Britt ter Weele en Loraine Koelen staan op woensdag 18 december ook drie keer op de planken in het Parkgebouw. (Foto: Van Gaalen Media)
Britt ter Weele en Loraine Koelen staan op woensdag 18 december ook drie keer op de planken in het Parkgebouw. (Foto: Van Gaalen Media) (Foto: Jolien_van_Gaalen / Van Gaalen Media)

'Leerlingen kunnen creativiteit kwijt'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

Rond de 60 leerlingen van het Pius X College werken dit jaar mee aan de kerstmusical 'Tellen in de rimboe' van het Pius X College in Rijssen. Net als vorig jaar is het verhaal geschreven door oud-leerling Jasmijn Tutert. "Er zit natuurlijk wel een kerstboodschap in", vertelt directeur Pieter van Schilt. "Maar dan vanuit hedendaags perspectief", vult teamleider Mirella Grootherder aan.

RIJSSEN – "Het is een modern kerstverhaal opgezet voor en door leerlingen", aldus Pieter. "Dit is een voorstelling met thematiek over wat nu speelt in de wereld."

"Momenteel repeteren leerlingen een tot twee keer per week. Dat verschilt per groep, dansers doen dit anders dan het koor", zegt Mirella. "Ook zijn er momenten waarop we de repetities gezamenlijk afsluiten met een gezellig etentje. De scholieren vinden het ontzettend leuk om mee te doen aan de kerstmusical. Er is een vaste groep die elk jaar een rol wil vervullen bij de voorstelling. Zo kunnen zij hun creativiteit kwijt en het is gezellig om samen op te trekken bij zo'n project." Dat kunnen leerlingen Britt ter Weele en Loraine Koelen beamen. "Het is een mooie en gezellige groep, met de etentjes is het gewoon leuk," aldus Britt.

De reacties op de kerstmusical van het Pius X College zijn positief. "Mensen vinden het leuk om een kerstverhaal in een modern jasje te zien en te horen. En het is bij het Parkgebouw, daar hangt een mooie sfeer, het is echt een avondje uit. Natuurlijk maakt de betrokkenheid van leerlingen en docenten het ook bijzonder."

Grotere rol voor cultuur
"Als school zijn we volop bezig met cultuur. Het Pius X College is de enige school in de omgeving met drama in het vakkenpakket. Kinderen vinden dat vak heel leuk. Hierbij leren ze onder meer toneel en houding", vertelt Pieter. "Naast de kennisvakken als geschiedenis en Engels hebben we ook aandacht voor de creatieve kant. Zulke lessen en vaardigheden vinden wij ook van belang. Het draait hierbij om persoonlijke ontwikkeling, creativiteit, samenwerken en zelfontplooiing. Met behulp van dramalessen kunnen kinderen erachter komen wie zij zijn in deze maatschappij. Mirella: "Dramalessen zijn goed voor het zelfvertrouwen, leerlingen leren om sterker in de schoenen te staan. Het is een manier om hun probleemoplossend denken te vergroten." Pieter: "We bouwen heel sterk aan de cultuurstroom in onze school. De rol van cultuur is groter geworden en gaat nog verder groeien. In het verleden was muziek een eindexamenvak, komend schooljaar komt dit terug."

Op de planken
Voor de kerstmusical zijn de circa 60 leerlingen nog volop aan het repeteren. Op woensdag 18 december staan zij drie keer op de planken in het Parkgebouw. Het verhaal gaat over Luano Smart (Lou). Als pleegkind heeft hij al menig huiskamer en schoolgebouw van binnen gezien. In 2019 komt Lou terecht bij een gezin in Rijssen, de familie Mast. Ondanks een moeilijke start en zijn voornemen om zich aan niemand te hechten, vindt Lou al snel fijne vrienden. En ook met de leraren op het Pius X College kan hij het goed vinden. Maar net wanneer er eindelijk rust in Lou's leven lijkt te komen, gaat het mis. Binnen de school zijn op mysterieuze wijze allerlei waardevolle bezittingen verdwenen. Met zijn voorgeschiedenis wordt Lou verdacht. Dit is een musical die gaat over school, vooroordelen en opkomen voor een ander. Het verhaal wordt ondersteund door muzikanten, het schoolkoor en dansers.

Met de musical wordt aandacht gevraagd voor Stichting Het Vergeten Kind (de stichting zet zich in voor een veilig en liefdevol thuis voor kwetsbare kinderen in Nederland, red.). "Dit is het thema van de musical", vertelt muziekdocent Ton Annink. "Een van de liedjes gaat hier ook over, namelijk 'Je bent niet alleen' van Johnny de Mol. Donderdag 19 december houden we een actiedag voor het Vergeten Kind met allerlei verschillende workshops. Afsluitend is er een festival met een escape room en een groot muziek- en dans optreden tussen 15.00 en 16.00 uur, waar iedereen van harte welkom is."

Kaarten
Voor leerlingen van groep 8 is de uitvoering om 10.30 uur en voor leerlingen van het Pius X College om 13.15 uur. Belangstellenden kunnen op deze dag om 19.30 uur gratis naar de musical toe. Kaarten hiervoor zijn te reserveren bij de administratie van het Pius X College via 0548-51 22 45. Er wordt een vrije gift gevraagd voor de actie voor 'Het Vergeten Kind'.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over het Pius X College in Rijssen op de website

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden