Energiecoach Tonnie Kroeze, voorzitter Miranda Scheffer en energiecoach Helga Sasbrink in het zonnepark. (Eigen foto)
Energiecoach Tonnie Kroeze, voorzitter Miranda Scheffer en energiecoach Helga Sasbrink in het zonnepark. (Eigen foto) (Foto: Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter)

'Laagdrempelige actie voor iedereen'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

Het Energieloket, dat wordt bemenst door de Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter, heeft een nieuwe actie op touw gezet. Iedereen die ledlampen en/of isolatiemateriaal aanschaft ontvangt van het Energieloket een vergoeding van maximaal 50 euro. " Het leuke van deze actie is dat ook huurders kunnen profiteren", vertelt energiecoach Helga Sasbrink. "Als we met dit soort kleine en betaalbare maatregelen bewustwording teweeg kunnen brengen is dat mooi. Daarnaast is het belangrijk dat mensen dit ook merken in de portemonnee. Met ledverlichting kun je bijvoorbeeld circa 70% besparen. Ook gaan deze lampen veel langer mee."

WIERDEN - Dit is mogelijk door een subsidie vanuit de Regeling Reductie Energiegebruik. Deze uitkering is specifiek bedoeld om mensen helpen energie te besparen met kleine maatregelen. Duurzaam Thuis Twente, de gemeente Wierden en de Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter hebben dit aangevraagd. "In overleg is besloten dat wij dit op ons nemen. Het idee voor de actie komt dan ook van ons. Voor maximaal 50 euro kunnen mensen bijvoorbeeld tochtstrips, radiatorfolie of ledlampen kopen. Het bedrag mag ook lager zijn, dus als iemand een ledlamp van 10 euro koopt, wordt daarvan ook 8 euro vergoed." Naast de subsidie stellen de gemeente en de stichting ook een bedrag beschikbaar hiervoor. "Als stichting willen we de opbrengst vanuit het zonnepark De Groene Weuste inzetten voor dit soort acties, waarvan iedereen kan profiteren."

"Mensen gaan naar de winkel en kopen kleine duurzame artikelen. Daarna kunnen zij de kassabonnen inleveren met de flyer die vorige week is verspreid. Dit kan tijdens het spreekuur van het Energieloket, elke woensdag van 16.00 tot 19.00 uur in de hal van het gemeentehuis. Wij bekijken vervolgens de bonnetjes en gaan aan de slag. Het leuke van deze actie is dat iedereen erbij wordt betrokken: van huiseigenaren tot huurders. We hebben er best wel hoge verwachtingen van, want het is laagdrempelig. Mensen hoeven er niet veel geld in te steken en zij krijgen 80% terug. Dat maakt het aantrekkelijk. We krijgen al leuke reacties van mensen, ze vinden het een mooie actie."

De drie energiecoaches komen ook bij mensen thuis om advies te geven. "Vaak hebben mensen specifieke vragen, bijvoorbeeld over isolatie of zonnepanelen. Maar door het gesprek aan te gaan kunnen wij ook andere tips geven, die minder voor de hand liggen. Dat kan bijvoorbeeld overstappen naar een groenere energieleverancier zijn. Na zo'n bezoek vertellen dat mensen dat weer door aan anderen, met name als het een warmtescan betreft. Van vorig jaar tot nu hebben we al 100 warmtescans gedaan. Deze infrarood-foto laat de verschillen tussen temperatuur zien. We laten mensen gelijk meekijken door de camera, zodat ze weten wat de kleuren betekenen en waar zich mogelijke problemen voordoen. Achteraf worden de foto's opgestuurd. Ons gaat het erom mensen te laten zien hoe de situatie bij hun huis is. Als zij er verder wat mee willen doen, is dat aan hen."

Aanmelden hiervoor kan via de website van Duurzaam Wierden-Enter of bij Helga Sasbrink via 0546 – 72 31 17.

Voorwaarden actie 
Deze actie loopt het hele jaar door. Zowel woningeigenaren als huurders kunnen meedoen. De voorwaarden zijn hier te vinden. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden