Bart Beldman en Ria Broeze
Bart Beldman en Ria Broeze (Foto: Van Gaalen Media)

'Het enthousiasme zegeviert'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

"We zijn er heel druk mee, maar het wordt geweldig", zegt voorzitter Ria Broeze van het kerncomité Stichting Vier de Vrijheid Wierden-Enter. "Al die mensen die zo enthousiast bezig zijn, daar worden wij vrolijk van."

WIERDEN - De Bevrijdingskrant komt eraan, de autoroute langs crashlocaties en de Lichtroute: allemaal zaken die tijd en aandacht vragen. Ria: "De route gaat langs monumenten, Stolpersteine en negen crashlocaties in Wierden en Enter. Deze locaties worden voorzien van blijvende informatieborden. Hierop wordt verteld wat er is gebeurd. Dit is belangrijk, want als je nu langs deze locaties fietst, staat er niks, dus je weet niet wat zich daar heeft afgespeeld." Het Nederlands ArbeidsKamp Vossenbosch, Kenkhuis waar verzetsgroep Lancker het hoofdkwartier had, Joods monument aan de Bornerbroekseweg in Enter en kapelletje van Hendrik de Vries maken onderdeel uit van de route.

Het kerncomité is op 28 februari 2019 geïnstalleerd door de gemeente Wierden. "We hebben van alles gedaan om sponsorgeld te krijgen, dat was de grootste klus", vertelt Ria. "Buurten krijgen een bedrag voor de activiteit op zich. Soms legt een buurt per huishouden een bedrag bij. Het enthousiasme zegeviert inmiddels, daar worden wij blij van."

Lichtroute

Later is de werkgroep Lichtroute in het leven geroepen, waarvoor Bart Beldman zich heeft aangemeld. "Inmiddels doen er al 35 wijken mee", aldus Bart. "Er zitten heel mooie initiatieven tussen. Het is mooi dat ze gebeurtenissen nabootsen. Meerdere wijken hebben als thema de Canadese bevrijders en Het Verzet Kraakt. Daarnaast worden er welkomstpilaren en vrijheidsbogen nagebouwd die er in 1945 ook stonden. Tot slot zijn er buurten met als thema de hongerwinter, de gesaboteerde ontspoorde goederentrein, parachutisten, beschieting van de kersttrein, voedseldroppings, VI-baan en nog meer mooie initiatieven."

Bart vertelt dat de routes binnenkort op de website van Stichting Vier de Vrijheid Wierden-Enter komen. "Als wijken zich niet hebben opgegeven, maar wel aan de route liggen, zou het leuk zijn als de straten zijn versierd." Ria: "Mensen zijn enorm fanatiek: de ene buurt wordt nog mooier dan de ander. Voor Lichtroute is er een eerste, tweede en derde prijs te behalen, daarvoor is er prijzengeld. Een jury, bestaande uit onder anderen Bart, let onder meer op techniek en vindingrijkheid."

Meer dan 100 voertuigen

De Liberty Tour is een landelijke activiteit, waar de gemeente Wierden ook aan meedoet. "Dit doen we samen met Hengelo, Borne, Rijssen-Holten en Hellendoorn", zegt Ria. "De tocht gaat onder meer door Wierden en Enter. In Wierden, bij het gemeentehuis, is een stop. Tot ieders verbazing zijn er veel voertuigen, inmiddels bestaat de stoet uit meer dan 100 voertuigen, waaronder tanks van Keep Them Rolling. Het zou heel mooi zijn als inwoners zelf Nederlandse vlaggetjes regelen en langs de route staan. Zo kunnen zij de sfeer van toen laten herleven. De voertuigen zijn 75 jaar en ouder. Het is heel geweldig, zo blij dat de voertuigen ook door Wierden en Enter gaan. In blokken van 20-25 voertuigen komt de stoet langs." Bart: "Ik weet gewoon dat het supermooi wordt en ben erg nieuwsgierig hoeveel mensen er op af komen."
De festiviteiten vinden met name plaats in de periode tussen 7 april en 5 mei. Muziekvereniging Enter geeft een bevrijdingsconcert in het kader van 75 jaar bevrijding, Oranjeverenigingen in Wierden en Enter houden een seniorenmiddag met het thema oorlog en vrede en er is een terrassenconcert in Wierden. Daarnaast is er in Wierden op 2 mei een filmavond met oude films van de Tweede Wereldoorlog en vlak daarna in de tent op het Binnenhof. Ook wordt het bevrijdingsvuur opgehaald uit Wageningen en gebracht naar Wierden, Enter, Hoge Hexel en Notter. Op 5 mei is er een vrijheidsontbijt, een nationaal initiatief. "Op diverse locaties in de gemeente Wierden kunnen mensen aansluiten", zegt Ria. "De sponsor wil graag dat in ieder geval ouderen en vluchtelingen hierbij zijn, anderen kunnen zich vanaf 1 april aanmelden."

Indruk gemaakt

Ria is gevraagd voor het kerncomité. "Op dat moment was ik gestopt met betaald besturen, maar wilde wel nog iets doen. Dit is een mooie manier om dat af te bouwen. Daarnaast ken ik veel Wierdenaren en Enternaren. Het enthousiasmeren van mensen en activiteiten vind ik een aangename hobby. Het kernteam bestaat uit mensen uit Wierden, Enter, Hoge Hexel, Notter-Zuna, Rectum-Ypelo. Dat is een bewuste keuze, zodat ieder dorp en buurtschap is vertegenwoordigd. " Bart heeft zich aangemeld bij Ria Broeze. "Haar telefoonnummer heb ik gekregen van oud-burgemeester Henk Robben. In Wierden was er 25 jaar geleden ook een bevrijdingsfeest met versierde buurten. Als kind ben ik toen overal langs geweest en dat heeft veel indruk op mij gemaakt. Dat wil ik voor de jeugd van nu doen, zodat ze dit ook kunnen ervaren."

"Het verhaal van oorlog en bevrijding is belangrijk, om je in te leven wat er toen gebeurd is", aldus Ria. "Jonge jongens zijn weggegaan bij hun ouders om te vechten voor onze vrijheid. Sommigen zijn hiervoor zelfs gestorven. Dat moeten we beseffen. Het is de laatste keer dat bij zo'n groot bevrijdingsfeest mensen zijn die de oorlog en bevrijding hebben meegemaakt. Educatie maakt een groot deel uit van de activiteiten. Het is van belang om de verhalen door te geven aan de volgende generatie." "Dat mensen bewust worden dat het ook anders kan zijn, is belangrijk", voegt Bart toe.

Kijk voor alle activiteiten op

www.vrijheidwierdenenter.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden