Foto: Van Gaalen Media

Veel animo voor dienst over kersttrein

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

Er was veel belangstelling voor de kerkdienst in de open lucht op 25 december. Op het Stationsplein in Wierden zijn vele mensen samengekomen om stil te staan bij de bijzondere gebeurtenis met de kersttrein op 25 december 1944. Het weer zat gelukkig mee, waardoor de dienst buiten gewoon kon doorgaan. Na afloop zijn er door onder anderen burgemeester Doret Tigchelaar kransen gelegd bij het monument. De organisatie was in handen van het Wierdens Interkerkelijk Overleg (WIO), waarin zeven kerken zijn verenigd.

WIERDEN - Een trein met aan boord 1400 Nederlandse dwangarbeiders voornamelijk van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden reed op eerste kerstdag 1944 vanuit Kampen via Zwolle naar Duitsland. Zij waren opgepakt bij razzia's. Vanaf 1944 voeren de geallieerden steeds vaker beschietingen uit op onder meer treinen om de logistiek van de Duitse strijdkrachten lam te leggen. Dat gebeurde ook op 25 december in 1944: Engelse Spitfire jachtvliegen beschoten de trein, waardoor dwangarbeiders konden ontsnappen.

Gemengd onder kerkvolk
"Deze gebeurtenis heeft ook een link met de kerken", vertelde Arjan Hagedoorn van de WIO in een eerder interview voor De Driehoek. "De beschieting van de kersttrein was op eerste kerstdag, een zondag, dus mensen waren op weg naar de kerk. De ontsnapte dwangarbeiders hebben zich gemengd onder de kerkvolk en konden zo niet meer gepakt worden. Vier dwangarbeiders werden gedood, maar ongeveer 300 ontsnappen met hulp van Wierdenaren. Veel mensen hebben hen onderdak verleend en geholpen. Dat is voor Wierden een unieke gebeurtenis. Zo'n 1200 mensen konden niet ontkomen en werden opgevangen in textielbedrijf Scholten aan de Violenhoeksweg. Wierdenaren brachten hen eten en drinken. Van daaruit zijn er ook nog tientallen dwangarbeiders weggesmokkeld. Op 25 december was dit precies 75 jaar geleden."

Getuigenverklaringen
Arjan: "De kerkdienst is gericht op het verhaal van de kersttrein. Hiervoor hebben wij ook contact gehad met Kees Kroon van Historische Kring Wederden. Hij heeft ons getuigenverklaringen gegeven." Een aantal daarvan zijn gebruikt bij de kerkdienst. Hierbij wilde de organisatie verschillende aspecten belichten, vanuit het perspectief van de dwangarbeiders en de mensen die hebben geholpen. Deze getuigenverklaringen zijn van tevoren opgenomen en afgespeeld met geluidseffecten, waarvoor Kroon ook tekst heeft ingesproken.

Het blaasensemble van Harmonie Wierden heeft de samenzang begeleid en de voorganger was Pieter Dekker.

Krans

Burgemeester Doret Tigchelaar heeft samen met haar man Joop namens de gemeente Wierden en inwoners een krans bij het monument gelegd. Ook namens de gezamenlijke kerken is er een krans gelegd.

Meer berichten