Voor kinderen van 4 en 5 jaar is er de volleybalspeeltuin, waarbij zij onder meer klimmen en klauteren. (Foto: WVC Volley)
Voor kinderen van 4 en 5 jaar is er de volleybalspeeltuin, waarbij zij onder meer klimmen en klauteren. (Foto: WVC Volley)

Iedereen is belangrijk bij Weghorst Makelaardij WVC Volley

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

Een heuglijk feit voor WVC Volley: de vereniging viert dit jaar het 60-jarig bestaan. Dat laten zij niet ongemerkt voorbijgaan. "De festiviteiten beginnen officieel in juni 2020 en duren tot 2021, dus het hele volleybalseizoen", vertelt Kira Schorn van de activiteitencommissie. De belangrijkste troef van de vereniging is de betrokkenheid bij elkaar. "Het draait om samen dingen doen", vertelt voorzitter Arjan Wassink. "We hechten veel waarde aan de sfeer in een team. Het verloop is dan ook heel klein."

WIERDEN - De vereniging ziet het levenslicht op 1 juni 1960 en is opgericht omdat in het dorp al langer behoefte was aan deze sport. Deze sportclub kreeg de naam WVC Volley: dat staat voor Wierdense Volleybal Club. Twintig mensen gaven zich als lid op en er werd een bestuur gevormd, bestaande uit mevrouw B. Schipper en de heren G.C. Hofman en G. Harsta, zo blijkt uit een krantenartikel uit juni 1960 op de website van de club.

"Nu hebben we 315 leden", vertelt Kira. "Als vereniging zijn we dus aardig groeiende. In 2005 bedroeg het aantal leden nog 205. Jaarlijks komen er nu ongeveer vijftien leden bij. De ledengroei stelt de vereniging ook voor een probleem. "Door de meer dan 300 leden barsten we inmiddels uit de voegen. En we willen liever niet naar een ledenstop", zegt Arjan. Kira voegt toe: "Er trainen al teams buiten de gemeentegrens, in het verleden hebben we bijvoorbeeld getraind in Almelo, Aadorp en Bornerbroek. Dus we zijn naarstig op zoek naar locaties om te trainen."

Speeltuin
"Sinds twee jaar hebben we ook het volleybalspeeltuin voor kinderen van 4 en 5 jaar", laat Kira weten. "Momenteel zitten er achttien kinderen bij, zij zijn geen lid van WVC Volley, maar het is natuurlijk wel gelieerd aan de vereniging. Op deze manier proberen we betere bewegers van hen te maken, ze gaan klimmen, klauteren, gooien en vangen met/van een bal. Dit is elke vrijdag van 16.00 tot 17.00 uur bij sporthal Het Noordbroek. Doel is het om hen makkelijker te laten doorstromen naar de vereniging." Als mensen lid willen worden van WVC Volley kunnen ze eerst komen kijken. Voorzitter Bas Wolbers van de Technische Commissie: "Belangstellenden kunnen vier keer gratis meetrainen. Dat is vaak om het niveau te bepalen, dat gebeurt in die vier keer. Als ze lid willen worden gaan we kijken in welk team er ruimte is. Zij kunnen melden via tc@wvcvolley.nl.

Beachvolleybal
"De hele vereniging draait op vrijwilligers", vertelt Arjan. "Er zijn er zeker meer dan 100, want alle senioren en recreanten zijn vrijwilliger. Hun taken zijn bijvoorbeeld tellen, fluiten, in de materiaalcommissie, acties, in het bestuur of als trainer." Naast het trainen en de wedstrijden zijn biedt de vereniging ook activiteiten. "Zo is er het beachvolleybal", aldus Kira. "Daar zijn we vorig jaar mee begonnen. Op 12 juni is er het bedrijfsbeachvolleybal en op 13 juni kan iedereen die het leuk vindt meedoen aan beachvolleybal. Ook mensen van buiten de vereniging zijn welkom. Voor jeugdleden is er een jeugdkamp. Daarnaast is er de Super Saturday, de feestavond, Mini-dag en het mixtoernooi." Arjan: "Het is belangrijk dat er groepen zijn die samen dingen gaan doen, zodat de sfeer buiten de wedstrijden om ook goed is." Zo doen er teams mee aan de Wierdense Kwis. "Ook is er een groep die jaarlijks naar het Top2000cafe gaat, wordt er regelmatig met elkaar een drankje gedronken na wedstrijden. Zelfs bij oud-leden zien wij nog steeds de band die is ontstaan tijdens het jarenlang samenspelen."

Betrokkenheid
De kracht van de volleybalvereniging ligt in de betrokkenheid bij elkaar. Bas: "Dat is te zien aan de vrijwilligers, die zijn snel en overal inzetbaar. Een goed voorbeeld is de bekerwedstrijd tegen Eurosped: dat hebben onze vrijwilligers in korte tijd voor elkaar gebokst." Kira vult aan: "Daarnaast zijn de ouders erg betrokken: we hebben altijd volle tribunes. Er heerst een goede sfeer bij de vereniging, dat hoor ik van mensen binnen en buiten WVC. Ze vinden het fijn om hier te komen." Dit is gelijk het unieke van de vereniging. "We hechten veel waarde aan de sfeer in teams, daarom is het verloop klein en zitten er lange tijd dezelfde mensen in een team", aldus Arjan. "WVC Volley is de enige volleybalvereniging in de regio die groeiende is. Het team dames 1 is een leuk uithangbord, maar het is een vereniging waar iedereen met veel plezier volleybalt. Iedereen is even belangrijk, we hebben een open cultuur waarbij iedereen benaderbaar is en ieders mening welkom is.

Gevierd
In die 60 jaar zijn er verschillende hoogtepunten geweest. Arjan: "Meer dan tien jaar geleden zijn de damesrecreanten Nederlands kampioen geworden. Heren 1 is in 2016 bekerwinnaar regio oost geworden." Daarnaast spelen dames op derde niveau van Nederland. "Om dat te bereiken is het team vijf keer kampioen geworden in zes jaar", vertelt Kira. "Ook de achtste finale tegen koploper Eurosped uit de eredivisie op 23 november 2019 is mij bijgebleven. Er was 500 man publiek, de sfeer was geweldig en we hebben er een feestje van gemaakt."

"Momenteel zijn we ook het aan kijken hoe we onze maatschappelijke betrokkenheid vorm kunnen geven", aldus Arjan. "Dat is ook wel uniek." Natuurlijk wordt het 60-jarig jubileum gevierd, een heel seizoen lang zelfs, van 2020 tot 2021. "Zo lanceren we nieuwe kledinglijn, mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Weghorst Makelaardij en een aantal andere sponsoren die zich betrokken voelen bij WVC Volley. De activiteiten die we al hebben worden jubileumversies, dus een jubileumfeest en jubileum Super Saturday. Daarnaast zijn er extra activiteiten voor leden." Meer info staat op de website

Meer berichten