Foto: Jolien_van_Gaalen

'Het is net een legpuzzel'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

Kees Kroon van de Historische Kring Wederden (HKW) is tevreden over de lezingen over Wierden in de Tweede Wereldoorlog. "Het gaat buitengewoon goed. Ik ben heel tevreden, met name over de lezing over de kersttrein. Daar zijn 170 mensen op af gekomen, het gemiddelde aantal per lezing is 70 tot 80. Dat heeft ook te maken met alle activiteiten die plaatsvinden in het kader van 75 jaar bevrijding."

WIERDEN – "De reacties van bezoekers zijn vrijwel altijd dat ze er wel eens van gehoord hebben, maar dat ze er nu veel meer van weten. Het zijn stukjes lokale geschiedenis. Door 75 jaar bevrijding is de belangstelling groter, maar dat is niet alleen van de laatste periode, maar van de laatste tien jaar."

Puzzelstukjes
De informatie voor de lezingen is gaandeweg verzameld, het is een proces van 40 jaar geweest. "Ik kom uit Almelo en ben met een Wierdense getrouwd. Sinds 1974 woon ik hier. Het ouderlijk huis van mijn vrouw is begin april 1945 kapotgeschoten. Daar kom je dan over aan de praat met de schoonfamilie en ga je vragen stellen. Het is een soort sneeuwbaleffect, de Tweede Wereldoorlog heeft altijd mijn interesse gehad. Ruim 22 jaar geleden ben ik lid geworden van de Historische Kring Wederden. Dan raak je in gesprek met mensen die de Tweede Wereldoorlog als kind of volwassene hebben meegemaakt, zij verwijzen je vervolgens door naar andere mensen of boeken. Ik wil benadrukken dat wij als HKW de informatie halen uit boeken en verhalen van mensen. Mijn eerste onderzoek was naar de bevrijding van Wierden. Dat gaat heel geleidelijk. Je begint, komt iets tegen waarvan je ook wil weten hoe dat zit en dat ga je opzoeken. Daar zitten soms wel honderden of misschien wel duizenden uren in. Het verzamelen van informatie is als een legpuzzel, waar steeds meer stukjes bijkomen. Tot op de dag van vandaag duiken er nieuwe stukjes op, we leren dus nog steeds. Die kleine puzzelstukjes moet je zo goed mogelijk verwerken."

Tentoonstelling in maart
Naast de lezingen is de Historische Kring Wederden ook druk bezig met een tentoonstelling die op 28 maart wordt geopend. Hiervoor is de HKW op zoek naar voorwerpen, documenten en foto's. "De eerste objecten zijn al binnengekomen", zegt Kees. "Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld emblemen, Canadese helm, veldtelefoon en foto's uit die tijd. We kunnen geen garantie geven dat alles wordt tentoongesteld, maar we gaan kijken wat binnenkomt en wat past."

Bijdragen kunnen tot 8 maart ingeleverd worden bij de HKW aan de Appelhofdwarsstraat 2. Dit kan gedurende de openingstijden, maar de voorkeur gaat uit naar de woensdag. De openingstijden zijn op woensdag en donderdag van 14.00 tot 17.00 uur, op vrijdag van 14.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur.

Route
Kees meldt ook dat Tourist Info Twente een fiets- en autoroute gaat uitzetten in de gemeente Wierden langs belangrijke plekken met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog. Hieraan levert de Historische Kring Wederden ook een bijdrage door informatie te verstrekken.

Informatieborden
"Daarnaast is er op 9 april een herdenkingsrit van Keep Them Rolling met onder anderen Wierdense veteranen aan boord langs een aantal markante plekken in het buitengebied. Verder geven wij als HKW gastlessen op scholen plus presentaties voor verenigingen, clubs en organisaties. Ook verstrekken wij informatie aan het kernteam 75 jaar vrijheid Wierden/Enter en deelnemende straten, buurtschappen, wijken voor bijvoorbeeld de Lichtroute. Tevens willen we informatieborden plaatsen bij de crashlocaties in de gemeente Wierden. In totaal zijn er negen vliegtuigen neergestort in de gemeente, waarvan een in Enter. Diederick ten Brinke is daar ingedoken en heeft contact met nabestaanden. Op 2 mei wordt er een monument onthuld ter ere van de mannen van die neergestorte bommenwerper, een geweldig initiatief van Diederick. In de loop van maart worden bij acht andere crashlocaties en bij de voormalige V1-baan in het Haarbos informatieborden geplaatst."

Tevens houdt de HKW net zoals altijd in april en mei herdenkingswandelingen onder leiding van ter zake kundige gidsen langs belangwekkende punten in het dorp, voor zowel schoolkinderen als andere belangstellenden. "Ook wordt gewerkt aan de Canon WO2 in de gemeente Wierden in samenwerking met de Oudheidskamer Enter plus de buurtschappen Ypelo, Notter/Zuna en Hoge Hexel. Doel is het vastleggen van 75 aandachtspunten uit de oorlogsjaren in onze gemeente. Ook wordt regelmatig informatie verstrekt aan het Historische Centrum Overijssel en het Landelijk Comité 4 en 5 mei."

Dankbaar
"We hebben als vrijwilligers van de Historische Kring Wederden ook goede contacten met nabestaanden van vliegers en van het Algonquin Regiment. Laatstgenoemden zijn hier al een paar keer geweest, zo waren zij hier in 1995 bij 50 jaar bevrijding, in 2010 en 2018. Alle nabestaanden zijn onder de indruk van en dankbaar voor de manier waarop wij het verleden in Wierden levend houden. Als familie van vliegers of van het Algonquin Regiment plannen heeft om naar Wierden te komen bellen zij naar de gemeente, die vervolgens contact zoekt met HKW, dus deze mensen komen altijd ons terecht. We hebben goede hoop dat er naast hen nog een aantal andere nabestaanden erbij zullen zijn voor 75 jaar bevrijding."

Nog vier lezingen
De derde lezing vindt plaats op woensdag 22 januari. Het onderwerp is 'Neergestorte vliegtuigen in Wierden'. De daaropvolgende presentatie op 11 februari gaat over het verzet in en om Wierden.

Daarnaast zijn er nog presentaties op maandag 30 maart over V1-lanceerbaan in het Haarbos door Cees Hoogendijk en woensdag 8 april over de bevrijding van Wierden.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de Historische Kring Wederden op de website

Meer berichten