Foto: Jolien_van_Gaalen / Van Gaalen Media

'Het koor wordt steeds meer een geheel'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

Ferry Limaheluw heeft een muziekstuk geschreven dat bij de onthulling van het Monument Vossenbosch op 16 mei ten gehore wordt gebracht door een Moluks-Nederlands zangkoor, Harmonie Sint Jan en Harmonie Wierden.

WIERDEN -"Het is een compositie voor een gemengd koor en harmonieorkesten, want Harmonie Wierden en Harmonie Sint Jan werken ook mee. Sinds vorig jaar ben ik ermee bezig, het is een tijdrovende bezigheid. In februari 2019 was ik in Indonesië, daar heb ik de vorm en melodieën bedacht. Ik had ontzettend veel gegevens en daar heb ik iets van gemaakt dat logisch klinkt en dat loopt." Aanvankelijk stond de onthulling van het monument gepland voor mei 2019. "Op dat moment was het muziekstuk al klaar, maar nu heb ik de tijd om details uit te werken en verder te borduren op dingen die ik hoor bij de repetities."

Uniek
"De compositie vertelt in het kort de Molukse geschiedenis, onder meer over de Molukken voor de koloniale overheersing en over hoe de VOC de macht overnam. Dat wordt allemaal muzikaal verbeeld. Ook de vrijheidsstrijd van Indonesië, waar Molukkers deel van uitmaakten, is verwerkt in de melodie. In de tekst komt dit ook naar voren. Het koor zingt vierstemmig en tweetalig: Maleis en Nederlands, dat is bijzonder. Het is mooi dat het een gemeenschappelijk project is, van Molukkers en Nederlanders in Wierden. Dit soort projecten met verschillende bevolkingsgroepen gebeuren naar mijn mening te weinig, nu is het vooral wij-zij-denken. Bij mijn weten is er nog geen samenwerking tussen een Nederlands orkest en Moluks-Nederlands zangkoor, dat ook nog tweetalig zingt. Dat maakt dit uniek."

Het koor repeteert nu twee keer per week. "Het instuderen gaat goed en de sfeer is prima. Op de donderdag is de opkomst goed, op de zaterdag zijn er wat minder mensen. In totaal bestaat het koor uit 50 leden. Wat ik al wel gehoord heb is dat het koor meer mannenstemmen nodig heeft. Nu is er hierdoor een disbalans in koorklank. Het streven is zo'n 60 zangers en zangeressen. Aanvankelijk wilden we vijftien leden per stemsoort, maar dat is helaas niet gelukt. Nu zijn er vijftien alten, twintig sopranen, acht tenoren en vier bassen. Met meer mannen en jongens wordt de balans weer goed. Iedereen is welkom, iedereen wordt gerespecteerd, want zang verbroedert. Aanvankelijk waren er nog vaak clubjes, maar door het repeteren zijn we flink wat uurtjes bij elkaar. Daardoor wordt het steeds meer één geheel."

"Koorzang is in de Molukse gemeenschap heel belangrijk," vertelt Ferry. "Destijds in Kamp Vossenbosch waren er al veel zangkoren, in totaal zes. Voor zo'n kamp is dat best wel veel. Daaruit is koorzang ook belangrijk bij de onthulling van het Molukse monument, om er een boost aan te geven. En dit is een prachtig gemeenschappelijk project."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden