Het echtpaar Bakker kreeg bezoek en cadeau's van burgemeester Doret Tigchelaar. (Foto: Van Gaalen Media)
Het echtpaar Bakker kreeg bezoek en cadeau's van burgemeester Doret Tigchelaar. (Foto: Van Gaalen Media) (Foto: Van Gaalen Media)

Tom en Lies Bakker delen passie voor vrijwilligerswerk in Tanzania

Lies Bakker-Henning (81) en Tom (85) Bakker hebben donderdag 14 november hun 60-jarig huwelijksjubileum gevierd. Ze zagen elkaar voor het eerst bij Apostolisch Genootschap in Amsterdam.

WIERDEN - "Zij woonde in de straat achter mij", vertelt Tom. "Eerst gingen wij naar twee verschillende Apostolische centra, tot ik verhuisde", aldus Lies. "Tegen Tom werd gezegd: 'er komt een leuk meisje aan, echt iets voor jou.' Maar hij had destijds een snor en daar had ik een hekel aan. Voordat ik op vakantie ging zei ik tegen hem 'als die er af is, moeten we maar eens verder kijken. Bij terugkomst was de snor weg. Ja, toen moest ik wel', zegt Lies lachend. "We hebben twee jaar verkering gehad en zijn daarna getrouwd. En de snor is nooit meer teruggeweest."

Het echtpaar is in totaal dertien keer verhuisd, waarvan vijf keer in Amsterdam. "Ik vind het leuk om telkens anders te wonen. Dat is hier in Twente anders, daar zijn de mensen wat honkvaster." In 1988 komt het paar in Vriezenveen te wonen. In 1994 gaan ze terug naar Amsterdam, waar Tom en Lies bij hun zoon gaan wonen. De wijk Windmolenbroek in Almelo wordt in 2001 hun thuis, waarna ze in 2011 in Wierden zijn komen wonen. Voor werk zijn ze in Twente terechtgekomen. "Ik heb bij Cascade gewerkt en ben dus van de bouw naar de metaal gegaan. Maar op een gegeven moment wil je het Westen ook verlaten, het is te druk", aldus Tom.

Het paar kreeg drie kinderen. Zij zijn inmiddels ook adoptie-oma en -opa van Marije, wiens grootouders voor haar geboorte al overleden waren.

Vrijwilligerswerk

Lies is nog steeds actief als vrijwilliger, onder meer bij de Wereld Winkel Wierden. Tom heeft vrijwilligerswerk gedaan bij het Rijssens Leemspoor en Beeldentuin Groeneveld.

Beiden doen vrijwilligerswerk in Tanzania voor de Stichting Matamba. Dat is hun grote passie. "Wij zijn daarnaartoe gegaan voor een ontwikkelingsproject, tien jaar geleden is er een Health Centre gerealiseerd." Inmiddels is er een school en een watervoorziening." Hiervoor zijn ze meerdere malen naar Afrika gegaan: Tom is er acht keer geweest en Lies twee keer. "Namens de stichting hebben wij 30 weeskinderen onder onze hoede, zij krijgen financiële steun en gaan naar school."

In 2017 zijn Lies en Tom er nog geweest. "Dan delen we kleding en andere benodigdheden zoals zeep uit. Ook spelen we met de kinderen. Daar genieten we echt van." Tom: "Ik wil heel graag nog een keer terug. Mijn hart ligt in Afrika, vanwege de kinderen daar."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden