Wethouder Eric Braamhaar heeft de chauffeurskaarten uitgedeeld aan de vrijwilligers. (Foto: Van Gaalen Media)
Wethouder Eric Braamhaar heeft de chauffeurskaarten uitgedeeld aan de vrijwilligers. (Foto: Van Gaalen Media) (Foto: Van Gaalen Media)

'Sociaal contact is net zo belangrijk als vervoer'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

Met de overhandiging van chauffeurskaarten aan de vrijwillige chauffeurs heeft wethouder Eric Braamhaar op 29 november ANWB Automaatje afgetrapt. "Onze vervoersdienst gaat nu verder onder deze naam. Hierbij is het sociale contact net zo belangrijk als het vervoer. Voor deelnemers verandert er verder niks", vertelt Ria Maassen van den Brink van Stichting De Welle.

WIERDEN – "Het eerste wat ik dacht toen ik over AutoMaatje hoorde was aan vrijwilligers en mantelzorgers: waar zouden we zonder hen zijn? Je moet een beroep op elkaar kunnen doen", aldus wethouder Eric Braamhaar. "We moeten allemaal langer thuis blijven wonen. Ik sprak met Janny die zeven weken geen auto kon rijden, dan merk je pas hoe beperkt je dan bent. Zonder noaberschap is de wereld kleiner. Daarom is het ook zo mooi dat je iemand kunt aanspreken als je bijvoorbeeld naar het ziekenhuis moet. Naast ouderen zijn er ook eenzame jongeren. Het zou een leuk idee zijn om jongeren in te zetten bij deze vervoersdienst en jong & oud te verbinden. Zo kan er meer begrip voor elkaar ontstaan."

De vervoersdienst in de gemeente Wierden is in 1976 opgericht door parochie Sint Jan de Doper. "Uit een enquête onder leden bleek dat er veel behoefte aan was. Zo zijn zij in gesprek gekomen met oud-huisarts Flach die vervolgens met destijds wethouder Buitenweg gesproken", vertelt Maassen van den Brink. "Hij vond het een goed idee, maar dan wel voor alle inwoners. Zij zijn begonnen met een kantoor aan Kruizemunthof en zijn later naar het Wedervoort. De vervoersdienst zit nu tien jaar bij Maatwerk van De Welle en gaat nu verder onder de naam ANWB AutoMaatje. Hierbij is het sociale contact net zo belangrijk als het vervoer. Dit is een gezamenlijk project met ANWB en de gemeente Wierden."
Xander van Pelt, programmacoördinator ANWB Automaatje: "In 2016 zijn we begonnen met AutoMaatje. Veel mensen leven in een isolement, daarom zijn we gaan kijken hoe we iedereen mobiel kunnen houden. Barneveld en Woerden waren de eerste plaatsen met AutoMaatje, nu is het al in 68 gemeenten. Ik ben trots op en dankbaar voor alle 2000 vrijwilligers, waar jullie nu ook deel van uitmaken."

Opfriscursus
"De zestien chauffeurs krijgen jaarlijks een opfriscursus", zegt Maassen van den Brink. "Daarbij is er aandacht voor EHBO en verkeersregel. Er komt dan een rijschoolhouder die het een en ander uitlegt. De opfriscursus volgen zij samen met de chauffeurs van De Welle in Nijverdal. Nieuwe chauffeurs zijn altijd welkom. Mochten ze niet direct bij AutoMaatje aan de slag kunnen, dan kan het zijn dat zij eerst gaan rijden met Mooi Meegenomen Bus. We krijgen meer aanvragen en de gemeente stuurt ook mensen door. Zo is er iemand die in december meerdere malen naar het ziekenhuis moet."

Voor aanvragen moet men twee dagen van tevoren contact opnemen met De Welle via 0546-57 16 93.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden