Janien Schipdam, Paul Salakory, Mirelle Schuurman, Gerard Libbers en Ina Mennegat met Harmonie Sint Jan en dirigent Egbert van Groningen. (Foto: Van Gaalen Media)
Janien Schipdam, Paul Salakory, Mirelle Schuurman, Gerard Libbers en Ina Mennegat met Harmonie Sint Jan en dirigent Egbert van Groningen. (Foto: Van Gaalen Media) (Foto: Jolien_van_Gaalen / Van Gaalen Media)

Kandidaten Maestro bekend: 'Dapper dat ze de uitdaging aangaan'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

De kandidaten voor Maestro 2020 zijn bekendgemaakt door voorzitter Theo de Putter van de Culturele Raad Wierden. Janien Schipdam, Paul Salakory, Mirelle Schuurman, Gerard Libbers, Ina Mennegat en André ten Berge strijden tegen elkaar op 25 april.

WIERDEN – Bij basisschool De Mariaschool stelden vijf kandidaten zich voor aan het orkest van Harmonie Sint Jan en aan elkaar. André ten Berge kon helaas niet aanwezig zijn. Voorzitter Theo de Putter: "De editie in 2018 was een groot succes. Daarom wilden we dit eigenlijk nog wel een keer doen, maar degene die de organisatie op zich nam is gestopt, dus de Culturele Raad was onderbemenst. Erik (te Wierik, voorzitter Harmonie Sint Jan, red.) wilde graag dat het doorging en in mijn hart ik ook wel. Daarom hebben we de handen ineengeslagen. Het publiek kent de bevrijdingsmuziek en het wordt een feest der herkenning. Zes dappere inwoners van de gemeente Wierden doen mee: drie uit Wierden en drie uit Enter. De winnaar mag zich de beste kandidaat-dirigent van Maestro 2020 noemen. Het is dapper dat ze de uitdaging uitgaan. De muziek kennen ze waarschijnlijk al. Erik en Egbert zullen hen de komende tijd wat kneepjes bijbrengen."

Veel plezier
Deelnemer Janien Schipdam van Dance Studio Janien vindt het een mooie uitdaging. "Op het moment dat ik werd gevraagd heb ik wel even getwijfeld in verband met mijn planning. Het wordt spannend, want ik benieuwd hoe het dirigeren gaat, maar tegelijkertijd vind ik heel leuk. Het lijkt me een gezellig orkest. Ik heb nog nooit een noot gelezen en moet nog veel oefenen. Verwachtingen heb ik totaal niet, maar ik hoop in ieder geval dat ik veel plezier heb met de voorbereidingen en op 25 april."

Kandidaat Ina Mennegat houdt zich onder meer bezig met de organisatie van de Enterse dagen. "Ik heb er heel veel zin in, het lijkt me ontzettend gaaf als je kan dirigeren. Als dirigent moet je als het ware voor de muziek aanlopen. Maar ik kan nog geen noten lezen. Ik ga er helemaal blanco in en heb geen verwachtingen. De mensen kan ik denk ik wel aan het spelen krijgen, maar het is een uitdaging om iedereen samen een muziekstuk te laten spelen en tegelijk te laten eindigen. Mijn doel is ook om plezier te hebben bij het oefenen en het optreden in april." De Enterse kandidaten wacht een zware taak, meldt Theo de Putter. "Want bij de vorige editie heeft Frans Paalman uit Enter gewonnen."

Bij Maestro pakken zes bekende Wierdenaren het dirigeerstokje op om een bekend, populair werk te dirigeren met het A-orkest van Harmonie Sint Jan. Op 25 april vallen er in de eerste ronde vier dirigenten af. Twee mogen er na de pauze door naar de tweede ronde. Het publiek, de orkestleden en de jury kiezen uit deze twee overgebleven dirigenten hun favoriet.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden