De onderscheiden brandweerlieden met burgemeester Doret Tigchelaar in de raadszaal. (Foto: Jolien van Gaalen /  Van Gaalen Media)
De onderscheiden brandweerlieden met burgemeester Doret Tigchelaar in de raadszaal. (Foto: Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media) (Foto: Van Gaalen Media)

'Brandweerlieden verdienen onze waardering'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

Veertien brandweerlieden uit Wierden en Enter hebben donderdag 30 januari een koninklijke knderscheiding ontvangen voor hun jarenlange inzet. "Waardering en trots wil ik uitspreken voor alle beroepsmedewerkers en vrijwilligers die betrokken zijn bij onze korpsen in Enter en Wierden", aldus burgemeester Doret Tigchelaar in haar toespraak.

WIERDEN - "Brandweerwerk is risicovol. Waar anderen weglopen voor het gevaar gaat de brandweer ernaartoe. Een maatschappelijk betrokken functie die van onschatbare waarde is voor de gehele samenleving. Onze brandweerkorpsen staan dag en nacht klaar voor de maatschappij om hulp te verlenen als dat nodig is. Voor de vrijwilligers betreft het een vak dat naast het dagelijkse werk wordt gedaan. Ook doen zij een flinke investering in hun privéleven. Een bedankje aan het thuisfront voor het afstaan van hun naaste op ongelegen momenten is ook zeker op zijn plaats. Brandweerlieden, en vandaag in het bijzonder, onze decorandi verdienen onze erkenning en waardering. De koninklijke onderscheiding voor onze vijftien brandweerlieden voor hun jarenlange inzet is zeker op zijn plaats."

De lintjesregen vond plaats vanwege een verandering in het toekennen van onderscheidingen. Tot nu toe kreeg elk lid van de vrijwillige brandweer met meer dan twintig dienstjaren een lintje bij het afscheid. Door de nieuwe regels van de Kanselarij der Nederlandse Orden verdwijnt dat. Om de brandweervrijwilligers die twintig jaar of langer te bedanken voor hun inzet heeft Brandweer Twente besloten om hen een verdiende Koninklijke Onderscheiding te geven. In totaal gaat het in Twente om 136 brandweervrijwilligers. In Wierden kregen veertien brandweerlieden een lintje opgespeld: Gerrit Velten, Ben Slaghekke, Johan Roessink, Dinant Nijmeijer, Wilfried Mennegat, Patrick Kuipers, Marco Veneman, Paul Sijtema, Marc Spijker, Dion Landeweerd, Ivo Lamers, Johan Harbers, Mattijs Hannink en Henk Brunink. In totaal zijn er vijftien onderscheidingen, maar door omstandigheden kon Dinant Knol niet aanwezig zijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden