Bodyfit-eigenaar Herald Mulders: "Ons doel is en blijft mensen helpen bij hun fitheid." (Foto: Van Gaalen Media)
Bodyfit-eigenaar Herald Mulders: "Ons doel is en blijft mensen helpen bij hun fitheid." (Foto: Van Gaalen Media) (Foto: Van Gaalen Media)

Bodyfit: 'passiegedreven bedrijf'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

Bij de nieuwjaarsreceptie is er al een voorproefje geweest: sportcentrum Bodyfit aan de Nijverheidsstraat viert dit jaar het 25-jarig bestaan. "Dat was om mensen hierop te attenderen. Het echte feest is op 25 oktober, de officiële oprichtingsdatum", vertelt eigenaar en trainer Herald Mulders. "Op deze locatie zitten we nu drie jaar. Dit is de derde locatie, maar ook de mooiste. Ons doel is en blijft mensen helpen bij hun fitheid en niet alleen maar toestellen neerzetten. Een klant is geen nummer."

WIERDEN – "Het is ooit begonnen met fitnesscentrum Joop de Waard, hij is de grondlegger van fitness in Wierden. Daarna heeft hij het overgedragen aan zijn schoonzoon Laurens Klos." Op zijn 20ste begon Herald met krachttraining en raakte besmet het virus. Daarna volgde hij gespecialiseerde opleidingen om training te kunnen geven. Vanuit deze positie is hij aangenomen als trainer bij de sportschool van Klos. "Ik gaf drie tot vier avonden per week training. In die periode heeft meneer Klos mij gevraagd om de zaak over te nemen, maar dat heb ik op dat moment niet gedaan vanwege de prijs. Na mijn wereldreis in 1992 ben ik opnieuw gevraagd om training te geven. Een half jaar later kreeg ik dezelfde vraag en in oktober 1995 heb ik het fitnesscentrum aan de Rijssensestraat overgenomen, dat had toen al de naam Bodyfit. Op dat moment was fitness in opkomst."

Het sportcentrum verhuist in 2000 naar de Handelsweg. Hier kwamen meerdere sporten onder één dak: naast fitness ook tennis en indoor voetbal. "Op deze locatie heb ik de evolutie van fitness meegemaakt: er kwam een andere insteek met betere begeleiding, een breder publiek van 8 tot en met 80 jaar, meer toestellen, sauna's, etcetera. In de sportschool kwamen nu naast jonge jongens voor krachttraining ook 30-, 40-, en 50-plussers die fit wilden worden, aan de gezondheid wilden werken en/of wilden afvallen. Met de betere begeleiding helpen we mensen bij het aanmeten van een andere leefstijl." In 2001 kwamen er vier squashbanen bij. "Een mooie aanvulling op het sportaanbod bij Bodyfit."

Onderscheidende factor
Sinds 2017 zit Bodyfit aan de Nijverheidsstraat, volgens Herald de mooiste locatie van de drie "Ik heb direct contact gezocht met Rob Tibben van Fyzio Totaal Tibben, hem kende ik al. We hebben dezelfde filosofie: mensen helpen om te revalideren, fit te worden of af te vallen. Zo hebben we een zelfstandige fysiotherapiepraktijk op locatie ingebouwd. Dat is ook gelijk het verschil tussen de budgetaanbieders en Bodyfit: de klant staat centraal. Alleen toestellen neerzetten kan iedereen. De begeleiding is onze onderscheidende factor. Mensen krijgen bij ons altijd antwoord, ook bij complexe vragen. Een enkele keer komt het voor dat wij geen antwoord kunnen geven, maar dan gaan wij op zoek naar een specialist die dit wel kan. Wij onderhouden contacten met fysiotherapeuten en (huis)artsen. Als mensen een complex probleem hebben, overleggen wij eerst wat wel en niet kan. De meeste ervaring krijg je door je ogen open te houden en te blijven luisteren naar de klant en zijn verhaal."

Hele lichaam trainen
Het accent van trainingen lag in het begin op gewichten, dumbbells, enzovoort, meldt Herald. "Daarna is dat verschoven naar fitnessapparatuur, maar nu merken we weer een tendens richting gewichten, waarbij ook het hele lichaam wordt getraind. Met deze oefeningen moet je zelf meer regelen qua coördinatie en kracht. Dat voorkomt blessures. Dat komt onder meer door werk waarbij de hele dag wordt gezeten of gestaan. Door meer zitten en staan tijdens werk ontstaat disbalans."

Bij Bodyfit werken in totaal twintig mensen van fitnessinstructeurs en lesinstructeurs tot baliemedewerkers. Het kernteam bestaat uit vijf medewerkers: Ivonne, Jordy, Randy, Lejla en Herald. "Samen bepalen wij hoe we met klanten omgaan. Zij bepalen mede wat wij hier doen. We zijn een passiegedreven bedrijf en willen graag mensen helpen. Daarom zijn we deze maand bijvoorbeeld gestart met een app vol kant- en klare gezonde maaltijden. Alles wordt duidelijk uitgelegd en het is makkelijk uitvoerbaar."

Personal training
De vraag naar personal training stijgt nog steeds. "Dat is begonnen in 2014 / 2015, dus dat ik heb ook opgepakt. Omdat ik graag verdieping wilde heb ik me gespecialiseerd in niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Het is mooi om deze mensen een stuk vrijheid terug te geven en leren om te gaan met de nieuwe situatie. Zij krijgen veel meer prikkels binnen dan iemand zonder schade en moeten dus leren hier beter mee om te gaan. Zo verspillen ze minder energie. Mijn tweede klant kwam met een rollator binnen en kon na twee jaar weer voetbaloefeningen doen in de zaal, prachtig toch? Echter is niet iedereen te helpen, soms is schade onherroepelijk." Personal training geven is voor Herald heel divers: van NAH, hersentumoren, aangeboren afwijkingen in het beweegpatroon tot reguliere revalidatie. "Mijn mooiste en dankbaarste opdracht was ongeveer twee jaar geleden. Een man met uitgezaaide botkanker vroeg mij om hen trainen. Want, zo zei hij: 'Ik ga dood, maar wil zo fit mogelijk naar het einde.' Eerst nog twee keer per week op de zaak en uiteindelijk thuis bijna elke dag tot de laatste week. Ik ben trots op hem en dankbaar dat ik hem mocht helpen."

Feest
Het 25-jarig bestaan wordt gevierd op 25 oktober. "Bij de nieuwjaarsreceptie is er al een klein voorschot op geweest om dit onder de aandacht te brengen. Dat doen we in aanloop hiernaartoe ook nog een paar keer. Sowieso doen we bij Bodyfit jaarlijks iets voor een goed doel. Dat kunnen we nu mooi koppelen aan het jubileumfeest in de hal."

Kijk voor meer informatie op de website

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden