Het doel van Join Us is dat jongeren zelf sociale contacten opbouwen en onderhouden. Afbeelding ter illustratie. (Foto: Pexels)
Het doel van Join Us is dat jongeren zelf sociale contacten opbouwen en onderhouden. Afbeelding ter illustratie. (Foto: Pexels) (Foto: Pexels)

'Jongeren bepalen zelf de onderwerpen'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

Jongerenwerk van Stichting De Welle start samen met Join Us in januari 2020 met twee nieuwe groepen voor Wierden en Hellendoorn. "Join Us is een landelijk initiatief, maar zit nu nog voornamelijk in het zuiden en midden van het land", vertelt jongerenwerker Stefanie Slot. "In het oosten van Nederland is nu nog geen plek voor chronische eenzame jeugd. Wij vonden dat we hierop moesten inspringen."

WIERDEN / NIJVERDAL – Er zijn twee groepen die om de week op woensdagavond van 19.00 tot 22.00 uur bij elkaar komen, waarvan één groep voor jongeren uit Wierden van 18 tot 25 jaar. Voor deze jongeren zijn er in de oneven weken bijeenkomsten. Hoeveel chronisch eenzame jongeren er in Wierden zijn is niet bekend. "Maar landelijk gaat het om 8% van de jongeren tussen 12 en 25 jaar."

Join Us Wierden start op woensdag 15 januari 2020. De locatie voor beide groepen is jongerencentrum Place2Be aan de Duivecatelaan 4 in Nijverdal. "De vraag vanuit Join Us is om de bijeenkomsten bij een jongerencentrum te houden. Dat maakt het voor deelnemers makkelijker om te komen", aldus Stefanie. "Als zij aan de slag gaan om hun sociale vaardigheden te verbeteren is het van belang dat zij een eigen plek hebben waar zij zich op hun gemak voelen. Dat kan niet in een statische omgeving. In Wierden is geen jongerencentrum, dus wijken we uit naar Nijverdal. Bovendien hebben we allerlei middelen, zoals pooltafels en Playstations, die helpen bij het leggen van sociale contacten."

Traject doorlopen
Join Us helpt jongeren die het lastig vinden om contact te maken met leeftijdsgenoten. Iedere twee weken ontmoeten de jongeren elkaar."De bedoeling is dat jongeren zich aanmelden en met ons een traject doorlopen. Hierbij werken we aan sociale vaardigheden en positief denken, waardoor ze zelf in staat zijn sociale contacten op te bouwen en te onderhouden. De jongeren bepalen zelf de onderwerpen. Bij de eerste bijeenkomst draait het vooral om kennismaken en een plekje vinden. Als zij daarna wat willen doen moeten zij dit zelf regelen en afspraken. Wij spelen hierbij een begeleidende rol, maar zijn niet leidend."

Doel
De begeleiders helpen deelnemers met het verbeteren van sociale vaardigheden en versterken van hun denkbeeld. "Veel jongeren die chronisch eenzaam zijn hebben nu niet veel sociale contacten. Zulke contacten kun je niet opdoen als je bijvoorbeeld denkt dat je niet goed genoeg bent voor een groep, als je denkt dat je niet past bij een groep of als je goed weet hoe je moet gedragen. Doordat bij deze bijeenkomsten deelnemers samen zijn en samen activiteiten bedenken simuleren we eigenlijk een vriendengroep. Als jongerenwerkers kunnen we dan gedrag sturen als dat nodig is. Als iemand negatieve gedragingen laat zien kunnen we hen helpen en advies geven om toch door te pakken en te kijken wat ervan komt. Er zit wel een hele methodiek achter waar we mee werken, het draait niet alleen maar om de leuke activiteiten. Het programma dient natuurlijk wel een doel."

Kijk voor meer informatie over jongerenwerk van Stichting De Welle op de website

www.stichtingdewelle.nl

Meer berichten