Kedingen heeft circa 105 leden van verschillende leeftijden die spelen in één van de acht teams, zoals dames B1. (Eigen foto).
Kedingen heeft circa 105 leden van verschillende leeftijden die spelen in één van de acht teams, zoals dames B1. (Eigen foto). (Foto: Kedingen )

'We kunnen altijd een beroep op elkaar doen'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

In de spotlight: handbalvereniging Kedingen

Handbalvereniging Kedingen is op 16 mei 1951 opgericht en is inmiddels niet weg meer te denken uit de gemeente Wierden. "De kracht van onze club zit in het knusse en het huiselijke", vertelt bestuurslid Hubert Hofman. "Iedereen kent elkaar en we kunnen altijd een beroep op elkaar doen."

WIERDEN - "Handbal was destijds de tegenhanger voor voetbal en was meer een sport voor meisjes. De vereniging heeft altijd een katholieke achtergrond gehad, maar dat is nu ook niet meer zo." Tegenwoordig heeft Kedingen circa 105 leden van verschillende leeftijden die spelen in één van de acht teams.

Hubert: "Er zijn vrijwilligers op het gebied van training en bestuur, maar ook zaken als de kampcommissie, mensen die de scholentoernooien organiseren en daarvoor clinics geven op de basisscholen. Daarnaast is er de jaarlijkse compost-actie met Harmonie Sint Jan, dat moet ook geregeld worden." In totaal zijn er ongeveer 50 vrijwilligers. "Vaak zijn dat leden of familieleden van spelers. Mijn twee dochters spelen ook bij Kedingen, daarom ben ik in het bestuur gaan zitten. Ik ben verantwoordelijk voor de PR, marketing en vrijwilligerszaken."

"Handbal is een sport geweest die veelal wordt gespeeld in dorpen. De laatste jaren komen er wel meer verenigingen in de steden zoals Hengelo, maar Almelo heeft nog steeds geen handbalvereniging." Op provinciaal niveau is er sprake van samenwerking. "Een keer in de drie maanden ga ik naar de clustervergadering van handbalclubs in de regio."

Koersverandering

"Dit jaar is er een koersverandering geweest bij onze club. Goedwillende ouders, vaak met handbalervaring, gaven trainingen aan alle jeugdteams. Vanaf dit seizoen worden de teams vanaf de C-jeugd en hoger door ervaren trainers getraind. Zo heeft Freddy Wolterink, coach van Dames 1, nu ook een rol bij jeugdteams. De inzet van een ervaren trainer zien we terug in de resultaten: er zijn een behoorlijk aantal teams die meedoen aan het kampioenschap. Voor het herenjuniorenteam C1 moet het wel gek lopen mochten ze geen kampioen worden. Ze hebben alle zes wedstrijden gewonnen en 92 doelpunten in hun voordeel gescoord. De nummer twee, Borhave, staat drie punten achter ze."

Naast handbal zijn er door het jaar heen diverse acties en evenementen. Zo is er Grote Clubactie en de compostactie. "Aan het begin van het seizoen is er een barbecue op het Lageveld, dat wordt georganiseerd door Dames 1. Het ouder-kindtoernooi staat aan het eind van het seizoen op het programma: van dit sportieve evenement is de organisatie in handen van door ouders van Dames Junioren D1."

Daarnaast zijn er elk jaar twee schooltoernooien. "Ten eerste is er het scholentoernooi voor leerlingen uit groep 8. Een heel mooi toernooi, waarbij het er fanatiek aan toegaat. Ter voorbereiding krijgen de kinderen clinics. Ten tweede is er het kaboutertoernooi voor de jongste kinderen van een jaar of 6. Zij kunnen op deze manier kennismaken met de sport handbal. Dit is voor ons het belangrijkste toernooi, want daar komt de meeste aanwas uit."

Ook bij de Kerstmarkt in Wierden op zaterdag 14 december is Kedingen present. "Een groot aantal leden bakt voor onze kraam taarten, maakt kerststukken of kransen. De opbrengsten gaan dan naar de vereniging."


Hubert is inmiddels al jaren actief bij de club. "Mijn oudste dochter is nu 14 jaar en begon met 6 of 7 jaar bij de vereniging. Je doet wat je kan als je wordt gevraagd. Nu zit ik al bijna twee jaar in het bestuur. Bij de Grote Clubactie ben ik altijd betrokken en ook heb bij het compostactie heb ik wel eens geholpen. Tevens probeer ik vanuit vrijwilligerszaken mensen bij de club te betrekken. Momenteel zijn er nog vacatures in het bestuur. Het is belangrijk om te weten wat er bij alle teams speelt. Daarom zie ik hier het liefst ouders van leden uit teams E of D. De kinderen van de meeste bestuursleden spelen in team C of hoger."

De toekomst van de vereniging ziet Hubert rooskleurig in. "Bij Kedingen zitten mensen die graag kampioenschappen willen winnen, maar ook spelers die het gewoon leuk om een uurtje te handballen. Zij zitten nu bij elkaar in hetzelfde team. We zijn al bezig geweest met een senioren recreantenteam, maar dat is nog niet van de grond gekomen. Als je naar 200 leden gaat kun je die splitsing aanbrengen. Procentueel is Kedingen de snelstgroeiende vereniging in de regio. Voor nu moeten we roeien met de riemen die we hebben."

Daarnaast hoopt Hubert dat een team dit jaar kampioen wordt. "Drie jaar geleden is Dames 1 kampioen geworden en dat is mij altijd bijgebleven. We zijn stiekem al een beetje bezig om te plannen hoe we kampioenen gaan huldigen. Dat wordt nu nog met potlood geschreven, want er moet eerst gepresteerd worden. De platte wagen wordt wel vast afgestoft. En als het niet zo is, komen er wel weer nieuwe kansen."

Bedanken

"Een vereniging als Kedingen kan niet bestaan zonder vrijwilligers en sponsoren. Onze belangrijkste inkomstenbron is de contributie. Ondertussen moeten we wel telkens een zaal huren. Dat is zonder sponsoren niet mogelijk, daarvoor wil ik hen bedanken. Alle sponsoren zijn even belangrijk, we hebben hen allemaal even hard nodig. Nieuwe sponsoren kunnen zich aanmelden via onderstaand e-mailadres."

Als mensen interesse hebben is het mogelijk om vier of vijf proeftrainingen te volgen. "Als kinderen het leuk vinden kunnen zij zich aanmelden via kedingen@handbal.nl. We hopen dat er meer talentjes aansluiten. Het is mooi om te zien hoe de jongste jeugd zich ontwikkelt: aanvankelijk is het nog een beetje ieder voor zich, maar in het derde seizoen staat er een team dat goed samenwerkt."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden