staand van links naar rechts: Theo de Putter, Ria ten Broeke, Ferry Limaheluw, Robert van Marle. Voor: Ingrid Groeneveld, Willem Tanate.
staand van links naar rechts: Theo de Putter, Ria ten Broeke, Ferry Limaheluw, Robert van Marle. Voor: Ingrid Groeneveld, Willem Tanate. (Foto: Van Gaalen Media)

'Molukse geschiedenis levend houden'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

Het benefietdiner van de Feestcommissie Monument Vossenbosch dat staat gepland op zondag 26 januari 2020 is zo populair dat het snel uitverkocht was. "Tot onze verbazing was het diner binnen twaalf uur na bekendmaking volgeboekt", aldus Willem Tanate van de feestcommissie. "Mensen uit allerlei geledingen komen hiernaartoe. Het valt zo in de smaak dat zelfs een bekende tv-kok naar het benefietdiner komt."

WIERDEN – De feestcommissie Vossenbosch besaat uit Ria ten Broeke, Ferry Limaheluw, Willem Tanate, Robert van Marle, Etji Bus-Ririhena, Esterlina Hahury, Ietje Salakory, Jannes Uneputty, Yvonne Leikawakabessy en Clara Patawala.

"Jaren geleden hadden we het idee om een monument voor Vossenbosch te realiseren, sinds vorig jaar hebben we plannen uitgewerkt en zijn we er intensief mee bezig gegaan", aldus Ferry Limaheluw van de feestcommissie. Willem: "Dit is een van de activiteiten om geld te genereren voor festiviteiten rondom de onthulling van het monument in mei 2020. Het benefietdiner is een idee van Ferry. Qua invulling hadden we eerst bedacht om dit binnen de Stichting Kandjoli te houden. Ondertussen hadden we mijn zoon Nelson Tanate al benaderd, hij werkt bij de Librije samen met Jonnie Boer. Hij had het idee om het groter te maken dan Stichting Kandjoli. Vervolgens zijn we op zoek gegaan naar een locatie en kwamen terecht bij Eef Nieuwlaar van de IJzeren Pot. Daar was het helaas niet mogelijk, maar bij Strandpaviljoen het Lageveld wel. Hier zijn we Eef heel dankbaar voor."

Chef Nelson vindt het super om mee te doen. "De klassiekers uit de Molukse keuken zullen een rol spelen bij het diner, maar dan vertaald naar nu. Ook de locatie is geweldig, ik ben vroeger veel bij het Strandpaviljoen geweest." Willem: "De van oorsprong Molukse gerechten zitten dus in een modern jasje. Op 8 december hebben wij al een voorproefje gehad bij de Librije. Het is echt prima en wordt op een bijzondere manier geserveerd. De opmaak van de gerechten is net even anders en heeft een andere uitstraling. Het diner bestaat uit vijf gangen en amuses. "

Er zijn 57 plaatsen. "Dat zijn er twee meer dan oorspronkelijk. Het grootste deel van de mensen die hebben gereserveerd heeft al betaald, waarmee hun reservering definitief is. Het is een uniek en eenmalig evenement met eten en mooie muziek. Het team eromheen, in de keuken en bediening, bestaat uit jongelui die daarvoor een opleiding hebben gevolgd. Nelson neemt een team van zes personen mee en wordt geholpen door twee jongeren van de koksopleiding." Theo: "Het diner vindt plaats op een mooi moment, aan het begin van 2020." Willem vult aan: "Dat maakt het een soort nieuwjaarsdiner." Robert: "Daarnaast is het een mooi stukje promotie van Wierden. Mensen uit alle geledingen maken er samen wat moois van." "Je leert nieuwe mensen kennen en ik voel me erg opgenomen door deze club mensen", aldus Ingrid.

Muziekstuk
Voor de onthulling heeft Ferry Limaheluw een muziekstuk geschreven. "Dit wordt uitgevoerd door Harmonie Wierden, Harmonie Sint Jan en een zangkoor bestaande uit Molukkers en Nederlanders", aldus Ferry. "Op 9 januari 2020 is de eerste repetitie bij het gebouw van Harmonie Wierden aan de Anjeliersstraat 8a, de tweede is op zaterdag 11 januari bij Stichting Kandjoli aan de Chris Soumokilstraat 69a. We repeteren dus twee keer per week. Iedereen is welkom, iedereen wordt gerespecteerd, want zang verbroedert." Theo: "Dit is eigenlijk een voortzetting van het project in de Molukse wijk dat als doel had om Nederlanders met Molukkers te laten kennismaken en Molukkers met Nederlanders."

Opluchting

Nadat alle ontwerpen binnen waren heeft de Stichting Monument Vossenbosch deze voorgelegd. "De mensen in de Molukse wijk vonden dat zij dan eigenlijk kozen voor alle Vossenbosschers die inmiddels overal in Nederland wonen", aldus Theo. "En dan wordt je met de neus op de feiten gedrukt dat de Vossenbosch niet alleen iets lokaals is." Ingrid: "Er is een enorme verbondenheid met Vossenbosch, ook als ze inmiddels in Amsterdam wonen."

"Onze opluchting als Stichting Monument Vossenbosch was heel groot toen er unaniem werd gekozen voor één ontwerp. Toen de betrokken mensen konden kijken naar alle ontwerpen, waren zij heel stellig: 'dit moet het worden, dat is duidelijk. En daar zullen alle Vossenbosschers het mee eens zijn.' Clara Patawala heeft de ontwerpen voorgelegd aan de Molukkers van de eerste generatie, ook zij kozen allemaal voor hetzelfde monument. Dat geldt ook voor de leden van de werkgroep Stichting Monument Vossenbosch. Het is bijzonder dat iedereen voor hetzelfde ontwerp heeft gekozen." "De kunstenaar heeft zich erg goed ingeleefd in de Molukkers", voegt Ingrid toe.

Geschiedenis levend houden
Inmiddels heeft de Stichting Monument Vossenbosch de subsidie van de gemeente al binnen en is de provinciale subsidie aangevraagd. Ook enkele sponsoren hebben een gift gedaan. Theo: "We willen de Molukse geschiedenis levend en levendig houden door onder meer lesbrieven. Zo willen we het borgen in het onderwijs. Sponsors zijn van harte welkom, zodat wij het educatieve gedeelte kunnen realiseren. Want dit is een belangrijk onderdeel van de Wierdense geschiedenis."

"We willen graag dat er bij het monument ook informatieborden komen en een kleine wandelroute waarbij mensen met hun mobiel QR-codes kunnen scannen voor meer informatie." Sponsors kunnen zich melden via st.monument.vossenbosch@gmail.com. Zij worden verzocht hierbij te vermelden of zij de Stichting Monument Vossenbosch of de Feestcommissie Vossenbosch willen steunen, want dat zijn twee aparte onderdelen.

Meer berichten