Voor de tweede keer worden er kaarsen bij de oorlogsgraven op de begraafplaats aan de Appelhofstraat gezet. Foto: Van Gaalen Media.
Voor de tweede keer worden er kaarsen bij de oorlogsgraven op de begraafplaats aan de Appelhofstraat gezet. Foto: Van Gaalen Media. (Foto: Jolien_van_Gaalen)

Opnieuw lichtjesavond in Wierden: 'Het is belangrijk dat we dit doen'

Voor de tweede keer worden op kerstavond op de algemene begraafplaats aan de Appelhofstraat grafkaarsen aangestoken. Met het branden van deze kaarsen herdenken we hen die ruim zeventig jaar geleden hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.

WIERDEN - Vier dagen voor kerstavond 2015 kreeg Dick Jansen uit Burgum het idee om op de oorlogsgraven in zijn woonplaats een kaars te branden, net zoals dat al ruim 25 jaar gebeurd op de Canadese Begraafplaats Holten. Hij zette een actie op via de Facebookpagina van Keep Them Rolling, de actie op sociale media werd massaal opgepikt. In 2018 waren er al 335 plaatsen en dit jaar zit het op moment van schrijven al op 309 plaatsen.

Onder meer aan de Goorseweg in Enter stortte op 3 februari 1943 een geallieerd vliegtuig neer, met acht bemanningsleden. Van hen kwamen er vier om en werden begraven op de begraafplaats aan de Appelhofstraat in Wierden. "Een crash waar ik me al een geruime tijd in verdiep en waarbij ik het belangrijk vindt dat deze mensen niet worden vergeten", zegt initiatiefnemer Diederick ten Brinke. "Er liggen ook nog zeventien bemanningsleden van andere neergestorte vliegtuigen in de gemeente Wierden en er zijn een aantal graven van oorlogsslachtoffers. Bij al deze graven willen we een grafkaars plaatsen en de mensen die gevochten hebben voor onze vrijheid herdenken. In 2016 las Ten Brinke al op Facebook voor het eerst over de lichtjesactie: "Toen dacht ik, dat ga ik ook doen op de algemene begraafplaats in Wierden. Helaas heb ik niet doorgepakt en het idee even laten rusten voor wat het was." In 2018 heeft hij uiteindelijk toch dit idee gerealiseerd en direct was de belangstelling groot. "Voor mij reden genoeg om hiermee door wil gaan." Daarom wordt dit evenement dit jaar voor de tweede keer gehouden.

Op maandag 24 december, kerstavond, om 17.00 uur zullen de grafkaarsen geplaatst worden en aangestoken. Iedereen is van harte welkom om deel te nemen. Verzamelpunt is de parkeerplaats bij zwembad De Kolk. Een zaklamp meenemen is handig. "Het is belangrijk dat we dit doen, want deze mensen hebben gevochten voor onze vrijheid. Zij verdienen het dat wij ook op kerstavond aan hen denken. Tevens willen wij graag via deze weg een oproep doen aan alle veteranen binnen de gemeente Wierden om bij deze lichtjesavond aanwezig te zijn. Er zijn er inmiddels een aantal die zich hiervoor hebben aangemeld bij Veteranenwoordvoerder Bertil Burgwal via bertilburgwal@gmail.com.

Meer informatie staat op

www.facebook.com/lichtjesopoorlogsgravenWierden

Meer berichten