna kunnen zij de kassabonnen inleveren met de flyer die onlangs is verspreid. Dit kan tijdens het spreekuur van het Energieloket, elke woensdag van 16.00 tot 19.00 uur in de hal van het gemeentehuis. Wij bekijken vervolgens de bonnetjes en gaan aan de slag. Het leuke van deze actie is dat iedereen erbij wordt betrokken: van huiseigenaren tot huurders. We hebben er best wel hoge verwachtingen van, want het is laagdrempelig. Mensen hoeven er niet veel geld in te steken en zij krijgen 80% terug. Dat maakt het aantrekkelijk."

De energiecoaches komen ook bij mensen thuis om advies te geven. "Vaak hebben mensen specifieke vragen, bijvoorbeeld over isolatie of zonnepanelen. Maar door het gesprek aan te gaan kunnen wij ook andere tips geven, die minder voor de hand liggen. Dat kan bijvoorbeeld overstappen naar een groenere energieleverancier zijn. Na zo'n bezoek vertellen dat mensen dat weer door aan anderen, met name als het een warmtescan betreft." Aanmelden hiervoor kan via de website van Duurzaam Wierden-Enter of bij Helga Sasbrink via 0546 – 72 31 17.

Deze actie loopt het hele jaar door. Zowel woningeigenaren als huurders kunnen meedoen. De voorwaarden zijn te vinden op de website van Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden