Het aantal deelnemers aan het zwemmen bij De Kolk groeit nog steeds. (Foto: Stichting Bevordering Gehandicaptensport Wierden)
Het aantal deelnemers aan het zwemmen bij De Kolk groeit nog steeds. (Foto: Stichting Bevordering Gehandicaptensport Wierden) (Foto: )

'Mooi om een bijdrage te leveren'

Hulp voor sporters met beperking

door de redactie

De Stichting Bevordering Gehandicaptensport Wierden heeft onlangs - als een soort kerstsurprise - 80 waardecheques voor een bedrag van ruim 11.000 euro aan de deelnemers verstuurd.

WIERDEN - "Deze kerstsurprise voor sporters met een beperking het naar de sport kunnen gaan is zo belangrijk", aldus voorzitter Jan van der Aart van de Stichting Bevordering Gehandicapten-sport Wierden. "Die waardecheques kunnen de deelnemers inleveren bij hun sportclub. Het bedrag van de waardecheque komt dan in mindering op de contributie, die zij voor 2020 moeten betalen. Zodoende betalen zij dus bijna niets of veel minder voor hun favoriete sport. Voor veel deelnemers is het bedrag van de cheque daarom een welkome bijdrage."

Aanvragen stromen binnen

Dat het werk van de Stichting Bevordering Gehandicaptensport Wierden niet alleen nodig en nuttig is maar ook zeer op prijs wordt gesteld, is de afgelopen weken weer gebleken.

"In november heeft de stichting haar folder verstuurd naar de mensen, die afgelopen jaar een bijdrage hebben ontvangen. De folder geeft een duidelijk beeld van vele mogelijkheden van sport voor mensen met een beperking. Met het aanvraagformulier, dat in de folder zit, kunnen zij dan hun aanvraag voor 2020 indienen.

In de weken daarna stroomden de aanvragen binnen; op dit moment heeft de stichting ruim 85 aanvragen ontvangen voor allerlei vormen van sport voor mensen met een beperking zoals zwemmen, voetballen, basketbal, badminton, tennis, darten, paardrijden, dansen, bowlen, atletiek, gymnastiek, hockey enzovoort."

Ook dit jaar waren er weer nieuwe deelnemers. Het aantal deelnemers aan het zwemmen voor mensen met een beperking in het zwembad De Kolk groeit nog steeds, op dit moment zijn er ruim 30 deelnemers uit de gemeente Wierden. "Het is voor ouderen met een beperking zo belangrijk om te blijven bewegen en het extra verwarmde water op maandag en dinsdag biedt daarvoor bij uitstek de mogelijkheid.

Maar niet alleen het zwemmen is voor hen belangrijk, zij ontmoeten er ook andere deelnemers. Daaruit ontstaan weer leuke contacten. Men gaat bij elkaar op bezoek of men gaat samen een dagje uit."

Omdat De Marke op 1 november 2018 is gesloten, kon de bowlinggroep daar op woensdag niet meer terecht. Een deel van de groep gaat nu bowlen bij de bowlingbaan in Rijssen, een ander deel gaat naar de bowlingbaan in Delden.

In het blad SCHIK van De Klup Twente uit Almelo - dat in een oplage van 5000 stuks wordt verspreid - werd ruim aandacht besteed aan het werk van de Stichting en aan de inzet van de vrijwilligers bij het zwemmen in De Kolk in Wierden. De Klup Twente uit Almelo biedt zoveel mogelijkheden voor sport voor mensen met een beperking.

In 2019 heeft de Wierdense Stichting 13.800 euro uitgekeerd aan sporters met een beperking.

In 2020 worden weer de Special Olympics Nationale Spelen voor gehandicapten gehouden. Daaraan zullen ook - net zoals in 2018 - een aantal deelnemers met een beperking uit de Gemeente Wierden deelnemen om te laten zien wat zij in hun sport hebben bereikt. Zij kunnen dan ook hun prestaties vergelijken met die van deelnemers uit andere delen van Nederland.

Special Olympics

Het is de bedoeling dat in 2022 de Special Olympics Nationale Spelen in Overijssel worden gehouden.

De resultaten die op de Special Olympics worden behaald zijn vaak voor anderen een stimulans om ook te gaan sporten.

Ook de deelnemers aan de Wiezo-loop konden rekenen op een bijdrage van de stichting. Danny Koppelman uit Hoge Hexel was in 2019 wederom weer van de partij.

De komende dagen zullen er ongetwijfeld nog een aantal aanmeldingen binnen komen; de stichting verwacht plusminus 105 aanvragen.

Voor 2020 zal weer ruim 13.000 euro worden uitgekeerd. Het is het vijfde achtereenvolgende jaar, dat de stichting de sporters steunt. Volgens Van der Aart bewijzen deze cijfers het nut van de doelstelling van de stichting: het bevorderen van sport voor mensen met een beperking. "Naast het plezier, dat zij aan het wekelijkse sportuurtje ervaren, is er ook de waardering in de sportwereld in de vorm van de medailles, die zij behalen. Dat de stichting daaraan een bijdrage kan leveren, stemt tot tevredenheid."

Meer berichten