Roy Bolscher geeft het duurzaamheidscompliment door aan de familie Telgenhof.
Roy Bolscher geeft het duurzaamheidscompliment door aan de familie Telgenhof. (Foto: Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter)

Duurzaamheidscompliment doorgegeven aan familie Telgenhof

WIERDEN / ENTER - Een paar keer per jaar wisselt het duurzaamheidscompliment, de 'Save the Nature Award' van Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter (SDEWE) van adres. Tot voor kort stond het compliment, een glazen sculptuur van de Wierdense kunstenares Monique Nijmeijer, bij familie Bolscher in Enter. Roy Bolscher was graag bereid het compliment door te geven aan Ronald en Joyce Telgenhof. Dit stel woont met dochters Mirle (6) en Lauri (3) in Zuidbroek. Hun huis was de eerste nul-op-de-meter-woning van Wierden in Zuidbroek. Sterker nog: ze leverden afgelopen jaar nog 845 kWh meer stroom terug aan het elektriciteitsnet dan ze gebruikten. Energiecoach Tonnie Kroeze: "Energieleverancier Greenchoice geeft hier 0,11 euro /kWh voor, dus tel uit je winst. Bovendien krijg je nog 527 euro energiebelasting per jaar terug."

Voor familie Telgenhof dit huis betrok woonden ze elders in een twee-onder-een-kap. Daar betaalden ze 150 euro per maand voor gas en elektra. De architect en aannemer hadden de plannen al helemaal klaarliggen, inclusief een gasaansluiting en een fossiele CV-ketel. Tijdens de bouw kwam Ronald in contact met de Energiecoach van het Energieloket. Die rekende uit dat het voordeliger was om een warmtepomp aan te schaffen. Ronald somt op: "Geen gasaansluiting (1000 euro), geen CV-ketel (2500 euro), BTW-teruggave van de zonnepanelen (1400 euro), ISDE-subsidie voor de warmtepomp (2200 euro), en de gashaard die we weggelaten hebben, leverden een flinke besparing op. Daar tegenover stond de extra investering van 24 zonnepanelen en warmtepomp-installatie. Omdat de hypotheek al was afgesloten hebben we hiervoor een duurzaamheidslening afgesloten tegen 1,4% die we in 10 jaar terug gaan betalen. Of sneller, want we hebben geen energierekening meer."

Afgelopen zomer bleek ook het voordeel van de warmtepomp. Die kan namelijk ook koelen. Terwijl het buiten 35 graden was, hielden we het binnen lekker op 24 graden. Bovendien houden we het huis nu standaard op 20 graden, dag en nacht. Dat is toch wel behaaglijk in vergelijking met het 's avonds de verwarming uitzetten."

Energiecoach Helga Sasbrink vraagt zich nu af of ze achteraf blij zijn met hun keuze. Zowel Ronald als Joyce beamen dit volmondig: "Jazeker. En de buren hebben we inmiddels ook kunnen overtuigen en zijn ietwat jaloers op een positieve manier. Die vinden het jammer dat zij deze mogelijkheid niet hebben gekregen van hun aannemer. Onze huizen zijn prima geïsoleerd, dus is er geen gasaansluiting meer nodig."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden